Μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκε η ιδρύτρια της σχολής σκύλων-οδηγών τυφλών «Λάρα» και τυφλή η ίδια, όταν ο οδηγός λεωφορείου στο οποίο επέβαινε της ζήτησε να κατέβει επειδή είχε μαζί της τον σκύλο της. Όταν η ίδια αρνήθηκε, ο οδηγός κάλεσε την Αστυνομία.

Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Τρίτης στο λεωφορείο 461 με κατεύθυνση προς τον σταθμό του μετρό στο Χαλάνδρι.

Η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου επιβιβάστηκε μαζί με την ειδικά εκπαιδευμένη σκυλίτσα της, Μέη, στο λεωφορείο από την οδό Παπανικολή στο Χαλάνδρι.

Αν και ο οδηγός δεν αντέδρασε αμέσως, στην πορεία φαίνεται πως η παρουσία τους τον ενόχλησε, με αποτέλεσμα να τους ζητήσει να κατέβουν από το λεωφορείο.

Παρά τις παραινέσεις αρκετών επιβατών, που την υπερασπίστηκαν, αλλά και παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία επιτρέπει την παρουσία σκύλων-οδηγών σε κάθε ιδιωτικό και δημόσιο χώρος εκείνος επέμενε. Προχώρησε, μάλιστα, και ένα βήμα παραπέρα, καλώντας την Αστυνομία.

«Με περίμεναν εννέα αστυνομικοί στη στάση για να συλλάβουν εμένα και το σκύλο μου» είπε η κ. Γκέρτσου στον ΑΝΤ1.

Τελικά, ο οδηγός, η Ιωάννα-Μαρία και η Μέη κατέληξαν όλοι μαζί στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου, όπου η ίδια κατέθεσε μήνυση.

Στον οδηγό επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα παραπεμφθεί προκειμένου να κριθεί από το πειθαρχικό συμβούλιο βάσει του κανονισμού της εταιρείας.

Η είδηση η οποία έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια και αντιδράσεις έγινε γνωστή από την ανάρτηση της Ιωάννας- Μαρίας στο προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.


Η απάντηση του ΟΑΣΑ

«Τη λύπη μας, την αλληλεγγύη μας και τη συγνώμη μας εξ ονόματος όλων των εργαζομένων του Οργανισμού» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης με αφορμή το περιστατικό όπου οδηγός λεωφορείου απαγόρευσε σε τυφλή επιβάτιδα να μετακινηθεί μαζί με το σκύλο-οδηγό τυφλών που τη συνόδευε.

Ο κ. Ταστάνης διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η νέα Διοίκηση του ΟΑΣΑ θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την καθολική προσβασιμότητα του συνόλου των πολιτών στα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ιδιαίτερα στα άτομα με αναπηρία.

Η δήλωση του προέδρου του ΟΑΣΑ έχει ως εξής:

«Οι εργαζόμενοι, η Διοίκηση του ΟΑΣΑ και εγώ προσωπικά εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για αυτό το περιστατικό που τραυματίζει την ευαισθησία κάθε ανθρώπου και συνολικά της κοινωνίας.

»Θέλουμε να εφράσουμε κυρίως τη λύπη μας, την αλληλεγγύη μας και τη συγνώμη μας εξ ονόματος όλων των εργαζομένων του Οργανισμού προς την παθούσα και πρόεδρο Δ.Σ. της Ελληνικής Σχολής Σκύλων – Οδηγών Τυφλών «Λάρα» κα Ιωάννα – Μαρία Γκρέτσου. Σε πρόσφατη, άλλωστε επικοινωνία που είχαμε μαζί της (επιστολή μας της 26 Απριλίου 2016) δηλώναμε τη συμφωνία μας μαζί της ότι το δικαίωμα πρόσβασης όλων των ανθρώπων στα Μέσα Μεταφοράς και ειδικότερα όσων έχουν προβλήματα όρασης και αναπηρίας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και ευαισθησία.

»Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στις 31 Μαρτίου 2016, με αφορμή συνάντηση της Διοίκησης του Οργανισμού με φορείς τυφλών και εκπαιδευτών σκύλων – οδηγών τυφλών, έχουν δοθεί εντολές στο προσωπικό των αστικών συγκοινωνιών για την αυστηρή τήρηση των διατάξεων που προβλέπει η νομοθεσία, σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται η μετακίνηση των τυφλών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με τη συνοδεία εκπαιδευμένου σκύλου – οδηγού. Προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί και το επιβατικό κοινό στο θέμα αυτό ο ΟΑΣΑ πήρε την πρωτοβουλία και από χτες χρησιμοποίησε την τηλεματική για να μεταδόσει το ίδιο μήνυμα.

»Από την πρώτη στιγμή επίσης έγιναν αυστηρές συστάσεις στον οδηγό που υπήρξε πρωταγωνιστής αυτού του περιστατικού.

Είναι γεγονός ότι μία από τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας είναι η έλλειψη ευαισθητοποίησης στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με αναπηρία και πολύ περισσότερο η εφαρμογή πολιτικής και η λήψη ουσιαστικών μέτρων που θα αίρουν την περιθωριοποίησή τους και θα διευκολύνουν την προσβασιμότητά τους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

»Ως άνθρωπος που και προσωπικά έχω ζήσει από πολύ κοντά τα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρία, θέλω να διαβεβαιώσω πως η νέα Διοίκηση του ΟΑΣΑ θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την καθολική προσβασιμότητα του συνόλου των πολιτών στα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ιδιαίτερα στα άτομα με αναπηρία. Για το λόγο αυτό βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με τους φορείς τους, ώστε να σχεδιαστεί, να δημιουργηθεί και να τεθεί σύντομα σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα δράσεων που θα αίρει όλα αυτά τα εμπόδια και θα κάνει ανθρώπινες, φιλικές και προσβάσιμες τις αστικές συγκοινωνίες στα άτομα με αναπηρία.»