Σε απεργιακό πυρετό βρίσκεται ΓΕΝΟΠ, η οποία προγραμματίζει 48ωρες κινητοποιήσεις από τις 23 Απριλίου, απαιτώντας την ακύρωση του σχεδίου πώλησης των λιγνιτικών μονάδων μαζί με τα αντίστοιχα ορυχεία.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας σήμερα Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου, «δεν τρέφουμε αυταπάτες. Η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία. Άλλωστε δεν βλέπουμε σοβαρή αντίδραση ούτε από την αξιωματικη αντιπολίτευση». Η μόνη στήριξη που έχει η ΓΕΝΟΠ, όπως υπογράμμισε ο κ. Αδαμιδης, είναι από την τοπική κοινωνία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι δεν έχει υπογραφεί η συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ ΓΕΝΟΠ και ΔΕΗ, με στόχο, όπως κατήγγειλε, να πάνε οι εργαζόμενοι «γυμνοί» στους ιδιώτες.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι «οι επενδυτές θα βρούνε κουφάρια καθώς θα είμαστε όλοι σε απεργία».

Ως προς τις επιπτώσεις των κινητοποιήσεων, ο κ. Αδαμίδης σημείωσε ότι «στόχος είναι να καταλάβει ο λαός ότι κάτι συμβαίνει. Αν δεν λήψει το ηλεκτρικό ρεύμα ούτε για μια στιγμή δεν θα καταλάβει ο λαός τι γίνεται. Ο καταναλωτής θα νιώσει την απεργία, αλλά όχι με μπλακ άουτ. Με μια μικρή μείωση φορτίου μπορεί να υπάρξουν διακοπές π.χ στην Κρήτη. Αλλά δεν θα ταλαιπωρηθεί ο ελληνικός λαός».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θοδωρής Κορυπίδης, ανέφερε ότι «δεν θα στρώσουμε χαλί στους επενδυτές. Αλλιώς θα παραιτηθώ». Όπως επεσήμανε, η ενεργειακή περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας προσέφερε στο ΑΕΠ 125 δισεκ. ευρώ και έλαβε μόνο 350 εκατ. ευρώ ενώ θα έπρεπε βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας να λάβει 8 με 9 δισεκ. ευρώ.

«Οι ενέργειές μας θα κατευθυνθούν ώστε να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο» δήλωσε ο δήμαρχος Εορδαίας κ. Σάββας Ζαμανίδης ενώ ο δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Διονύσης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στον περιορισμό των πόρων για την τοπική κοινωνία με την κατάργηση του λιγνιτόσημου.

Επίσης, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, υπάρχει ασάφεια στο νομοσχέδιο για τον ακριβή αριθμό εργαζομένων που θα μεταβιβαστούν στους αγοραστές των μονάδων.

Σε ανοικτή επιστολή της προς τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, η ΓΕΝΟΠ τους καλεί να μην ψηφίσουν το σχέδιο νόμου και μιλά για «εθνικό έγκλημα».