ΚΑΤΙ διαφορετικό υπόσχεται το εφετεινό πρωτάθλημα πόλο της Α1 ανδρών που αρχίζει το προσεχές Σάββατο 7 Νοεμβρίου. Μια διοργάνωση με αρκετά υψηλό ­ για τα δεδομένα του αθλήματος ­ προϋπολογισμό, με τις περισσότερες ομάδες ενισχυμένες και, κυρίως, με συμμετοχή αρκετών υδατοσφαιριστών παγκόσμιας κλάσης.


Ενα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες ομάδες κατάφεραν να αποκτήσουν οικονομικούς πόρους, υπογράφοντας συμβάσεις με χορηγούς. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύθηκαν στη μετεγγραφική περίοδο και έτσι ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι έντονος.


Ποιες ομάδες είναι τα φαβορί για τον τίτλο; Η Βουλιαγμένη και ο Ολυμπιακός έχουν ασφαλώς τον πρώτο λόγο, αλλά δεν πρέπει να υποτιμηθούν τα τρία «Χ» του πρωταθλήματος (Χίος, Χαλκίδα, Χανιά), η Πάτρα και ο άρτι αφιχθείς από την Α2 αλλά αρκετά ενισχυμένος Παναθηναϊκός. Ερωτηματικά αποτελούν η Γλυφάδα και ο Εθνικός, ενώ τη 12άδα των ομάδων που θα αναμετρηθούν στην πισίνα της Α1 συμπληρώνουν ο Ηλυσιακός, ο Αρης Νικαίας και ο Ομιλος Φίλων Θαλάσσης.


Την περασμένη Τετάρτη στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ αναμετρήθηκαν η περυσινή πρωταθλήτρια Βουλιαγμένη με τον κυπελλούχο Ολυμπιακό για το Σούπερ Καπ της αγωνιστικής περιόδου 1997-1998. Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του Πειραιά με σκορ 6-5, όμως οι δύο ομάδες θα… λύσουν πάλι τις διαφορές τους το ερχόμενο Σάββατο, καθώς η κλήρωση είχε βγάλει το ντέρμπι Ολυμπιακού – Βουλιαγμένης στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης της Α1.


Ετσι «Το Βήμα» φιλοξενεί σήμερα τον προπονητή του Ολυμπιακού κ. Νίκολα Στάμενιτς και τον ομόλογό του της Βουλιαγμένης κ. Γιάννη Γιαννουρή, οι οποίοι μιλούν για τις ομάδες τους, τους εφετεινούς στόχους σε Ελλάδα και Ευρώπη και φυσικά για τη μεταξύ τους αναμέτρηση στο πλαίσιο του πρωταθλήματος. Το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής περιλαμβάνει ακόμη τις συναντήσεις: Αρης Νικαίας – Χανιά, Ηλυσιακός – Εθνικός, Χαλκίδα – Χίος, Πάτρα – Παναθηναϊκός, ΟΦ Θαλάσσης – Γλυφάδα.







ΔΥΣΚΟΛΑ μπορεί να του αμφισβητήσει κανείς τον τίτλο του κορυφαίου έλληνα προπονητή πόλο. Με τον Γιάννη Γιαννουρή στην άκρη του πάγκου, ο Ναυτικός Ομιλος Βουλιαγμένης έχει κατακτήσει όλες τις διακρίσεις της ιστορίας του στην υδατοσφαίριση: τρία πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο Ελλάδας και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.


Πέρυσι «έσπασε» το πλεονέκτημα έδρας του Ολυμπιακού στα πλέι οφ και κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα που όλοι, εκτός από τους «μπέμπηδες» της Βουλιαγμένης, το «έδιναν» στον Ολυμπιακό.


­ Ενας πρωταθλητής δεν μπορεί παρά να στοχεύει στη διατήρηση των κεκτημένων…


«Η Βουλιαγμένη δεν είναι ισόβια πρωταθλήτρια. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει. Απλώς δεν παίζουμε μόνοι μας. Το ελληνικό πόλο έχει και άλλες καλές ομάδες να επιδείξει. Πίσω από τις επιτυχίες της Βουλιαγμένης υπάρχει οργανωμένη δουλειά χρόνων. Εμπόδια που χρειάστηκαν πείσμα για να ξεπεραστούν. Και συλλογικότητα που δένει όλη την πυραμίδα της ομάδας».


­ Ο προπονητής «νομιμοποιείται» να πανηγυρίζει διπλά για τις επιτυχίες της ομάδας του;


«Η επιτυχία στο πόλο, που είναι ομαδικό άθλημα, δεν κομματιάζεται. Ανήκει σε όλους. Ούτε ο προπονητής έχει μεγαλύτερο μερίδιο στην επιτυχία. Το παραπάνω που δίνω εγώ στην ομάδα είναι η εμπειρία μου και τα χρόνια συμμετοχής μου στο ελληνικό πόλο. Το ελληνικό πόλο δεν πάσχει ούτε από προπονητές ούτε από παίκτες. Εχει ανάγκη την προβολή για να προσελκύσει και άλλον κόσμο στις πισίνες. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να τον έχουμε κοντά μας μόνο όταν πανηγυρίζουμε ένα Κύπελλο Ευρώπης».


­ Μήπως τελικά για τον κόσμο επιτυχία σημαίνει μόνο η κατάκτηση της πρώτης θέσης;


«Πάντα υπάρχει το μέτρο σύγκρισης. Οι επιτυχίες που έχει ζήσει ο ελληνικός αθλητισμός τα τελευταία χρόνια δίνουν το δικαίωμα στον κόσμο να έχει συνεχώς απαιτήσεις. Δεν αρκείται πλέον στα λίγα. Για τη Βουλιαγμένη η εφετεινή περίοδος πρέπει να είναι χρονιά Ευρώπης. Ηρθε η ώρα να προκριθούμε σε ένα φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Καπ. Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει ότι οι ομάδες από Ουγγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ιταλία και Κροατία που μετέχουν σε αυτό αποτελούν την αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού πόλο».


­ Η έναρξη του πρωταθλήματος το προσεχές Σάββατο περιλαμβάνει το ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού – Βουλιαγμένης.


«Ο δρόμος του πρωταθλήματος είναι μακρύς και το πρώτο παιχνίδι στο πρωτάθλημα έχει τις δικές του δυσκολίες ανεξαρτήτως αντιπάλου. Πάντως στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και από τα παιχνίδια Χαλκίδα ­ Χίος και Πάτρα ­ Παναθηναϊκός θα βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Και οι τέσσερις ομάδες που προανέφερα έχουν ενισχυθεί και θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο πρωτάθλημα».


­ Ο Ολυμπιακός περιμένει πολλά φέτος από τον νέο προπονητή του, τον Νίκολα Στάμενιτς.


«Και καλά κάνει. Ακόμη και για τις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος και τους προπονητές τους είναι θετικό που θα τον αντιμετωπίσουν. Είμαστε τυχεροί που κατά διαστήματα μεγάλοι ξένοι προπονητές δουλεύουν στο ελληνικό πόλο. Πρέπει και οι ελληνικές ομάδες να αναγνωρίσουν τον ρόλο του προπονητή. Οι μετεγγραφές από μόνες τους δεν κατακτούν τα πρωταθλήματα. Ακόμη και στην Ιταλία που το πόλο στηρίζεται πολύ στους παίκτες-αστέρια, οι ομάδες επενδύουν και στον προπονητή».


­ Πώς μετριέται ο καλός προπονητής;


«Για εμένα ο προπονητής δεν πρέπει να λέει ποτέ: «Είμαι ευχαριστημένος από τη δουλειά μου». Και δεύτερον, ως δάσκαλος, να κερδίζει την εκτίμηση και τον σεβασμό των παικτών του».


­ Ποια φράση έχετε πιάσει τον εαυτό σας να λέει συχνότερα στους παίκτες;


«Πάντοτε η προσπάθειά μας είναι ένας αγώνας αντοχής, όχι μια κούρσα 60 μέτρων». ΝΙΚΟΛΑ ΣΤΑΜΕΝΙΤΣ «Και οι τρεις τίτλοι στον Ολυμπιακό»







Ο «ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ» Νίκολα Στάμενιτς ­ όπως τον αποκαλούν οι γιουγκοσλάβοι συμπατριώτες του ­ θεωρείται από πολλούς ο καλύτερος (με βάση τους τίτλους των ομάδων στις οποίες έχει εργαστεί)προπονητής πόλο στον κόσμο. Ο κ. Στάμενιτς επιστρέφει στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό ύστερα από μια δίχρονη και επιτυχημένη παρουσία στον πάγκο της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας (πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το ’97), με στόχο να οδηγήσει την ομάδα του Πειραιά στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου και εν συνεχεία στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο Ελλάδας.


­ Με ποιον πολίστα στη διάθεσή σας ο Ολυμπιακός θα έφτανε οπωσδήποτε στους στόχους του;


«Οι ομάδες κατακτούν τους τίτλους και όχι οι μονάδες, όσο σπουδαίες και αν είναι. Για αυτό προτίμησα τον Αμερικανό Γκάλβιν Αρόγιο για ξένο παίκτη της ομάδας μου. Είμαι σίγουρος ότι ο Αρόγιο μπορεί να αφομοιώσει αυτά που θα του ζητήσω».


­ Ποια αρχή έχετε ως προπονητής;


«Οτι το σύστημα της ομάδας είναι τα πάντα. Η υδατοσφαίριση είναι ομαδικό άθλημα, το οποίο απαιτεί όλοι οι πολίστες να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό ο ένας από τον άλλο».


­ Δεν μπορεί ένας παίκτης να ξεχωρίζει περισσότερο από τους άλλους;


«Μπορεί να έχεις έναν ξεχωριστό παίκτη στην ομάδα, που να έχει τις μεγαλύτερες ικανότητες και ταλέντο στον κόσμο, αλλά αν δεν παίζει μέσα στο σύστημα, αν οι ενέργειές του είναι απρόβλεπτες για τους συμπαίκτες του, τότε το σύστημα θα αποτύχει και η ομάδα θα χάσει».


­ Την ίδια φιλοσοφία είχατε και ως παίκτης;


«Την ακριβώς αντίθετη. Οταν έπαιζα, πίστευα για τον εαυτό μου ότι είμαι ένας καταπληκτικός πολίστας που τον αγνοούσε και δεν τον εκτιμούσε ο προπονητής του. Τότε δεν κατάφερα ποτέ να συνειδητοποιήσω τη σημασία του συστήματος. Ο προπονητής που αναφέρω είναι ο Βλάχο Ορλιτς, τον οποίο σήμερα αναγνωρίζω ως τον πιο ευφυή άνθρωπο που ασχολείται με το πόλο».


­ Ως προπονητή σάς ακολουθεί η φήμη του δικτάτορα…


«Αν οι αθλητές μου από πλευράς νοοτροπίας στέκονται στο ύψος που απαιτείται στο επίπεδο του επαγγελματικού πρωταθλητισμού τότε όλα θα πάνε καλά».


­ Σε τι στοχεύετε την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο;


«Θέλω να κατακτήσω με τον Ολυμπιακό και τους τρεις τίτλους που διεκδικούμε, δηλαδή το πρωτάθλημα, το Κύπελλο και το Κύπελλο Κυπελλούχων. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν και οι παίκτες που διαθέτω είναι ικανοί για να εκπληρώσουμε τους στόχους μας. Πρέπει όμως να αφομοιώσουν γρήγορα αυτά που τους μαθαίνω».


­ Ποιο είναι το μυστικό για να τα βγάζετε πέρα με τους αντιπάλους;


«Να μην τους υποτιμώ ποτέ».


­ Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τη Βουλιαγμένη, την ομάδα που πέρυσι του «έκλεψε» το πρωτάθλημα.


«Αλλη μία ευκαιρία να αναμετρηθούμε μαζί της μετά το παιχνίδι για το Σούπερ Καπ. Πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός είναι καλύτερη ομάδα και θα το αποδείξει στη διάρκεια του πρωταθλήματος».


­ Πώς θα αντιδράσετε σε περίπτωση ήττας;


«Οταν ήμουν μικρός, έκλαιγα. Δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω αυτή τη διάσταση του αγώνα. Στην πορεία κατάλαβα ότι υπάρχει και ηττημένος. Το αποδέχθηκα αυτό με την προϋπόθεση να περιμένω ξανά την ευκαιρία να αναμετρηθώ με αυτόν που με νίκησε. Ακόμη και σήμερα έτσι λειτουργώ. Και στο τέλος δεν βγαίνω ποτέ χαμένος».


­ Σας είναι δύσκολο να αποδεχθείτε ότι η νίκη χωράει μόνο έναν;


«Οχι βέβαια. Το ζύγι της νίκης σηκώνει το βάρος αυτού που είναι ικανός να την πετύχει. Και εγώ αισθάνομαι πάντα ικανός».