Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναβαθμίζει τον θεσμό του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, επεκτείνοντας την πειθαρχική αρμοδιότητά του και διασφαλίζοντας τη συμμετοχή του στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Σήμερα, τη θέση της γενικής επιθεωρήτριας κατέχει η κυρία Μαρία Παπασπύρου.
Με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί ενισχύεται ο ρόλος του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) ως πειθαρχικού οργάνου και μπορεί να προχωρεί –με στήριξη της Δ/νσης Επεξεργασίας Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης –στον έλεγχο περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) υπαλλήλων, λειτουργών και οργάνων ελεγχόμενων από αυτόν, οι οποίοι δεν είναι υπόχρεοι υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης στο ΓΕΔΔ ή σε άλλον φορέα.
Ηδη κατατέθηκε τροπολογία (αριθμ. 1064/87/14.6.2017) στη Βουλή για την τροποποίηση διατάξεων του ν. 3074/2002, που αναφέρονται στις αρμοδιότητες του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στη λειτουργία του γραφείου του.
Αυξάνονται, κατά δεκατρείς (13) οι θέσεις των Ειδικών Επιθεωρητών (25 αντί των 12 που προβλέπονται) στο γραφείο του ΓΕΔΔ, για την υποβοήθηση του έργου του και καλύπτονται, μόνο με αποσπάσεις υπαλλήλων από φορείς του δημοσίου τομέα.
Προβλέπεται ότι το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης διοργανώνει, με υπουργική απόφαση, ειδικό πρόγραμμα ελεγκτικής επάρκειας στο πλαίσιο του οποίου χορηγείται πιστοποιητικό, που αποτελεί προϋπόθεση για την επιλογή στη θέση του ειδικού επιθεωρητή. Ορίζεται ότι όσοι αναλαμβάνουν καθήκοντα σε θέση ειδικού επιθεωρητή στο Γραφείο του ΓΕΔΔ πρέπει εφεξής να έχουν πιστοποιητικό ελεγκτικής επάρκειας, το οποίο χορηγείται από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ). Αυτό το πιστοποιητικό χορηγείται και σε όσους ήδη υπηρετούν σε αυτή τη θέση. Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, στόχος της πιστοποίησης των ειδικών επιθεωρητών είναι η ενίσχυση της θεωρητικής κατάρτισης των ελεγκτών σε θέματα ελέγχου προκειμένου να καταστεί το ελεγκτικό τους έργο περισσότερο αποτελεσματικό και αποδοτικό.
Κατ’ αναλογία των όσων προβλέπονται για τους δημοσίους υπαλλήλους, δίνεται η δυνατότητα απόσπασης έμμισθων δικηγόρων από το Δημόσιο, τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, ΝΠΔΔ ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Με τον τρόπο αυτόν, εξασφαλίζεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ευελιξία στη μετακίνηση των έμμισθων δικηγόρων, καθώς και όροι ορθολογικής τους κατανομής, με σκοπό την ουσιαστική ενίσχυση της νομικής υποστήριξης του έργου του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, με τη σύσταση δύο θέσεων δικηγόρων με σχέση έμμισθης εντολής και τη θεσμική πρόβλεψη δυνατότητας απόσπασης δικηγόρων με έμμισθη εντολή, χωρίς μάλιστα την επέλευση δημοσιονομικού κόστους.
Αυξάνονται, επίσης, κατά δέκα οι θέσεις των υπαλλήλων (35 αντί των 25 που προβλέπονται), για τη στελέχωση της Γραμματείας και της Διεύθυνσης Επεξεργασίας Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης που λειτουργούν στο Γραφείο του ΓΕΔΔ. Στις θέσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται και δύο κατ’ ανώτατο όριο θέσεις αποσπασμένων δικαστικών υπαλλήλων.
Ταυτόχρονα απλοποιείται η διαδικασία και απαιτείται εφεξής Κοινή Υπουργική Απόφαση –αντί για προεδρικό διάταγμα που προβλέπεται –, για τη ρύθμιση της οργάνωσης και λειτουργίας του Γραφείου του ΓΕΔΔ και της Γραμματείας αυτού, καθώς και κάθε άλλου σχετικού ζητήματος.
Τέλος, προβλέπεται, η έκδοση προεδρικού διατάγματος αναφορικά με την οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης & Ελέγχου (ΣΟΕΕ).
Πάντως από τις διατάξεις αυτές υπάρχουν οικονομικές επιπτώσεις. Προκαλείται δαπάνη από τη σύσταση στο Γραφείο του ΓΕΔΔ δύο θέσεων ειδικών συνεργατών, ως μετακλητών υπαλλήλων, για την κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας και λειτουργικών εξόδων (προμήθεια εξοπλισμού, κ.λπ.).
Το ύψος της δαπάνης μόνο κατά το μέρος της μισθοδοσίας εκτιμάται στο ποσό των 60.000 ευρώ ετησίως. Ενδεχόμενη δαπάνη από τυχόν κάλυψη των νέων θέσεων προσωπικού στο γραφείο του ΓΕΔΔ (13 ειδικών επιθεωρητών, 10 υπαλλήλων και 2 δικηγόρων) με αποσπάσεις υπαλλήλων από φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης. Στην περίπτωση αυτή, η εν λόγω δαπάνη εκτιμάται στο ποσό των 25.000 ευρώ ετησίως για κάθε θέση.
Την τροπολογία υπογράφουν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

HeliosPlus