«Θλίψη, ανησυχία και προβληματισμό» ως προς την νεότευκτη Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, εκφράζουν τρεις πρώην πρόεδροι της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, καθώς και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας.
Ο κ. Κωνσταντίνος Λυμπερόπουλος, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου επί τιμή, ο κ. Δημήτριος Κυριτσάκης, αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου επί τιμή, ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, αρεοπαγίτης επί τιμή (και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβερνήσεως Σαμαρά), καθώς και ο κ. Βασίλειος Μαρκής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επί τιμή, υπογράφουν ανοικτή επιστολή (την απευθύνουν στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων) προς συναδέλφους, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, και εν δυνάμει μέλη της νέας Ένωσης, καλώντας τους να μην προσχωρήσουν στους κόλπους της. Τους θέτουν, δε, προ των ευθυνών τους, «να μην επωμισθούν το μεγάλο βάρος και την ευθύνη της αποδυνάμωσης των κραταιών και ευπρόσωπων ενώσεών μας, στον βωμό παροδικών επιδιώξεων και σκοπιμοτήτων».
Οι βετεράνοι των δικαστηρίων υπενθυμίζουν ότι κατά το παρελθόν είχε τηρηθεί ως κόρη οφθαλμού η βασική αρχή «η ισχύς εν τη ενώσει», τονίζοντας ότι η ενιαία και με σθένος υποστήριξη των θέσεων του κλάδου έφερε την Πολιτεία πλησίστια στα δίκαια αιτήματα του κλάδου και την οδήγησαν να αποδεχτεί την αναβάθμισή του, τόσο οικονομικά όσο και θεσμικά.
Με την παρέμβασή τους, οι τέσσερις υπογράφοντες καθιστούν σαφές ότι τα ζητήματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη δεν διαφοροποιούνται από βαθμίδα σε βαθμίδα, είναι κοινά και αφορούν όλο το σώμα, εκτιμώντας ότι ο κατακερματισμός και η διαίρεση του κλάδου μόνο βλαπτική μπορεί να αποβεί για τους ταγούς της απονομής της Δικαιοσύνης.
Θυμίζουν παράλληλα ότι η παλαιότερη προσπάθεια ίδρυσης συναφούς ένωσης απέτυχε, για την ακρίβεια αυτοαναιρέθηκε, ακριβώς επειδή δεν είχε κανέναν λόγο ύπαρξης.