Ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:30 η πέμπτη, κατά σειρά, διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Σήμερα πιθανότατα, η διευρυμένη σύνθεση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, στην πέμπτη κατά σειρά διάσκεψή του, θα αποφασίσει σε εκρηκτικό και πρωτόγνωρο για τα δικαστικά δρώμενα κλίμα για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Με δεδομένο, πάντως, ότι οι 25 δικαστές καλούνται να αποφασίσουν για πολύπλοκα νομικά θέματα κανείς δεν αποκλείει και την περαιτέρω συνέχεια μιας υπόθεσης που εξελίσσεται σε δικαστικό-τηλεοπτικό σίριαλ…

Ισχυρά επιχειρήματα και σκέψεις, που όλο και καταλαμβάνουν χώρο μεταξύ των 25 ανώτατων δικαστών, διατυπώνονται πλέον, προ του αδιεξόδου από το ήδη διαμορφωμένο τηλεοπτικό τοπίο. Τα επιχειρήματα αυτά αφορούν στην έκδοση προδικαστικής απόφασης η οποία θα «πετάει το μπαλάκι» στο ΕΣΡ του οποίου τη συγκρότηση θα αναμένει σε προθεσμία 6 μηνών. Οπως έγραψε το Βήμα της Κυριακής η νομολογία, από το 2013, του Συμβουλίου της Επικρατείας επιτρέπει την εφαρμογή του νέου αυτού θεσμού που αφορά την εν μέρη αναβολή έκδοσης απόφασης επί της ουσίας έως ότου συμβεί μία προϋπόθεση η οποία είναι αναγκαία για τη διαμόρφωση τελικής κρίσης των δικαστών. Στην παρούσα φάση προϋπόθεση θα είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ. Ενώ σαν δεύτερη προϋπόθεση φαίνεται ότι συζητείτε ο αριθμός των τηλεοπτικών σταθμών. Σε περίπτωση δηλαδή που επικρατήσει η άποψη ότι ο υπουργός «δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς γιατί δεν υπήρχε συγκροτημένο το ΕΣΡ» και έτσι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας οι ανώτατοι δικαστές θα βρεθούν μπροστά στον αριθμό 4. Και εκεί προκύπτει η δεύτερη προϋπόθεση. Εάν τελικά ακολουθηθεί αυτός ο «μέσος δρόμος» η απόφαση στη συνέχεια θα ληφθεί από άλλη σύνθεση.

Εν τω μεταξύ τέσσερις τάσεις έχουν διαμορφωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάσκεψη του ανωτάτου δικαστηρίου μεταξύ των 25, κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, όταν οι Σύμβουλοι έπαιρναν τον λόγο και ανέπτυσσαν τα επιχειρήματά τους. Οι περισσότεροι ήταν, κατ’ αρχήν, ενάντια στην εισήγηση του Γ. Παπαγεωργίου, εντοπίζοντας προβλήματα συνταγματικότητας στο νόμο Παππά. «Αγκάθι» στην τελική κρίση τους αποτελεί, όμως, η νομολογία ότι πρέπει να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο, αφού το 2010 ρητά αποφασίστηκε ότι η μη ρύθμισή του δεν συνάδει με τις αρχές μιας ευνομούμενης Πολιτείας ….

Η αντισυνταγματικότητα εντοπίζεται βέβαια στη ρητή διάταξη του Συντάγματος ότι αρμόδιο για τη χορήγηση των αδειών είναι το ΕΣΡ, το οποίο όμως δεν έχει συγκροτηθεί και δεν υφίστατο όταν έγινε ο νόμος. Και γι’ αυτό το θέμα υπάρχει πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ, η μία απόφαση μάλιστα ελήφθη υπό την Προεδρία του σημερινού Προέδρου, Ν. Σακελλαρίου, για το μαύρο στην ΕΡΤ. Με αυτήν, το 2015, ρητά επικυρώθηκε η αρμοδιότητα του ΕΣΡ στη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών… Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στη βλάβη, που προκαλείται αν δεν δοθεί η σωστή λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τους οπαδούς της «σκληρής» γραμμής περί αντισυνταγματικότητας, προβληματισμός κυριαρχεί στους υπολοίπους πώς θα διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, αφού ήδη έχουν αρχίσει και υπάρχουν έσοδα στα Δημόσια Ταμεία από τις προκαταβολές του διαγωνισμού, που έχει ήδη γίνει.
Εισηγήσεις από ορισμένους δικαστές επέλεγαν ως σολωμόντεια λύση να δοθούν κατευθύνσεις πώς μπορεί να θεραπευθεί η αντισυνταγματικότητα, κυρίως με απαραίτητη προϋπόθεση τη συγκρότηση του ΕΣΡ, όπως προβλέπει ο νόμος. Οι ίδιοι αναφέρονταν στην απόφαση για τον ΕΝΦΙΑ ως νομικό μπούσουλα, να δοθεί δηλαδή προθεσμία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Με αυτή την έννοια προβληματισμός υπάρχει και ποιες αρμοδιότητες μπορεί να αναλάβει το νέο ΕΣΡ, αν δηλαδή περιοριστεί στην εποπτεία νομιμότητας της λειτουργίας των νέων σταθμών ή στην εκ νέου ρύθμιση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Κοντολογίς το κρίσιμο ζήτημα στην απόφαση είναι αν ακυρωθεί και ο διαγωνισμός και επανέλθουμε εξ ολοκλήρου στο πρότερο καθεστώς… Αυτό θα κριθεί την Τετάρτη το απόγευμα.
Το δεύτερο ζήτημα είναι η αρμοδιότητας του ΕΣΡ σε σχέση με τον καθορισμό του αριθμού των αδειών. Βεβαίως για όλα αυτά ενδέχεται να υπάρξουν και ανατροπές, μας έλεγε αρμόδια δικαστική πηγή. Για την ιστορία, το προδικαστικό ερώτημα στην ΕΕ για το οποίο υπήρχε έντονη φημολογία τις τελευταίες ημέρες δεν συζητήθηκε ποτέ, διότι αυτό θα ανέβαλε την απόφαση επί μήνες με απρόβλεπτες συνέπειες …
Η συνεδρίαση της Δευτέρας έγινε σε κλίμα χωρίς τις εντάσεις των προηγουμένων ημερών, αφού όλοι έχουν τεθεί προ της ευθύνης να εκφράσουν με την ψήφο τους την κρίση τους για ένα ζήτημα που έχει δημιουργήσει, έτσι ή αλλιώς, και πολιτικές αναταράξεις…
Η κυβέρνηση από την άλλη εμφανίζεται να εξετάζει, τώρα, όλα τα ενδεχόμενα από οποιαδήποτε απόφαση του ΣτΕ. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, αυτοί που κάνουν λόγο ακόμα και για νέα ρύθμιση.