«Πραγματικός φίλος, είναι εκείνος που σου κρατά το χέρι και αγγίζει την καρδιά σου» έχει γράψει ο βραβευμένος με Νόμπελ λογοτεχνίας το 1982 Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της πατρίδας του, της Κολομβία, θέλοντας να τιμήσει τον κορυφαίο συγγραφέα της λατινοαμερικάνικης χώρας κατασκεύασε μια ποδοσφαιρική μπάλα προς τιμή του.

Η συγκεκριμένη μπάλα η οποία ονομάζεται «Μακόντο», όπως και η φανταστική πόλη του περίφημου μυθιστορήματός του «100 χρόνια μοναξιάς», θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά στους αγώνες της Εθνικής Κολομβίας και αναμένεται να κάνει… ντεμπούτο στο προσεχές ματς με την Αργεντινή την Τρίτη (15/11) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014.

Τη μπάλα «Μακόντο», εκτός από τους διεθνείς ποδοσφαιριστές της Κολομβίας που τη χρησιμοποιούν στις προπονήσεις τους τις τελευταίες ημέρες, την απέκτησαν και οι πρώτοι 2.000 φίλαθλοι που προμηθεύτηκαν εισιτήρια της αναμέτρησης με την Αργεντινή! «Είναι μια μπάλα που μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε, δικαίωμα που μας χαρίζει απλόχερα με το έργο του και ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες» είπε ο κ. Κάρλος Μάρθα υπεύθυνος της εταιρείας αθλητικών ειδών που κατασκεύασε τη μπάλα.