Το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου που γίνεται στη Σανγκάη θα διεκδικήσει η Εθνική Πόλο Γυναικών το απόγευμα της Παρασκευής (29/7-16.00-ΕΤ1) απέναντι στη διοργανώτρια Κίνα που νίκησε τη Ρωσία (13-12). Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση στον ημιτελικό και επικράτησε 14-11 της Ιταλίας εξασφαλίζοντας (στη χειρότερη περίπτωση) το αργυρό μετάλλιο!

Τα κορίτσια του ομοσπονδιακού τεχνικού κ. Γιώργου Μορφέση είχαν τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα από το ξεκίνημα καθώς πήραν προβάδισμα στο σκορ, το οποίο ουδέποτε έχασαν μέχρι να ακουστεί η κόρνα λήξης από τη γραμματεία.

Δύο γκολ της Ασημάκη έβαλαν από νωρίς μπροστά την Εθνική. Η Αμπάτε κράτησε κοντά στο σκορ την Ιταλία στην πρώτη περίοδο (3-2), αλλά με το ξεκίνημα του δεύτερου οκταλέπτου η ελληνική ομάδα σημείωσε τρία σερί γκολ και έβαλε γρήγορα τις βάσεις για τη νίκη-πρόκριση. Οι διεθνείς μας έβρισκαν με χαρακτηριστική άνεση λύσεις απέναντι στην αντίπαλη άμυνα, παρά το γεγονός ότι δεν κέρδισαν αρκετές αποβολές, και έκλεισαν το ημίχρονο προηγούμενες 8-5.

Δύο γκολ της Αντιγόνης Ρουμπέση έφεραν τη διαφορά στο +5 (10-5), αλλά ακολούθησε μικρή… καθίζηση, όπως ακριβώς και στον προημιτελικό με την Ολλανδία. Με δύο διαδοχικά πέναλτι που κέρδισε η Φρασινέτι και αξιοποίησε η Μπιανκόνι οι Ιταλίδες μείωσαν σε 10-7 και έχασαν μεγάλη ευκαιρία να κατεβάσουν τη διαφορά στα δύο γκολ, όμως η Λιόση με εκπληκτική άμυνα εμπόδισε τη Σαβιόλι να σκοράρει στην κόντρα. Ενα καταπληκτικό γκολ πάλι από τη Ρουμπέση «έγραψε» το 11-7 και έδωσε ξανά προβάδισμα ασφαλείας στην Εθνική.

Η Ιταλία δεν ήταν διατεθειμένη να παραδοθεί. Η Ραμπάλντι σημείωσε δύο σερί τέρματα και μείωσε σε 11-9, ενώ ο κ. Μορφέσης είχε ήδη χάσει από τις αρχές της τελευταίας περιόδου την Τσουκαλά με τρεις ποινές. Στο πιο κρίσιμο σημείο της αναμέτρησης όμως, «μίλησε» η Σταυρούλα Αντωνάκου, που πέτυχε ένα εκπληκτικό, όσο και κρίσιμο, γκολ από την περιφέρεια, κόβοντας οριστικά τον… αέρα της Ιταλίας που εν τέλει ηττήθηκε 14-11.

Η ελληνική ομάδα απέδειξε με την παρουσία της στο τουρνουά ότι δίκαια καταλαμβάνει τη μία θέση του τελικού. Το ελληνικό πόλο πανηγυρίζει ένα δεύτερο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (η Εθνική Πόλο Ανδρών είχε κατακτήσει το χάλκινο το 2005 στο Μόντρεαλ) και η Εθνική Πόλο Γυναικών γίνεται η δεύτερη εθνική μας ομάδα σε όλα τα σπορ (μετά το μπάσκετ το 2006) που φτάνει σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος!

Η ελληνική αποστολή στη Σανγκάη εξασφάλισε το τέταρτο μετάλλιό της στους αγώνες (έχουν από ένα χρυσό και ένα αργυρό ο Σπύρος Γιαννιώτης και ένα χάλκινο η Μαριάννα Λυμπερτά) και πλέον ονειρεύεται το δεύτερο χρυσό.

Τα οκτάλεπτα: 3-2, 5-3, 3-3, 3-3 και η διακύμανση του σκορ: 3-2, 8-5, 11-8,14-11

Ελλάδα: Γερόλυμου 3, Ρουμπέση 3, Αντωνάκου 3, Ασημάκη 2, Ψούνη 1, Μανωλιουδάκη 1, Λιόση 1.

ΙΤΑΛΙΑ: Μπιανκόνι 3, Ραμπάλντι 3, Αμπάτε 2, Λάπι 1, Σαβιόλι 1, Εμολο 1.


Μορφέσης: «Η ελληνική ψυχή»

Ο «αρχιτέκτονας» της επιτυχημένης πορείας της Εθνικής κ. Γιώργος Μορφέσης δήλωσε πανευτυχής για την πρόκριση της Ελλάδας στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος κάνοντας λόγο για την ελληνική ψυχή: «Ζούμε μοναδικές στιγμές. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη τι έχουμε καταφέρει. Εχουμε δείξει ότι έχουμε ποιότητα ως ομάδα και παλεύουμε όλα τα παιχνίδια, γιατί αυτή η ομάδα έχει ψυχή. Την ελληνική ψυχή, που βγαίνει στα δύσκολα. Θεωρώ τυχερό του εαυτό μου, γιατί είμαι στην ομάδα από το 2003 ως συνεργάτης και στη συνέχεια ως βασικός προπονητής και έχω ζήσει μοναδικές στιγμές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, σε World League και τώρα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ τις παίκτριές μου, σε αυτές ανήκει το 100% της επιτυχίας και να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά την ομοσπονδία και τον πρόεδρο Δημήτρη Διαθεσόπουλο, καθώς και όλους όσοι μας στήριξαν και μας στηρίζουν στην προσπάθειά μας».

Λιόση: «Δεν ήταν και από τα καλύτερά μας παιχνίδια»

Η αρχηγός της Εθνικής Κική Λιόση αναφέρθηκε παρά την πρόκριση στο… κακό παιχνίδι της Ελλάδας: «Θεωρώ ότι σήμερα, παρά τη νίκη και την πρόκριση, δεν παίξαμε καλά. Δεν λέω ότι το παιχνίδι μας ήταν κακό. Απλά δεν θεωρώ ότι ήταν και από τα καλύτερά μας. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πόσο μεγάλη ομάδα είμαστε, γιατί μπορέσαμε να φθάσουμε στη νίκη και την πρόκριση στον τελικό ενός Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, χωρίς να είμαστε και στην καλύτερή μας μέρα. Εχουμε φθάσει στον τελικό. Θα παλέψουμε όπως κάναμε σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης για το καλύτερο. Είναι ένας άλλος αγώνας και έτσι θα τον δούμε, ανάλογα με την αντίπαλο».

Λαρά: «Μαγική στιγμή»

Από την πλευρά της, μια από τις πρωταγωνίστριες της μεγάλης πρόκρισης, Γιούλη Λαρά, είπε: «Είναι μία μαγική στιγμή, μία στιγμή που γράφει ιστορία αυτή η ομάδα στο ελληνικό πόλο. Δεν έχω συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει και θα μου πάρει αρκετό καιρό νομίζω. Πολύ καλή εμφάνιση κάναμε σήμερα, έχουμε δείξει ότι έχουμε ποιότητα και ότι προσπαθούμε πολύ και έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Μετά από καταξιωμένες αθλήτριες, που έχουν προσπαθήσει για αυτό το στόχο, είμαστε οι τυχερές, να φθάσουμε να χαρούμε αυτές τις στιγμές όπως χαίρονται και εκείνες. Από εδώ και στο εξής ό,τι κάνω στη ζωή μου θα είναι αφιερωμένο στη μητέρα μου».

Διαθεσόπουλος: «Οι Ελληνες μπορούν να μεγαλουργήσουν»

Ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας κ. Δημήτρης Διαθεσόπουλος αναφέρθηκε στις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες προετοιμάστηκε η ομάδα και στο θαύμ του τελικού: «Είναι μία μεγάλη, μοναδική και πρωτόγνωρη επιτυχία. Αυτή η ομάδα είναι η μοναδική στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού που κατακτά Ολυμπιακό και παγκόσμιο μετάλλιο. Πρόκειται για ένα θαύμα, γιατί οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προετοιμάστηκε η ομάδα ήταν τραγικές. Ψάχναμε κολυμβητήριο και δεν βρίσκαμε. Τα μισά ήταν κλειστά. Βρίσκαμε χώρους χωρίς γυμναστήριο, χωρίς τίποτα. Αν δείτε τον τρόπο που προετοιμάζονται οι άλλες ομάδες, εμείς κανονικά δεν θα έπρεπε ούτε απ΄έξω να περνάμε, όχι να παίρνουμε και μετάλλια. Η επιτυχία αυτή είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την ελληνική κοινωνία. Αποδεικνύει ότι οι Έλληνες, ακόμη και κάτω από τραγικές συνθήκες, μπορούν να μεγαλουργήσουν».

Συγχαρητήρια επιστολή Μπιτσαξή

«Η νίκη της Εθνικής Ομάδας Γυναικών Πόλο στον ημιτελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες νίκες στον ελληνικό αθλητισμό» τονίζει ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, κ. Πάνος Μπιτσαξής, στην συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, για την πρόκριση της ελληνικής ομάδας στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.
Αναλυτικά, ο κ.Μπιτσαξής αναφέρει στην επιστολή του: «Η νίκη της Εθνικής Ομάδας Γυναικών Πόλο στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες νίκες στον ελληνικό αθλητισμό. Η εθνική γυναικών γίνεται η δεύτερη σε όλα τα ομαδικά σπορ που φτάνει σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Τα τέσσερα μετάλλια που έχει ήδη κατακτήσει η ελληνική αποστολή δεν είναι τυχαία. Είναι οι δίκαιοι καρποί των μεγάλων προσπαθειών της Ελληνικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, των αθλητών μας, αλλά και όλων των παραγόντων που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή. Η σκέψη μας την Παρασκευή θα είναι κοντά σας! Καλή επιτυχία».