Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις αλλαγές στην κορυφή της δημοσιοϋπαλληλίας. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν και δεν αφήνουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Αυτό έγινε εμφανές και κατά τη συνάντηση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρίας Όλγας Γεροβασίλη με το κουαρτέτο που έθεσε ως κρίσιμο κρίκο στις αναδιαρθρώσεις την αποπολιτικοποίηση, ή κατά την κυβέρνηση την αποκομματικοποίηση στο δημόσιο τομέα.
Σύμμαχος της κυβέρνησης κατά τις διαβεβαιώσεις της προς τους εκπροσώπους των δανειστών ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες στην επιλογή προϊσταμένων, ήταν μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι βγήκαν τα αποτελέσματα με τους 60 καταλληλότερους για την πλήρωση οριζόντιων θέσεων ευθύνης επιπέδου γενικής διεύθυνσης υπουργείων (Ομάδα Α΄-Γενικές Διευθύνσεις με Οικονομικές ή και οικονομικές αρμοδιότητες). Πολλοί εξ αυτών είχαν δηλώσει περισσότερες της μιας προτιμήσεις για θέση σε υπουργεία, με αποτέλεσμα στις πεντάδες ανά υπουργείο να συναντώνται τα ίδια πρόσωπα σε πολλές περιπτώσεις
Υπό την εποπτεία του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), στις 24 Οκτωβρίου είχαν επιλεγεί οι υποψήφιοι οι οποίοι κατατάχθηκαν πρώτοι, ανά πεντάδα, σε καθένα από τα 11 υπουργεία στα οποία διεκδικούν τη θέση γενικών διευθυντών διοικητικών/οικονομικών υπηρεσιών. Μετά τη διαδικασία των ενστάσεων, η οποία λήγει στις 31 Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει η διαδικασία της δομημένης συνέντευξης στο πλαίσιο του νέου συστήματος αξιολόγησης και θα δοθεί η μάχη για τον «καταλληλότερο» για κάθε θέση.
Καταρτίσθηκαν από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (Ε.Ι.Σ.Ε.Π.), οι Πίνακες Κατάταξης και Αποκλειομένων για τις θέσεις ευθύνης της Ομάδας Α΄ (Γενικές Διευθύνσεις με Οικονομικές ή και Οικονομικές αρμοδιότητες) των Υπουργείων:
-Εσωτερικών
-Οικονομίας και Ανάπτυξης
-Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
-Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων
-Οικονομικών
-Υγείας
-Διοικητικής Ανασυγκρότησης
-Πολιτισμού και Αθλητισμού
-Περιβάλλοντος και Ενέργειας
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Τουρισμού
Το ΑΣΕΠ έχει επισημάνει ότι , σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 62/2004 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, οι αποκλειόμενοι υποψήφιοι εμφανίζονται με τον αριθμό ταυτότητας στους πίνακες οι οποίοι έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδας του.
Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση στο ΑΣΕΠ από 25-10-2017, ημέρα Τετάρτη, έως και 31-10-2017, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου. Στον ιστότοπο του ΑΣΕΠ έχει αναρτηθεί εγχειρίδιο με αναλυτικές οδηγίες χρήσης για τη συμπλήρωση και την υποβολή της ένστασης.
Στη δομημένη συνέντευξη που θα ακολουθήσει θα εξεταστούν κυρίως οι γνώσεις του υποψηφίου σε σχέση με το αντικείμενο και τις αρμοδιότητες του φορέα. Επίσης, μεταξύ άλλων, μέσω σεναρίου προσομοίωσης αξιολογούνται οι διοικητικές ικανότητες του υποψηφίου να προγραμματίζει, να συντονίζει, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να λαμβάνει αποτελεσματικές αποφάσεις και να διαχειρίζεται κρίσεις.