Η αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου είναι κορυφαίο μήνυμα συνύπαρξης των τριών χριστιανικών κοινοτήτων στους Αγίους Τόπους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, μετά την παρουσίαση του έργου αποκατάστασης. Υπογράμμισε δε ότι πρόκειται για έργο ενίσχυσης και ανάδειξης του Πανάγιου Τάφου, της ακτινοβολίας και του μηνύματός του.

«Όταν ενημερώθηκα γι’ αυτό το μεγάλο έργο, είδα σαν μια μεγάλη πρόκληση τη διατήρηση αυτού του μνημείου και συμβόλου» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Προσέθεσε ότι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τέλεσε ιστορικό έργο, υπογραμμίζοντας: «Αισθάνομαι διπλά περήφανος ως εκπρόσωπος της ελληνικής Πολιτείας και ως απόφοιτός του».

«Πρόκειται για ένα έργο ενίσχυσης και ανάδειξης του Πανάγιου Τάφου, της ακτινοβολίας του και του μηνύματός του. Είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσουμε ένα μνημείο τόσο μεγάλης σημασίας και τις αξίες που πρεσβεύει» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Νωρίτερα από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και πριν ξεκινήσει η τελετή παράδοση του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου μίλησε για μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Ο κ. Τσίπρας αντάλλαξε δώρα με τον Πατριάρχη Θεόφιλο, ενώ είχε συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στην συνέχεια παρακολούθησε την τελετή παράδοσης του Ιερού Κουβουκλίου στον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία κατά την παράδοση του Ιερού Κουβουκλίου στον Πανάγιο Τάφο, μεταξύ άλλων, ευχήθηκε στον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα, με αφορμή την πρόσφατη ονοματική του εορτή, ενίσχυση και καρτέρηση, ώστε να οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε καλούς λιμένες, σε λιμένες ευημερίας.

Την αποκάλυψη ότι η σπασμένη πλάκα που βρέθηκε στον Πανάγιο Τάφο είναι της Κωνσταντινείου περιόδου προέβη την Τετάρτη η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κυρία Τόνια Μοροπούλου κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης που έκανε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, παρόντων του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου, του πρωθυπουργού κ Αλέξη Τσίπρα, εκπροσώπων της Ιορδανικής κυβέρνησης και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Όπως τονίσθηκε τα έργα για τον ναό θα συνεχιστούν

«Η αρχαιομετρική ανάλυση των δυο τύπων κονιώμματος που βρέθηκαν στην ρωγμή του Βράχου, υποδεικνύει την εφαρμογή κονιώμματος στον Βράχο από την Κωνσταντίνεια εποχή έως και την αποκατάσταση του από τον Μπονιφάτσιο» τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Μοροπούλου.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναχωρήσει από την Ιερουσαλήμ αργά το μεσημέρι της Τετάρτης.