Tο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος παρουσιάζει την έκθεση «Keep on Keeping on. A visual meta-collection». Πρόκειται για μια επιλογή από ιστορικά έργα και αντικείμενα της συλλογής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, τα οποία συνομιλούν με πρόσφατα έργα νέων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η έκθεση περιλαμβάνει νέες παραγωγές και ενσωματώνει συνεργασίες με τελειόφοιτους φοιτητές της Σχολής Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich. Η έκθεση, σε επιμέλεια της προσκεκλημένης ανεξάρτητης επιμελήτριας κυρίας Εβίτας Τσοκάντα, παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών που οργανώνει η Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich του Deree. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 3 Μαρτίου στις 18.00, στην γκαλερί του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.
Η πολύπλευρη συλλογή του Κολλεγίου έχει σχηματιστεί από δωρεές και αγορές υπό την ευθύνη διαφορετικών ανθρώπων μέσα στα χρόνια, οι οποίοι ανάλογα με την εποχή, την προσωπικότητά τους ή το γενικότερο πλαίσιο της Σχολής, υιοθετούσαν διαφορετικούς, καμιά φορά και αντιθετικούς, προγραμματισμούς και αισθητικές κατευθύνσεις.
Το «Keep on Keeping on», με χειρονομίες που ισορροπούν ανάμεσα στην παραδοξότητα και την ποιητικότητα, αντιπαραθέτει τα έργα της συλλογής με σύγχρονα, επιδιώκοντας να πυροδοτήσει συνειρμούς και να αποκαλύψει κρυμμένες συνδέσεις, υπό το πρίσμα της σημερινής γνώσης. Με την έκθεση φαινομενικά τυχαίων αντικειμένων εγείρεται η αίσθηση του απροσδόκητου και προβάλλεται η αδιόρατη ενότητα κάθε συλλογής: το οικουμενικό, ανθρωποκεντρικό στοιχείο.
Η έκθεση επιχειρεί να διευρύνει προκαθορισμένες αντιλήψεις της εικαστικής γλώσσας, τόσο σε επίπεδο έργου όσο και πλαισίωσης. Το βλέμμα του θεατή κατευθύνεται σε μια κατάσταση οικειοθελούς αναστολής του σκεπτικισμού και ωθείται να αποδομήσει εκ νέου την πρόθεση, την έννοια και τη συμβολική αξία του κάθε εκθέματος.
Το «Keep on Keeping on» λειτουργεί ως ενθάρρυνση για την επανεκτίμηση της αυθεντίας που καθορίζει την καλλιτεχνική αξία. Η παράθεση αναρίθμητων εικαστικών εργαλείων με τα οποία η τέχνη παράγεται τη μετατρέπει σε αντικείμενο καθολικής διεκδίκησης. Τελικά η έκθεση επιχειρηματολογεί για την επαναδιεκδίκηση της δύναμης του καθενός να μιλήσει για τον εαυτό του, αγκαλιάζοντας την πιθανότητα της αποτυχίας ως απαραίτητο στοιχείο αυτοπροσδιορισμού. Αυτή η ωδή στην αυτοαναφορικότητα στοχεύει στο να παρακινήσει το υποκείμενο να συμμετάσχει ενεργά όχι μόνο στην εκτίμηση αλλά και στην ανάπτυξη του καλλιτεχνικού περιεχομένου.
Είναι μια έκθεση που πραγματεύεται την παραγωγή και κατανάλωση της τέχνης, την αποδοχή της οργανικής ανθρώπινης εξέλιξης και τελικά την αναγνώριση της καθολικής παρόρμησης για δημιουργικότητα σε όλες τις πλευρές της ζωής. Οπως είπε ο Χένρι Μίλερ «Το να κάνεις την ίδια τη ζωή τέχνη, αυτός είναι ο στόχος».
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αλέξης Ακριθάκης, Μίνως Αργυράκης, Joseph Beuys, Charles Bukowski, Γιάννης Γαΐτης, Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος, Ceal Floyer, Θόδωρος, Αλεξία Καραβέλα, Βικτωρία Καρβούνη, Γιάννης Κόττης, Νίκος Κούνδουρος, Marijn van Kreij, Γιάννης Μαΐλλης, Φρόσω Μιχαλέα, Γιάννης Μουράβας, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Νεκτάριος Παππάς, Δημοσθένης Πατρίδης, Γιάννης Ρίτσος, Steve Roggenbuck, Αλίκη Σαπουντζή, Ιωάννα Σπητέρη-Βεροπούλου, Αλέκος Φασιανός, Βασίλης Φωτόπουλος.

HeliosPlus