Εντύπωση προκάλεσε στον Δήμο Πειραιά η επιστολή με ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου που εστάλη από το γραφείο του υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού με το οποίο ζητείται να πληροφορηθούν κατά το ταχύτερο δυνατόν στοιχεία «των αλιευτικών σκαφών (επαγγελματικών και ερασιτεχνικών) που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου σας και που έχουν υποστεί βλάβες από την διάχυση πετρελαιοειδών στη θάλασσα, έτσι ώστε να ενταχθούν στο σχέδιο αντιρρύπανσης της αναδόχου εταιρείας. Συγκεκριμένα απαιτούνται ο αριθμός νηολογίου του σκάφους, το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη και εν ισχύ στοιχεία επικοινωνίας του κατόχου αυτού».
Στελέχη του Δήμου σημείωναν με νόημα πως τα στοιχεία αυτά θα έπρεπε να έχει στην κατοχή του το υπουργείο Ναυτιλίας και όχι να τα ζητάει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν έχει καμία σχέση.
Στην ίδια επιστολή και με άλλους αποδέκτες που δεν αναφέρονται αναλυτικά αναφέρεται ότι «οι προσπάθειες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ώστε να μηδενιστούν οι παρενέργειες της ρύπανσης που προκάλεσε το ναυάγιο του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ, στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού, συνεχίζονται με ένταση και πρόγραμμα. Το Λιμενικό Σώμα, σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία απορρύπανσης, επιστημονικά ερευνητικά ιδρύματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εκατοντάδες εθελοντές που έδωσαν το παρόν, βρίσκεται καθημερινά στα πεδία δράσης των ενεργειών αντιρρύπανσης και προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με μοναδικό στόχο να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση το φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και η κοινωνική και οικονομική ζωή του παραθαλάσσιου μετώπου της Αττικής».