Η επίθεση ακραίων, ρατσιστικών ομάδων σε ένα σχολείο, σε ώρα σχολικού προγράμματος με τους μαθητές του στο προαύλιο, είναι ένα χτύπημα που η δημοκρατία μας δύσκολα μπορεί να το αντέξει. Σχεδόν δεν το πίστεψαν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί που το έβλεπαν να εξελίσσεται μπροστά τους. Σίγουρα δεν το πίστεψαν (όσο χρειάστηκε ώστε να ενεργοποιηθούν προσωπικά) οι αρμόδιοι υπουργοί, που άκουσαν νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας ότι μέλη της Χρυσής Αυγής συνοδεία βουλευτή παρατάσσονται έξω από ένα σχολείο όπου θα γινόταν σύσκεψη φορέων για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Και βέβαια, οι μόνοι που κατάλαβαν ακαριαία τον φόβο και τη βία ήταν οι ίδιοι οι μαθητές που είδαν τους δασκάλους τους να πέφτουν θύματα άγριου ξυλοδαρμού.

«Το θυμάμαι ακόμη και ανατριχιάζω»
διηγείται εκπαιδευτικός που βρέθηκε την περασμένη Τρίτη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ικονίου Περάματος, όπου εισέβαλαν περίπου 40 μέλη της Χρυσής Αυγής. Εκείνο ακριβώς το μεσημέρι είχε αποφασιστεί η συνεδρίαση εκπαιδευτικών φορέων της περιοχής για την οργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος που θα παρακολουθούσαν 20 προφυγόπουλα από τη δομή του Σχιστού.
«Κομμούνια, θα πεθάνετε…»
«Είδαμε τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής που έγνεψε «ελάτε» στους οπαδούς του με το χέρι. Ηταν πραγματικά ανατριχιαστικό» συνεχίζει ο συνομιλητής μας. «Εγώ πήρα τα παιδιά επάνω στις αίθουσες επειδή κατάλαβα ότι κάτι επρόκειτο να γίνει. Πολύ σύντομα οι δύο ομάδες των μελών της Χρυσής Αυγής ενώθηκαν με δύο-τρεις από τους γονείς μαθητών που διαμαρτύρονταν. Αρχισαν να χτυπούν τους πάντες αδιακρίτως φωνάζοντας «κομμούνια, θα πεθάνετε»».
Στο περιστατικό αποδίδονται ευθύνες στις αστυνομικές αρχές, και μάλιστα διενεργείται προκαταρκτική εξέταση η οποία θα αποσταλεί στην Εισαγγελία Πειραιά. Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) κ. Θανάσης Κικινής αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ότι ο ίδιος είχε ειδοποιήσει το υπουργείο Παιδείας για την παρουσία μελών της Χρυσής Αυγής από νωρίς το πρωί και τον είχαν καθησυχάσει ότι υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή και μία διμοιρία ΜΑΤ. Οπως συμπεραίνει ο πρόεδρος της ΔΟΕ και επιβεβαιώνουν οι εκπαιδευτικοί που ήταν παρόντες, η επίθεση έγινε με την ανοχή των αστυνομικών αρχών.
Πιθανότατα αποτελεί μέρος γενικότερου σχεδιασμού της Χρυσής Αυγής, μέλη της οποίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, επισκέφθηκαν και άλλα σχολεία στα οποία έχει αποφασιστεί ότι θα φοιτήσουν παιδιά προσφύγων.
Σε «θολά νερά»
Ηδη οι αντιδράσεις γονέων στο Ωραιόκαστρο είχαν προκαλέσει αίσθηση. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές, π.χ. σε Φιλιππιάδα, Κω, Λαμία, Βόλβη, Λέσβο κ.α., αν και υπάρχουν –πολλές –περιοχές που έχουν ανοίξει την αγκαλιά τους. Το πρόβλημα είναι μεν υπαρκτό, η εναντίωση ωστόσο λόγω απειλούμενης «υγειονομικής βόμβας» και δευτερευόντως λόγω «άλωσης εθνικών χαρακτηριστικών» αποτελεί προκάλυμμα ρατσιστικών απόψεων.
Σε αυτά τα θολά νερά η υπόδικη Χρυσή Αυγή «ψαρεύει» για να βρεθεί στο προσκήνιο και στο Πέραμα οργάνωσε ολόκληρη επιχείρηση, όπως λένε κάτοικοι, για να συμπαρασταθεί σε μια μικρή ομάδα «αγανακτισμένων» γονέων. Εκπρόσωποι φορέων μάλιστα τη χαρακτήρισαν «αναβαθμισμένη» με την παρουσία Λαγού, καθώς η οργάνωση είχε απολέσει τα «μετριοπαθέστερα» στηρίγματά της.
Δήμαρχος Περάματος: «Υπήρξε σκόπιμα διασπορά φημών»

«Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται αντίστοιχα επεισόδια με μέλη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για τραμπουκισμό. Είχαν ήδη προετοιμάσει το έδαφος για να γίνει το επεισόδιο»
αναφέρει στο «Βήμα» ο δήμαρχος Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκης. Δεδομένου ότι οι γονείς, όπως λέει, δεν είχαν σε πρώτη φάση επαρκή ενημέρωση, ορισμένες ανησυχίες ήταν αναμενόμενες, όμως στην περίπτωση αυτή υπήρξε σκόπιμα διασπορά φημών για μεταδοτικές ασθένειες των προσφυγόπουλων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, ξεκινώντας από το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, 25-27 προσφυγόπουλα θα μεταφέρονται καθημερινά με πούλμαν στο σχολείο για το διάστημα 14.00-18.00.
Να απομονώσουν τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές κραυγές κάλεσε με ομόφωνο ψήφισμα όλους τους πολίτες το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Οσο για την παρουσία της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, ο δήμαρχος επισημαίνει ότι «δεν αλλάζουν τα πράγματα με εξαγγελίες, για να εξαλειφθεί το φαινόμενο θα πρέπει να εξαλειφθούν οι λόγοι ύπαρξής του, η ανεργία και η φτώχεια».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ