Ανοίγουν ξανά οι «πύλες» της η Πρέμιερ Λιγκ, με το πρωτάθλημα της νέας σεζόν να είναι μόλις λίγες ώρες μακριά.

Το βράδυ της Παρασκευής (10/8, 22:00)στο Ολντ Τράφορντ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λέστερ ανοίγουν τον «χορό» της φετινής αγωνιστικής δράσης στην κορυφαία κατηγορία ποδοσφαίρου της Αγγλίας.

Οι 20 «μονομάχοι» ετοιμάζονται για μια μακριά και μαραθώνια σεζόν όπου όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν όλα μπορούν αν συμβούν.

Η (με μεγάλη άνεση) περσινή πρωταθλήτρια, Μάντσεστερ Σίτι ξεκινάει τη σεζόν στο Νησί ως το μεγάλο φαβορί για την ανακατάληψη του… θρόνου της αποκτώντας μόνο τον Ρίαντ Μαχρέζ.

Ωστόσο εδώ και 9 χρόνια και τη «δυναστεία» της Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας (2007-09), καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει να κάνει το repeat.

Από τον Μάιο αρκετά έχουν αλλάξει, καθώς οι άμεσοι διεκδικητές του τίτλου και ομάδες που απειλούν τους πρωταθλητές ενισχύθηκαν σημαντικά.

Οι κινήσεις του «Big 6»

Η Τσέλσι υπό τις οδηγίες του Μαουρίσιο Σάρι και τους «εγκέφαλους» Ζορζίνιο, Καντέ και Κόβασιτς στο χώρο του κέντρου, θα επιχειρήσει να επιστρέψει στην κορυφή μετά από απουσία ενός χρόνου.

Ο έτερος σύλλογος του Λονδίνου (Άρσεναλ) θα ξεκινήσει μια… περίεργη χρονιά, καθώς στον πάγκο του δεν θα βρίσκεται η γνώριμη τα τελευταία 22 χρόνια φιγούρα του Αρσέν Βενγκέρ αλλά ο φιλόδοξος Ουνάι Έμερι. Ο Ισπανός προπονητής μετά από δύο χρονιές στη Γαλλία και την Παρί Σεν Ζεμρμέν θα προσπαθήσει να βγάλει τους κανονιέρηδες από την μετριότητα των τελευταίων ετών.

Οι προσθήκες του Παπασταθόπουλου, Λένο και Τορέιρα ενισχύουν τις θέσεις στις οποίες η Άρσεναλ αντιμετώπισεμεγάλα προβλήματα τις περασμένες σεζόν (κεντρικός αμυντικός, τερματοφύλακας, ανασταλτικός μέσος).

Ωστόσο η μεγαλύτερη πρωταγωνίστρια του καλοκαιρινού παζαριού ήταν η Λίβερπουλ η οποία σε ένα «μεταγραφικό ντεμαράζ» απέκτησε τον ηγετικό μέσο Ναμπί Κεϊτά, τον εξαιρετικό τερματοφύλακα Άλισον Μπέκερ, καθώς και τους χρήσιμους Φαμπίνιο και Σακίρι.

Μετά από αρκετά χρόνια οι «ρεντς» μοιάζουν ικανοί να διεκδικήσουν στα ίσα το πρωτάθλημα, με τα σταθερά βήματα του Γιούρκεντ Κλοπ την προηγούμενη τριετία να φέρνουν αποτελέσματα.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ήταν μια από τις… λιγότερο ενεργές ομάδες της μεταγραφικής περιόδου, καθώς οι «κόκκινοι διάβολοι» του Ζοζέ Μουρίνιο απέκτησαν μόνο τους Νταλό, Γκραντ και Φρεντ.Από αυτούς μόνο ο τελευταίος θεωρείται «εντεκαδάτος» παίκτης, καθώς οι άλλοι δύο είναι πολύ νέοι για να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το ρεκόρ του «μεγάλου χαμένου» όμως ανήκει στην Τότεναμ η οποία δεν έκανε καμία (!) μεταγραφή, όντας η μόνη ομάδα που το καταφέρνει αυτό από το 2003. Οι «πετεινοί» που ενδιαφέρθηκαν για τον Τζακ Γκρίλις της Άστον Βίλα και τον Ουίλφριντ Ζαχά της Κρίσταλ Πάλας δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν κανένα από τα δύο deal και συνεπώς θα ξεκινήσουν τη νέα χρονιά βασισμένοι στο παλιό ρόστερ.

Οι «best of the rest»

Σπουδαίες κινήσεις έγιναν και από τις ομάδες που κινούνται μια ταχύτητα πιο κάτω από τους 6 ισχυρούς.

Η Έβερτον του γνωστού μας Μάρκο Σίλβα ξόδεψε 90 εκατ. ευρώ και έκανε κατοίκους Λίβερπουλ του Ντίνιε, Ρίτσαρλσον, Μπερνάρντ και Μίνα, ενώ κατάφερε να προσθέσει και ως δανεικούς τους Κουρτ Ζούμα και Αντρέ Γκόμες.

Στην ίδια ταχύτητα κινήθηκε και η Γουέστ Χαμ που θέλει να αφήσει πίσω την καταστροφική σεζόν. Πραγματοποιώντας 9 μεταγραφές (Φαμπιάνσκι, Ντιόπ, Μπαλμπουένα, Φρέντερικς, Σάντσεζ, Γουίλσιρ, Άντερσον, Γιαρμολένκο και Πέρεθ) και με τον έμπειρο Μάνουελ Πελεγκρίνι στα ηνία της ομάδας τα «σφυριά» ελπίζουν να αλλάξουν γραμμή πλεύσης και να διεκδικήσουν ένα Ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Σαουθάμπτον και Νιούκαστλ έκαναν επίσης σημαντικές αλλαγές και θα προσπαθήσουν να μπουν «σφήνα» στην πρώτη επτάδα, ενώ οι νεοφώτιστες Γούλβς και Φούλαμ ήταν ιδιαίτερα ενεργές στο μεταγραφικό παζάρι ξοδεύοντας και οι δύο μαζί περισσότερες από 130 εκατ λίρες για την ενίσχυση της ομάδας τους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής:

Παρασκευή (10/8)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Λέστερ (22:00)

Σάββατο (11/8)

Νιούκαστλ-Τότεναμ (14:30)

Χάντερσφιλντ-Τσέλσι (17:00)

Μπόρνμουθ-Κάρντιφ Σίτι(17:00)

Γουότφορντ-Μπράιτον(17:00)

Φούλαμ-Κρίσταλ Πάλας(17:00)

Γουλβς-Έβερτον (19:30)

Κυριακή (12/8)

Σαουθάμπτον-Μπέρνλι(15:30)

Λίβερπουλ-Γουέστ Χαμ (15:30)

Άρσεναλ-Μάντσεστερ Σίτι (18:00)