Με την Επίτροπο Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), κυρία Violeta Bulc αλλά με τον ΓΓ του ΙΜΟ KiTack Lim συναντήθηκε την Δευτέρα το απόγευμα στον εκθεσιακό χώρο Μetropolitan Expi στο πλαίσιο της ναυτιλιακής έκθεσης Ποσειδώνια 2018, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Είχαμε μια εξαιρετικά γόνιμη ουσιαστική συνεργασία με την Επίτροπο Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ),πάνω σε κρίσιμα ουσιαστικά ζητήματα που συνδέονται με τη ναυτιλία» τόνισε ο υπουργός.

Αναφορικά με τα θέματα του περιβάλλοντος, μετά την ομόφωνη απόφαση στο ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα πλοία (αέρια θερμοκηπίου GHG) στο 50% μέχρι το 2050, ο κ.Κουρουμπλής είπε ότι συζήτησε με την κ. Bulc τα βραχυπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα που θα εξειδικεύσουν αυτή τη στρατηγική και που θα πρέπει να αρχίσουν μετά 2023.

Πρόσθεσε επίσης ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η μείωση της περιεκτικότητας του θείου στα καύσιμα των πλοίων στο 0,5%από την 1η Ιανουαρίου του 2020, ενώ τονίστηκε η ανάγκη μέχρι τότε, να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για την επάρκεια και την ασφάλεια του καυσίμου, καθώς όπως είπε «με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει πραγματική δυνατότητα να μη νοθευτεί ο ανταγωνισμός»

Στη συνάντηση με την αξιωματούχο της ΕΕ ο υπουργός Ναυτιλίας συζήτησε επίσης την εξειδίκευση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα πρέπει να εξασφαλίσει μία παγκόσμια υγιή λειτουργία στο χώρο του ανταγωνισμού της διεθνούς ναυτιλίας ενώ τονίστηκε η ανάγκης προώθησης νομοθετικών πρωτοβουλιών για την ενιαία ευρωπαϊκή θυρίδα που σημαίνει ενοποίηση των κανόνων προώθησης των εγγράφων που συνδέονται με τη ναυτιλία σε όλες τις χώρες με ένα αμοιβαίο τρόπο.

Επίσης τέθηκε η ανάγκη αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών για τους ναυτικούς από τρίτες χώρες ενώ τέθηκε συζητήθηκε και το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης η αναβάθμιση και η πιστοποίηση των ναυτικών.

«Ενημέρωσα την Επίτροπο Μεταφορών ότι στην Ελλάδα γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια με εμπλεκόμενους φορείς όπως την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ΕΕΕ το ναυτικό επιμελητήριο και το Ευγενίδειο ίδρυμα για να μπορέσουν πραγματικά να στηριχθεί η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης»
δήλωσε ο κ.Κουρουμπλής.

Τα ίδια θέματα είπε ο υπουργός συζητήθηκαν και στη πρωϊνή συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) κ.KiTack Lim. Ανέφερε ότι στην συνάντηση αυτή παραβρέθηκε και η πρόεδρος του πανεπιστημίου του Μάλμε στη Σουηδία, ένα πανεπιστήμιο ναυτικής εκπαίδευσης τουΙΜΟ, με το οποίο όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας προωθείται η διαδικασία συνεργασίας του με το πανεπιστήμιο Πειραιά ώστε να δημιουργηθεί ένα μεταπτυχιακό τμήμα για την εκπαίδευση νέων επιστημόνων της ναυτιλίας