Παρουσιάστηκε σήμερα, Δευτέρα, σε συνέντευξη τύπου από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου το ολοκληρωμένο σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η ολοκληρωμένη καταγραφή της περιουσίας έδειξε ότι το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης διαθέτουν 1.126 κτίρια εκ των οποίων το 49% (408.582 τμ) είναι κενά και το υπουργείο προχώρησε στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (Ν.4430/16, άρθρο 50), προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιοποίησή τους προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακος.

Στην παρουσίαση που συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Υπουργός, Θεανώ Φωτίου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Δημήτριος Ησαΐας, και ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας ανακοινώθηκε, ότι με πρωταρχικό στόχο την αξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης και όχι την εκποίηση της περιουσίας, το Υπουργείο Εργασίας προχωρά στην υλοποίηση του εξής σχεδίου:

1. Απευθύνει δημόσια πρόσκληση προς όλους τους Φορείς του Δημοσίου (Υπουργεία, Δημόσιους Οργανισμούς, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κλπ.) για χρήση των ακινήτων της Αθήνας (120 ακίνητα).

2. Προχωρά σε ένα πιλοτικό σχέδιο για την επιλεκτική αξιοποίηση 24 ακινήτων στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ακίνητα εμβληματικού χαρακτήρα του ιστορικού τριγώνου. Εντάσσοντας τα κτίρια αυτά σε ένα πιλοτικό σχέδιο διαχείρισης και αξιοποίησης, στόχος είναι η αναβίωσή τους μέσα από ένα πλέγμα χρήσεων υψηλής κοινωνικής ωφέλειας και υψηλής οικονομικής ανταπόδοσης.

3. Στο πλαίσιο της επιλεκτικής αξιοποίησης των 24 αυτών ακινήτων, το Υπουργείο Εργασίας ανακοινώνει την διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για 5 χωρικές ενότητες. Επιδίωξή είναι, μέσω αυτής της εμβληματικής δράσης, το Υπουργείο να συμβάλλει στην αναβάθμιση του κέντρου της πρωτεύουσας και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στα απαξιωμένα κτίρια.

Η υλοποίηση του σχεδίου θα αποτελέσει τον οδηγό για την επέκτασή του σχεδίου και σε άλλες περιοχές της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις με στόχο την επανάχρηση πολλών υποβαθμισμένων ακινήτων.
Το συνολικό σχέδιο της αξιοποίησης των ακινήτων θα υλοποιηθεί με την επιστημονική και τεχνική συμβολή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ.