Ο Νόβακ Τζόκοβις έφτασε στην κατάκτηση ενός ακόμη Γκραν Σλαμ στην ήδη πλούσια καριέρα του, καθώς μετά από έναν εξαντλητικό τελικό στο Αυστραλιανό όπεν, επικράτησε του Ράφα Ναδάλ με 3-2 σετ 5-7, 6-4, 6-2, 6-7 (5-7), 7-5 και πρόσθεσε άλλη μια χρυσή σελίδα στο βιογραφικό του σε έναν αγώνα που κράτησε ακριβώς 5 ώρες και 53 λεπτά.

Ο Τζόκοβιτς Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη, επιβεβαίωσε την ανωτερότητά του φτάνοντας στην έβδομη διαδοχική νίκη επί του Ισπανού αντιπάλου του, Νο2 στον κόσμο.

Όπως και πέρυσι, ο Σέρβος τενίστας διατήρησε τον τίτλο του στη Μελβούρνη και αμέσως μετά τον τελευταίο πόντο έπεσε στο έδαφος για να πάρει μια βαθιά ανάσα, ενώ με το που σηκώθηκε, έσκισε την μπλούζα που φορούσε και έτρεξε στην οικογένειά του για να πανηγυρίσει τη μεγάλη του νίκη.

Αυτός ήταν ο πέμπτος τίτλος του 24χρονου σε Γκραν Σλαμ και τρίτος στη Μελβούρνη μετά το 2008 και το 2010. Ο Ναδάλ απέτυχε να φτάσει στον ενδέκατο τίτλο του σε τουρνουά Γκραν Σλαμ και δεύτερο στη Μελβούρνη μετά το 2009. Πλέον στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, ο Τζόκοβιτς έχει 14 νίκες έναντι 16 του Ναδάλ (3-5 το σκορ σε Grand Slam).

Το πρώτο σετ ήταν γεμάτο ανατροπές. Ο Τζόκοβιτς βρέθηκε από το 2-4 στο 5-4, αλλά ο Ναδάλ «απάντησε» με 3-0 γκέιμ και κατέκτησε το πρώτο σετ με 7-5 σε 80 λεπτά. Ο Σέρβος τενίστας αντέδρασε και κάνοντας μπρέικ στο σερβίς του Ισπανού προηγήθηκε με 4-1 στο δεύτερο σετ, το οποίο κατέκτησε τελικά με 6-4 σε 66 λεπτά. Ακόμη πιο εύκολα ήρθε το προβάδισμα για τον 24χρονο κάτοχο του τουρνουά της Μελβούρνης, καθώς με διαδοχικά μπρέικ έφτασε στην κατάκτηση του τρίτου σετ και στο 2-1 με 6-2 σε 45 λεπτά.

Στο τέταρτο σετ, ο Τζόκοβιτς έφτασε να προηγείται με 4-3 γκέιμ και με 40-0 στο σέρβις του Ναδάλ, αλλά ο Ισπανός κατάφερε να… επιστρέψει και ισοφάρισε σε 4-4. Την ίδια στιγμή άρχισε να βρέχει και ο αγώνας διακόπηκε για 10 λεπτά μέχρι να στεγνώσει ο αγωνιστικός χώρος και να κλείσει η οροφή του γηπέδου. Το σετ έφτασε στο τάι-μπρέικ, όπου ο Τζόκοβιτς προηγήθηκε με 5-4, αλλά ο Ναδάλ εκμεταλλεύτηκε τα λάθη του αντιπάλου του και πήρε το σετ με 7-6 (7-5) σε 88 λεπτά.

Το θρίλερ συνεχίστηκε μέχρι το τέλος. Ο Ναδάλ κάνοντας μπρέικ προηγήθηκε με 4-2 στο πέμπτο σετ, αλλά ο Τζόκοβιτς με δύο μπρέικ στο σερβίς του αντιπάλου του πέρασε μπροστά και αφού υπερασπίστηκε το δικό του σερβίς έφτασε στον τίτλο με 7-5 σε 74 λεπτά.

* Στο ματς του αιώνα (Γουίμπλεντον 2008) νίκησε ο Ράφα Ναδάλ, στον μεγαλύτερο σε διάρκεια τελικό Grand Slam επικράτησε ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

* Το 1988 ο σημερινός τηλεσχολιαστής του Eurosport, Σουηδός Ματς Βιλάντερ είχε νικήσει τον τωρινό προπονητή του Άντι Μάρεϊ, Ίβαν Λεντλ στη Νέα Υόρκη σε τέσσερις ώρες και 54 λεπτά.