Σαν τον ιό της νέας γρίπης εξαπλώνονται στον ποδοσφαιρικό χάρτη οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων! Διά πάσαν νόσον- πλείστοι παράγοντες, προπονητές, παίκτες και οπαδοί των ομάδων – αναθεματίζουν την αθλητική δημοσιογραφία! Πέρα από τη γνωστή καραμέλα ότι «δεν αποδόθηκαν σωστά» ή και «διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις», σχεδόν για όλα φταίνε οι… αλήτεςρουφιάνοι- δημοσιογράφοι! Για τις μεταγραφές που δεν κάνουν οι ΠΑΕ, για τους καβγάδες στα αποδυτήρια και στις προπονήσεις, για τις «μαύρες τρύπες» στα οικονομικά τους, για τα προβλήματα και τις παλινωδίες στα γηπεδικά τους κ.ο.κ.

Λες και οι παράγοντες δεν διοχετεύουν ονόματα υπαρκτών και κυρίως ανύπαρκτων μεταγραφικών στόχωναν και, εδώ που τα λέμε, σε αυτή την πασαρέλα πράγματι οργιάζει η φαντασία του αθλητικού Τύπου. Λες και όσα βγαίνουν από τις… κλειδαρότρυπες των αποδυτηρίων είναι αποκυήματα της φαντασίας των συντακτών και όχι… χαρτί και καλαμάρι παικτών και άλλων… ρεπόρτερ από το τεχνικό ή ιατρικό επιτελείο.

Αστραψε και βρόντηξε ο ολλανδός τέως προπονητής του Παναθηναϊκού κ. Χενκ Τεν Κάτε κατά των δημοσιογράφων που του χαλούσαν το κλίμα στην ομάδα γράφοντας ότι οι Πράσινοι ναι μεν κερδίζουν αλλά δεν παίζουν καλά. Και στους δημοσιογράφους χρέωσε εν πολλοίς (ετεροχρονισμένα αυτός) την απόλυσή του από τον Ολυμπιακό ο γεωργιανός τεχνικός κ. Τιμούρ Κετσμπάγια.

Για «ψευδή σενάρια που πηγάζουν από υποτιθέμενες έγκυρες πληροφορίες και υποτιθέμενα στοιχεία» μιλούσε συχνά ο παραιτηθείς πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Νίκος Θανόπουλος σχολιάζοντας τα ρεπορτάζ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της. Με επίσημη δήλωσή του είχε διαψεύσει τα περί φαγωμάρας στα αποδυτήρια της ΑΕΚ ο εκ των αρχηγών της τότε Σωτήρης Κυργιάκος , λες και αγνοούσε ότι συμπαίκτες του τα είχαν… σφυρίξει στους ρεπόρτερ. Για «παραπληροφόρηση ότι η διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ θέλει να πάρει το γήπεδο από τη Νέα Φιλαδέλφεια και να το πάει στη Φυλή » είχε μιλήσει και ο κ. Ντέμης Νικολαΐδης όταν ήταν πρόεδρος.

Δεν μεταφέρθηκαν σωστά οι παροτρύνσεις του προς του παίκτες του Ολυμπιακού εν όψει του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, υποστήριξε ο πρόεδρος της ερυθρόλευκης ΠΑΕ κ. Σωκράτης Κόκκαλης ο οποίος παλαιότερα κατήγγειλε «παραπληροφόρηση, που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να ήταν και στοχευμένη για να δημιουργηθεί μια εικόνα απαξίωσης του Ολυμπιακού». Βέβαια, για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, είχε δίκιο όταν υπογράμμιζε: «Κατά τη μεταγραφική περίοδο ο Ολυμπιακός ασχολήθηκε με εννέα παίκτες, τους οποίους τελικά δεν πήραμε αλλά αναγράφηκαν από τα ΜΜΕ με διαφορετικούς τρόπους 255 ονόματα παικτών για τους οποίους υποτίθεται ότι είχαμε ενδιαφερθεί». Εδώ όντως υπάρχει θέμα για τον (κάθε) δημοσιογράφο που πρέπει να διασταυρώνει τις πληροφορίες του και όχι να σερβίρει ό,τι του πλασάρει ο αθλητικός παράγοντας για να κάνει το κομμάτι του ή ο μάνατζερ για να προωθήσει την πελατεία του…

Οσο για τις ομάδες της Θεσσαλονίκης, εκεί να δεις. Στους… μακεδονομάχους παράγοντές τους και αν φταίνε οι δημοσιογράφοι- και δη εκείνοι του «αθηναϊκού κατεστημένου»- σχεδόν για όλα τα δεινά και κυρίως για τη διαιτησία που κατατρέχει τους τρεις γενναίους του Βορρά, χωρίς αυτοί (οι συντάκτες του επάρατου αθηναϊκού Τύπου) να βγάζουν άχνα για τη «σφαγή» ΠΑΟΚ, Αρη, Ηρακλή!

Ασφαλώς, όπως σε όλα τα επαγγέλματα, υπάρχουν και δημοσιογράφοι που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Εν προκειμένω, εκείνοι εκ των αθλητικών συντακτών που δεν λειτουργούν ως τέτοιοι αλλά ως οπαδοί των ομάδων των οποίων καλύπτουν το ρεπορτάζ. Κατακριτέο, φυσικά, και πληγή για την αθλητική δημοσιογραφία, όπως και το φαινόμενο των λεγόμενων στο συντεχνιακό σινάφι «μασονιών» (π.χ. μπασκετική, στιβική κτλ.). Αλλο όμως να στηλιτεύονται όλα τούτα και άλλο να προπηλακίζονται στα γήπεδα οι αθλητικοί συντάκτες από τους πραιτωριανούς των οπαδικών συνδέσμων.

Είπαμε, ωραίο το παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο… Διότι μπορεί πράγματι κάποιοι αθλητικοί συντάκτες να υποπίπτουν σε φάουλ που επιδέχονται κίτρινη και ενίοτε κόκκινη κάρτα, αλλά όχι και να τους φορτώνεται ό,τι στραβό και σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της ποδοσφαιρικής και εν γένει αθλητικής Ψωροκώσταινας!

ΥΓ: Φυσικά το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του προέδρου της UΕFΑ κ. Μισέλ Πλατινί , όταν επεχείρησε να δικαιολογήσει τη χαμηλή δημοτικότητά του στους βρετανούς ποδοσφαιρόφιλους ισχυριζόμενος: «Δεν είμαι συμπαθής στην Αγγλία και γι΄ αυτό φταίνε οι δημοσιογράφοι»! Ξεχνά βέβαια ο μεσιέ Πλατινί ότι η εν λόγω αντιπάθεια πηγάζει από τα δικά του συνεχή απαξιωτικά σχόλια για τους μεγάλους αγγλικούς συλλόγους που του έχουν καθήσει στο στομάχι, επειδή τα τελευταία χρόνια μονοπωλούν το καρέ των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ.