Και έκτη δικογραφία, σε διάστημα μόλις ενός μήνα, διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής. Η δικογραφία (πέμπτη στη σειρά) που διεβίβασε σήμερα το πρωί Τετάρτη του Πάσχα αφορά παράνομη χρηματοδότηση νομικών προσώπων, τόσο ΜΚΟ όσο και ΑΕ, από το υπουργείο Εξωτερικών, και έχει σχηματισθεί σε βάρος πολιτικών προσώπων, ως προς τη δράση τους κατά τα έτη 2001- 2003, καθώς και μη πολιτικά πρόσωπα, για το διάστημα 2001-2008.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία αφορά μεταξύ άλλων έργα και ημέρες του πρώην υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Παπανδρέου και του πρώην υφυπουργού κ. Ανδρέα Λοβέρδου.

Νωρίς το απόγευμα, πάντως, ο κ. Κοντονής διαβίβασε και έκτο φάκελο στη Βουλή, αυτή τη φορά για τις τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, κατά το 2005.

Στο μικροσκόπιο Παπανδρέου – Λοβέρδος

Στην υπόθεση αυτή η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται σε ποσό άνω των 6,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Η δικογραφία ήταν στα χέρια της Εισαγγελίας Διαφθοράς, επί Ελένης Ράικου, και διαβιβάστηκε στις 24 Μαρτίου στον Αρειο Πάγο. Οι αξιόποινες πράξεις που περιγράφονται είναι «απιστία στην υπηρεσία κατά μόνας και κατά συναυτουργία σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου», καθώς και «ηθική αυτουργία στην πράξη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση».

Τα μη πολιτικά πρόσωπα

Τα μη πολιτικά πρόσωπα που τελούν υπό κατηγορία είναι ο Αλεξ Ρόντος, πρώην γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), ο Ν. Μπάζας, πρώην διευθυντής της διευθύνσεως αναπτυξιακής πολιτικής και ο Γ. Φιλιππαίος υπάλληλος στην ίδια υπηρεσία.

Για ηθική αυτουργία διώκονται οι εκπρόσωποι των εξής εμπλεκομένων ΜΚΟ και ΑΕ:
-Αστική ΜΗ Κερδοσκοπική Εταιρία / ΜΚΟ Ακαδημία Τηλεπικοινωνιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης
-Ινστιτούτο Μελετών, ερευνών , τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής χωρών ΝΑ Ευρώπης ΑΕ
-Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο ΑΕ
-Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΑΕ
-Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρία επιχειρηματικό γραφείο Οικονομικής Συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη.

Οι ευθύνες Στυλιανίδη

Η δικογραφία με πρωταγωνιστή τον κ. Στυλιανίδη αφορά τη χρηματοδότηση δυο ΜΚΟ : «Ευαισθητοποίηση του Κοινού για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα κακοποιημένα παιδιά της Αφρικής», καθώς και την «Εταιρεία για την ανεξιθρησκεία, την ευημερία και την ανάπτυξη λαών».

Τα αδικήματα που διερευνώνται είναι αυτά της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας.

Ο κ. Κοντονής έχει διαβιβάσει από τις 27 Μαρτίου δικογραφία σχετικά με το «Ερρίκος Ντυνάν» στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Νίκο Βούτση, ενώ μία ημέρα αργότερα διαβίβασε άλλες τρεις, με πρωταγωνιστές τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, τον νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, και τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Αθανάσιο Παπαχριστόπουλο.