Για να μην πηγαίνει κανένα παιδί πεινασμένο στο σχολείο, το Ινστιτούτο «Prolepsis» και η εφημερίδα «Το Βήμα» ξεκινούν μια σημαντική πρωτοβουλία. Μέσω της εκστρατείας «Υιοθετήστε Ενα Σχολείο», μπορείτε να εξασφαλίσετε για κάθε μαθητή ένα υγιεινό, ποιοτικό γεύμα, από ελληνικές πρώτες ύλες, το οποίο καλύπτει σημαντικό μέρος των ημερήσιων διατροφικών αναγκών του. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στήριξης του Προγράμματος Διατροφή, το οποίο έχει διανείμει, από το 2012, 11 εκατομμύρια γεύματα σε 75.000 μαθητές 450 σχολείων κοινωνικοοικονομικά ευπαθών περιοχών.
Ενδεικτικές της ανάγκης που υπάρχει είναι οι περισσότερες από 2.050 αιτήσεις συμμετοχής σχολείων, οι οποίες αντιστοιχούν στο 16% των δημόσιων σχολείων της χώρας και αφορούν 258.000 μαθητές. Αριθμός που προσεγγίζει τον εκτιμώμενο αριθμό μαθητών σε σχολεία με ιδιαίτερα υψηλή επισιτιστική ανασφάλεια, οι οποίοι βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας και του Ινστιτούτου «Prolepsis» ανέρχονται σε 222.000.
Διπλάσια προσφορά


Με τους πόρους που έχουν ως σήμερα συγκεντρωθεί, για την τρέχουσα σχολική χρονιά έχουν ενταχθεί μόλις 100 σχολεία με 8.700 μαθητές. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό, μέσω της καμπάνιας «Υιοθετήστε Ενα Σχολείο», η οποία απευθύνεται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες περισσότερων μαθητών ανά την Ελλάδα.
Οσοι συντρέξουν σε αυτή την πρωτοβουλία ουσιαστικά θα διπλασιάσουν την προσφορά τους, αξιοποιώντας το matching fund του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Για όσα χρήματα προσφέρει δηλαδή κάθε δωρητής, τόσα ακόμη θα προσθέσει στη δωρεά του και ο μέγας δωρητής του Προγράμματος. Ενδεικτικά, με 4 ευρώ μπορούμε να προσφέρουμε φαγητό σε ένα παιδί για μία ολόκληρη εβδομάδα, ενώ με 12.000 ευρώ καλύπτονται οι ανάγκες ενός σχολείου 100 μαθητών για μια ολόκληρη σχολική χρονιά.

«Για μερικά παιδιά αποτελεί το μοναδικό γεύμα της ημέρας. Οσο κι αν αυτό ακούγεται απίστευτο. Ακόμα και για ένα παιδί να συμβαίνει αυτό, καταλαβαίνετε τη σοβαρότητα της κατάστασης»
επισημαίνει γονέας μαθητή που συμμετέχει στο Πρόγραμμα. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχει σε όλα τα σχολεία, γιατί είναι σημαντικό βήμα στην Παιδεία. Το παιδί σέβεται, μαθαίνει, εκτιμά το φαγητό, και τώρα που ζει την κρίση, αυτή την εποχή το Πρόγραμμα το βγάζει από τις εικόνες εξαθλίωσης» σχολιάζει άλλος.
«Τώρα δεν με κοροϊδεύουν»


Το Πρόγραμμα Διατροφή προσφέρει καθημερινά δωρεάν ένα αρτοσκεύασμα ή σάντουιτς, ένα φρέσκο φρούτο εποχής και τρεις φορές την εβδομάδα λευκό γάλα ή γιαούρτι με μέλι στο σύνολο των μαθητών κάθε σχολείου που συμμετέχει. «Σκέφτομαι πως τώρα δεν μπορεί κανείς να με κοροϊδέψει επειδή εγώ έχω ανάγκη να πάρω το φαγητό από το συσσίτιο. Διότι τώρα όλοι τρώνε συσσίτιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ένας μαθητής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τα 14.697 ερωτηματολόγια του σχολικού έτους 2014-2015, ποσοστό 53,1% των παιδιών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Διατροφή βίωνε επισιτιστική ανασφάλεια και το 21% πείνα. Επιπλέον, σε ποσοστό 63,6% των οικογενειών τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν είχε εισόδημα και στο 15,1% δεν υπήρχε καμία πηγή εισοδήματος. Ακόμη, 8,5% των μαθητών ήταν ανασφάλιστο και το 7% δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα. Το 55,2% των οικογενειών στους αντίστοιχους ΤΚ στις γειτονιές όπου λειτουργεί το πρόγραμμα είχε εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ το 67,7% είχε εισόδημα κάτω από το όριο των ευλόγων δαπανών διαβίωσης.
Παχυσαρκία και υποσιτισμός


Ακόμη, όσο κι αν αυτό είναι εντυπωσιακό, ο υποσιτισμός των παιδιών και η παιδική παχυσαρκία αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ποσοστό 31,6% των μαθητών που συμμετείχαν ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ το 10,2% λιποβαρείς. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικός ο διττός ρόλος του Προγράμματος, το οποίο, εκτός από την καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας, προωθεί τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Προγράμματος, τα οφέλη που προκύπτουν είναι πολλαπλά και σημαντικά για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ο δείκτης επισιτιστικής ανασφάλειας μειώθηκε κατά 10% και το ποσοστό των μαθητών που αντιμετώπιζε πείνα μειώθηκε κατά 20%. Επίσης, ποσοστό 33% των μαθητών απέκτησε φυσιολογικό βάρος, το 38% παρουσίασε βελτίωση στη σωματική υγεία και το 42% στην ψυχική υγεία.
Εξαιρετικά σημαντική είναι η αξιολόγηση των γονέων, οι οποίοι σε ποσοστό 91% δήλωσαν ότι το πρόγραμμα βοήθησε οικονομικά την οικογένειά τους. Υπολογίζεται ότι το μέσο εισόδημα που αντιστοιχεί σε κάθε παιδί των οικογενειών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα είναι της τάξης των 100 ευρώ μηνιαίως και αφορά το σύνολο των αναγκών του. Η αξία των υγιεινών γευμάτων που προσφέρονται αντιστοιχεί σε 30 ευρώ ανά μαθητή μηνιαίως.


«Επιστροφή» στο σχολείο
Τέλος οι απουσίες για τα παιδιά που πεινάνε

Μια εξίσου κρίσιμη παράμετρος είναι η μείωση της σχολικής διαρροής, καθώς τα παιδιά που πεινάνε κάνουν περισσότερες απουσίες ή διακόπτουν τη φοίτηση. Το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζουν συχνά από την τάξη για λόγους υγείας ανέρχεται σε 18% ανάμεσα στις επισιτιστικά ανασφαλείς οικογένειες, έναντι 8% των παιδιών που προέρχονται από σιτιστικά ασφαλείς οικογένειες. Αντιστοίχως, δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν στο σχολείο σε ποσοστό 24% έναντι 13% και να αποδώσουν στα μαθήματα σε ποσοστό 22% έναντι 10%.
Για τον ρόλο του Προγράμματος Διατροφή μιλούν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί. «Είδαμε μαθητές που δεν γνωρίζαμε πως υπάρχουν. Λόγω των γευμάτων επιστρέφουν στο σχολείο και αυτό τούς κάνει καλό, γιατί βλέπουμε πως ζουν σε δύσκολο περιβάλλον και αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα» αναφέρει ένας. «Υπάρχει αγάπη για το σχολείο μέσα από τη σίτιση. Αντελήφθησαν αυτά τα παιδιά πως οι άνθρωποι που είμαστε εδώ νοιαζόμαστε για αυτά. Ψάχνουμε διόδους για να τα βοηθήσουμε» εκτιμά άλλος εκπαιδευτικός. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των γονέων, το Πρόγραμμα Διατροφή βελτίωσε κατά 67,4% το ενδιαφέρον του παιδιού να πηγαίνει στο σχολείο, κατά 65,5% τη συγκέντρωσή του στα μαθήματα και 64,2% τις επιδόσεις του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ