«Ανακοπή» υπέστη στις αρχές του μήνα η Καρδιοχειρουργική Κλινική του Ευαγγελισμού. Ελλείψει μόλις δύο νοσηλευτών, η δεύτερη χειρουργική αίθουσα στα κατά τα άλλα υπερσύγχρονα χειρουργεία του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας παραμένει ανενεργή, με αποτέλεσμα οι καρδιοχειρουργοί να κατεβάσουν διαμαρτυρόμενοι τα νυστέρια τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Μοιραία, η λίστα αναμονής –έως και το τέλος Μαΐου δεν ξεπερνούσε τους έξι μήνες για την αντιμετώπιση των τακτικών καρδιοχειρουργικών περιστατικών –αναμένεται να εκτοξευθεί στα ενάμισι με δύο έτη!

Επιστολή-καταπέλτης
Η επιστολή προς τη διοικήτρια του νοσοκομείου, την οποία υπογράφουν άπαντες οι καρδιοχειρουργοί του Ευαγγελισμού και φέρει ημερομηνία 9.5.2017, περιγράφει συνοπτικά το πρόβλημα.
«Οπως γνωρίζετε, 74% των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων στο νοσοκομείο μας διενεργούνται εδώ και πολλά χρόνια «εκτός ωραρίου» λόγω έλλειψης 2ης χειρουργικής τράπεζας σε πρωινή βάση. Η μόνιμη παράτυπη απογευματινή λειτουργία δημιουργεί προβλήματα που συνεχώς προσπαθούμε να λύσουμε. Δυστυχώς, δεν δυνάμεθα να συνεχίσουμε την παράτυπη αυτή λειτουργία αρχής γενομένης από 1ης Ιουνίου» αναφέρεται στην εν λόγω επιστολή.
Μάλιστα οι καρδιοχειρουργοί έχουν εγκαίρως προειδοποιήσει και για τις αναμενόμενες επιπλοκές: «Θα θέλαμε ακόμη να σας ενημερώσουμε ότι λόγω αυξημένης προσέλευσης ασθενών για καρδιοχειρουργική επέμβαση αλλά και λόγω αυξημένης ζήτησης από τις καρδιολογικές κλινικές ο χρόνος αναμονής για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο».
Αρκεί κανείς να αναλογισθεί ότι κατά μέσον όρο διενεργούνται ετησίως περίπου 700 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στον Ευαγγελισμό, εκ των οποίων μόλις το 26% (δηλαδή, περίπου οι 200) κατά τις πρωινές ώρες λειτουργίας της μοναδικής καρδιοχειρουργικής τράπεζας.
Συνεπακόλουθα, το «λουκέτο» στα χειρουργεία εκτός ωραρίου (πλην των επειγόντων) αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον χρόνο αναμονής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς που θα περιμένουν.
Σημειωτέον δε ότι σήμερα η λίστα της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής αριθμεί 350 ασθενείς.

Ζητούν και… εξηγήσεις
Παρά ταύτα, έναν μήνα μετά το θέμα δεν έχει επιλυθεί με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται σταδιακά νέα περιστατικά στη λίστα. Αντ’ αυτού, η διοικήτρια του νοσοκομείου –και ενώ οι… αρρυθμίες στα χειρουργικές τράπεζες αποτελούν πρόβλημα ετών –καλεί με νέα υπηρεσιακή επιστολή τους χειρουργούς της Κλινικής να εξηγηθούν εγγράφως «για τη μόνιμη παράτυπη απογευματινή λειτουργία» και για «τα προβλήματα που δημιουργεί στο νοσοκομείο».
Αρκεί ωστόσο μια ματιά στα στατιστικά δεδομένα που τηρεί η σχετική υπηρεσία του νοσοκομείου, για να διευκρινισθούν οι παραπάνω… γκρίζες ζώνες.
Για την ιστορία, το πρόβλημα έχει τις ρίζες του από τη δεκαετία του ’70 καθώς από τότε η Καρδιοχειρουργική διενεργούσε τακτικά (δηλαδή, προγραμματισμένα) περιστατικά σε απογευματινό ωράριο, με στόχο την αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής. Επρόκειτο για μια σιωπηρή συμφωνία των χειρουργών να εργάζονται εκτός ωραρίου –ακόμη και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Η δωρεά της Εθνικής Τράπεζας
Υπό τις συνθήκες αυτές, οι χειρουργοί του νοσοκομείου υποδέχθηκαν με ανακούφιση προ δεκαετίας την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας για δωρεά ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό τη δημιουργία νέας πτέρυγας χειρουργείων στον «Ευαγγελισμό».
Τελικά, μετά από αναβολές, επιδιορθώσεις, τροποποιήσεις των έργων και εγκαίνια, το 2014 το ΕΣΥ έγινε «πλουσιότερο» με την προσθήκη των νέων υπερσύγχρονων χειρουργείων, με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, αντιβακτηριδιακούς τοίχους Corian, χειρουργικούς προβολείς LED και ειδικό κλιματισμό για ασηψία.
Σήμερα από τις 22 αίθουσες έχουν παραδοθεί οι 15 αλλά λειτουργούν οι 12. Η υβριδική αίθουσα (μοναδική στην Ελλάδα που επιτρέπει την άμεση μετατροπή μιας ενδοαγγειακής επέμβασης σε ανοικτή) χρησιμοποιείται προσωρινά ως αίθουσα ανάνηψης.
Επιπλέον, η μία χειρουργική αίθουσα της Νευροχειρουργικής και η μία αίθουσα της Καρδιοχειρουργικής –πλήρως εξοπλισμένες –παραμένουν ανενεργές λόγω έλλειψης προσωπικού.
Το γεγονός αυτό προκαλεί αρνητική έκπληξη, δεδομένου ότι τα «διαμάντια» του Ευαγγελισμού είναι η Νευροχειρουργική, η Καρδιοχειρουργική και η Γναθοχειρουργική Κλινική, ενώ το νοσοκομείο είναι γνωστό για τις πρωτοποριακές επεμβάσεις στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και για τη σύγχρονη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Υπογραμμίζεται δε ότι η Καρδιοχειρουργική Κλινική του Ευαγγελισμού σηκώνει το βάρος των καρδιοχειρουργικών περιστατικών της Αττικής και όλης της Νότιας Ελλάδας (Κρήτη, Πελοπόννησος και νησιά), εξ ημισείας με την αντίστοιχη του Ιπποκρατείου (οι δύο κλινικές εφημερεύουν εναλλάξ).
Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας διενεργήθηκαν περίπου 700 επεμβάσεις καρδιάς ενώ στο Ιπποκράτειο περίπου 500.
Συνεπώς, και ενώ θα περίμενε κανείς ότι οι πληθυσμιακές ανάγκες θα λειτουργούσαν ως «πυξίδα» για την άμεση στελέχωση της 2ης καρδιοχειργικής τράπεζας με νοσηλευτικό προσωπικό –όπου και θα μπορούσαν να διενεργηθούν επιπλέον καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, εμφυτεύσεις συστημάτων υποβοήθησης της κυκλοφορίας, χειρουργική αρρυθμιών και επεμβάσεις αορτής -, το «στοίχημα» των προσλήψεων έχει χαθεί.
Εν τω μεταξύ, οι ελλείψεις σε ειδικευόμενους γιατρούς –από τις 12 θέσεις στην Καρδιοχειρουργική του νοσοκομείου μόνο η μία είναι πλέον καλυμμένη, ενώ οκτώ χρόνια πίσω η αναμονή ξεπερνούσε τα τέσσερα χρόνια -, είναι ακόμη ένας λόγος που ανάγκασε τους χειρουργούς της Κλινικής να λάβουν την απόφαση περί παύσης της παράτυπης λειτουργίας των χειρουργείων εκτός ωραρίου.
Και αυτό διότι η απασχόληση των ιατρών της Κλινικής στο χειρουργείο δημιουργεί επισφαλείς συνθήκες φροντίδας των νοσηλευόμενων. Για παράδειγμα, στην περίπτωση ανακοπής, δεν υπάρχει διαθέσιμος γιατρός, γιατί είναι απασχολημένος στο χειρουργείο.
Το ιδιότυπο σύστημα «σου χρωστάω, μου χρωστάς»

Το πρωί της περασμένης Πέμπτης διεκομίσθη από την Κρήτη στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με C130 ένας ασθενής 32 ετών που διεγνώσθη με διαχωρισμό της αορτικής.

Σημειωτέον δε ότι η Κρήτη διαθέτει Πανεπιστημιακή Καρδιοχειρουργική Κλινική, παρά ταύτα αποφασίσθηκε η άμεση μεταφορά του στην αντίστοιχη εφημερεύουσα κλινική της Αθήνας.

Ομως, όταν ο ασθενής κατέφθασε στα Επείγοντα, το μοναδικό χειρουργείο ήταν κατειλημμένο. Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς ωστόσο έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης και συνεπώς δεν υπήρχε η πολυτέλεια του χρόνου να περιμένει έως το πέρας της διενεργούμενης επέμβασης.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Η διαχείριση των επειγόντων γίνεται από τον εφημερεύοντα γενικό χειρουργό. Εκείνη την ημέρα, κρίνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης του 32χρονου, έδωσε εντολή να ξεκλειδώσει η 2η καρδιοχειρουργική τράπεζα με «δανεικό» προσωπικό από τη Γενική Χειρουργική.
Το παραπάνω συμβάν δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα. Με αποτέλεσμα στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού να βρίσκεται σε εφαρμογή ένα ιδιότυπο σύστημα καθώς το δανεικό προσωπικό και οι δανεικές ώρες καταγράφονται, με την Καρδιοχειρουργική Κλινική να καλείται τις επόμενες αμέσως ημέρες να τις ξεπληρώσει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ