Λίγες ώρες πριν από τη σκληρή δοκιμασία με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» για την 21ηαγωνιστική της Σούπερ Λίγκας, η πολύπαθη ΑΕΚ «διχάζεται» μεταξύ της προετοιμασίας του αγωνιστικού τμήματος (τα νέα είναι ενθαρρυντικά ως προς τη συμμετοχή τουΤραϊανού Δέλλα, που δείχνει να ξεπερνά τις ενοχλήσεις στο ισχίο) και της επικείμενης απολογίας των διοικούντων της, που έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις στηνUEFAστις 16 Φεβρουαρίου αντιμετωπίζοντας τη δαμόκλειο σπάθη του τριετούς αποκλεισμού από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και (δευτερευόντως) του προστίμου 150.000 ευρώ που έχει προτείνει ο εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Οπως γίνεται αντιληπτό, η ΑΕΚ χρειάζεται χρήματα (πολλά χρήματα) και τα θέλει εδώ και τώρα! «Το ταμειακό πρόβλημα της ΠΑΕ είναι τεράστιο. Ως το τέλος της σεζόν η ΑΕΚ κανονικά θα πρέπει να έχει βρει τις απαντήσεις σε υποχρεώσεις 18 εκατ. ευρώ εφόσον θέλει να έχει καθαρή θέση για την επόμενη ημέρα της. Τα 7 από αυτά αντιστοιχούν στο δάνειο που πάρθηκε από τη Morgan Stanley όπου οι μετοχές της ΑΕΚ είναι ακόμα ενεχυριασμένες. Από εκεί οφείλουν να ξεκινήσουν οι μέτοχοι, τελειώνοντας γρήγορα με αυτό το θέμα», δήλωσε προ ημερών στο «Βήμα» ο κ.Ανδρεάς Δημητρέλος, αντικαταστάτης του κ.Σταύρου Αδαμίδηστον προεδρικό θώκο της ΠΑΕ.

«Το δεύτερο βήμα πρέπει να είναι η άμεση χρηματοδότηση της ομάδας. Οι άμεσα απαιτητές υποχρεώσεις ώστε να πάρουμε το πράσινο φως από την UEFA ανέρχονται σε 8 εκατ. ευρώ. Αμφιβάλλω ότι θα δοθούν τα χρήματα αυτά από τους μετόχους, αλλά πρέπει τουλάχιστον να μπει στα ταμεία ένα σημαντικό ποσό. Ωστε να πάρουμε τις απαιτούμενες υπογραφές και να πάμε στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία προσπαθώντας να πείσουμε ότι είμαστε σε διαδικασία εξυγίανσης», είχε συμπληρώσει ο δικηγόρος, που ανέλαβε τη διοίκηση (το είχε κάνει και το 2004) ως τις 30 Ιουνίου, ούτως ώστε να μην οδηγηθεί η Ενωση στο Πρωτοδικείο.

Είναι προφανές πως η ΑΕΚ εξαρτάται αποκλειστικά από τους μετόχους της. Απολογείται στις 16 Φεβρουαρίου για χρέη 21 εκατ. ευρώ και για να μειωθεί αυτό το τεράστιο ποσό, θα πρέπει να βρεθεί λύση με το δάνειο _ ή έστω να διακανονιστεί προσωρινά _της «Morgan Stanley» (7 εκατ. ευρώ), να βάλουν οι μέτοχοι άλλα 3-4 εκατ. ευρώ και να ακολουθήσει παρέχοντας άλλα 3 εκατ. ευρώ, που όπως υποστηρίζει τα έχει βρει, ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ κ.Ντέμης Νικολαϊδης, ο οποίος προ ημερών δημοσιοποίησε το σχέδιο σωτηρίας, που έχει εκπονήσει για την ΑΕΚ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αν βρεθούν αυτά τα χρήματα (πολλοί αμφιβάλλουν) το χρέος των 21 εκατ. ευρώ θα πέσει στα 7-8 εκατ. ευρώ και με αυτό τον τρόπο ηUEFAενδέχεται να πειστεί ότι ο ελληνικός σύλλογος βρίσκεται σε φάση εξυγίανσης δίνοντας παράταση στην ΑΕΚ ως τον Ιούνιο, οπότε και η διοίκηση του Δικεφάλου θα πρέπει να αποδείξει εκ νέου ότι χαμήλωσε το χρέος ακόμη περισσότερο.

Αν συνυπολογίσουμε, πάντως, το γεγονός ηUEFAέκανε δύο προειδοποιήσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο και εντεύθεν χωρίς να λάβει απάντηση, καθώς και την υφέρπουσα φημολογία ότι τον περασμένο Απρίλιο ο ελληνικός σύλλογος απέστειλε στοιχεία στηνUEFA, που λέγεται ότι κατόπιν ελέγχου απεδείχθησαν ψευδή, γίνεται αντιληπτό ότι διοικούντες και μέτοχοι της ΑΕΚ βρίσκονται μπροστά σε έναν φρικτά δύσκολο γρίφο, που αν δεν φροντίσουν ώστε να λυθεί, θα μείνουν στην ιστορία ως εκείνοι που έσπρωξαν την Ενωση στον γκρεμό…

Αντίδραση Αδαμίδη για τους… πίνακες του Ντέμη

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Σταύρος Αδαμίδης με γραπτή δήλωσή του τόνισε τα εξής:

«Δεν πρόκειται να μπω ποτέ σε αντιπαράθεση με τον οποιοδήποτε τρέφεται από τις πληγές της ΑΕΚ, ούτε να παραβιάσω την ανακωχή που όλοι συμφωνήσαμε (και λίγοι φαίνεται ότι τηρούμε, ειδικά από τη στιγμή που οι συζητήσεις μεταξύ της ομάδας του 2004 βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, δίχως να έχουν ολοκληρωθεί ή καταλήξει σε οποιαδήποτε συμπεράσματα) στη συνάντησή μας στην ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ στις 29/1.

Στην ΑΕΚ ήρθα για να βοηθήσω στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μου και όχι ως μέτοχος. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω όπως μπορώ και όποτε μου ζητηθεί. Δεν θα διχάσω ποτέ, όσο κι αν απογοητεύω κάποιους. Δυστυχώς για τους λίγους, τα πραγματικά νούμερα και όχι η όποια αποσπασματική και «δημιουργική» λογιστική, μιλάνε από μόνα τους».

Εξάλλου, με ανακοίνωση που εξέδωσε η κίνηση «Θεμέλιο 21» και υπογράφει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Βούρος καλεί τους μετόχους να δώσουν λύσεις στα προβλήματα του συλλόγου καθώς ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος…

Αναλυτικά η ανακοίνωση του «Θεμελίου 21» :

«Η Διοίκηση της προσωρινής Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού, που προέκυψε από την ενότητα της σύσκεψης την Κυριακή 29/1/2012 ανακοινώνει:

1. Παρακολουθεί τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα της ΑΕΚ ώρα προς ώρα.

2. Έχει ήδη έτοιμο σχέδιο παρέμβασης με στόχο άμεσες πράξεις, το αποτέλεσμα των οποίων θα οδηγήσει την ΑΕΚ, εντός του μηνός, στις κατάλληλες ρεαλιστικές προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντικειμενικά υπάρχουν.

3. Περιμένει το τελικό αποτέλεσμα από τις συναντήσεις των μετόχων, οι οποίες ήδη αφαίρεσαν πολύτιμο χρόνο από τον ελάχιστο που διαθέτει η ΑΕΚ για να δώσει χειροπιαστές λύσεις στα υπάρχοντα και ιδιαίτερα δύσκολα προβλήματά της.

Γιάννης Βούρος

Πρόεδρος προσωρινής Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού ΘΕΜΕΛΙΟ 21»