Τον Φεβρουάριο του 2014 δώδεκα διοικητές πήραν… δέκα με τόνο για το έργο που είχαν επιτελέσει στα νοσοκομεία τα οποία διοικούσαν. Πριν από λίγες ημέρες οι δέκα από αυτούς πήραν «κόκκινη κάρτα» και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τούς έδειξε την πόρτα της εξόδου. Παρέμειναν μόνο δύο –για δικούς του λόγους ο καθένας.
Δικαίως αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν οι ίδιοι διοικητές που είχαν διακριθεί, να αξιολογούνται αρνητικά ενάμιση χρόνο μετά και να απολύονται. Η απάντηση είναι πως συμβαίνει και σήμερα ακριβώς ό,τι συνέβαινε πάντοτε. Τα κριτήρια για την τοποθέτηση των διοικητών είναι αμιγώς πολιτικά και η αξιολόγησή τους προσχηματική, πλην όμως απαραίτητη προκειμένου να αποπεμφθούν αζημίως.
Εύλογα τίθεται και ένα ακόμη ερώτημα: Γιατί η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να έχει τον έλεγχο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με «πετσοκομμένους» προϋπολογισμούς; Απλό! Πέραν του ότι κάθε κυβέρνηση θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο των δημοσίων δομών και των εργαζομένων σε αυτές, τα νοσοκομεία λειτουργούν άτυπα και ως… εκλογικά κέντρα. Ποιος δεν θα «υποστηρίξει» αυτόν που θα μεσολαβήσει ώστε να μπει εγκαίρως στο νοσοκομείο; Για μια μετάθεση, για μια απόσπαση, ακόμη και για την τροποποίηση του προϋπολογισμού ενός νοσοκομείου, πρέπει να υπογράψει ο ίδιος ο υπουργός.
Πογκρόμ


Το σύστημα είναι κατ’ εξοχήν «υπουργοκεντρικό» και κάθε υπουργός χρειάζεται δίπλα του «δικούς του» ανθρώπους για να υλοποιήσει τα σχέδιά του. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι αποπέμφθηκαν οι 111 από τους 127 διοικητές, μεταξύ των οποίων και διοικητές που αξιολογήθηκαν θετικά από την Επιτροπή (θετική ψήφο πήρε το 15%-20%). Παρέμειναν ως επί το πλείστον όσοι είχαν «πλάτες» στον ΣΥΡΙΖΑ, στους ΑΝΕΛ ή στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Η κριτική ασκείται κυρίως για έναν λόγο: ουδείς περίμενε από ένα κόμμα με προοδευτικό πρόσημο, που έχει ταυτιστεί με την Αριστερά, να υιοθετεί τον δρόμο που είχαν χαράξει παλαιότερες κυβερνήσεις, τον οποίο μάλιστα κατακεραύνωνε.
Πολλοί από τους διοικητές που δεν είχαν πάρει στα χέρια τους χαρτί απόλυσης έμαθαν έκπληκτοι ότι απομακρύνονται από εκπροσώπους του Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης. Κάποιοι άλλοι βρίσκονταν για δουλειά του νοσοκομείου στο εξωτερικό όταν ενημερώθηκαν για την αποπομπή τους. Οι περισσότεροι εξέφρασαν την πικρία τους για τη «βίαιη και άδικη» απομάκρυνσή τους και σκέφτονται να κινηθούν δικαστικά, αφού η θητεία τους έληγε σε περίπου έναν χρόνο –δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα προσφύγουν κατά ομάδες ή κατά μόνας.
Απολύθηκε… στις ΗΠΑ


Ο πρώην διοικητής του Ελπίς κ. Θεόδωρος Γιάνναρος βρισκόταν στο Λος Αντζελες για δουλειά του νοσοκομείου. «Με είχαν καλέσει οι ομογενείς να μιλήσω σε μια εκδήλωση, η οποία είχε τεράστια επιτυχία. Γύρισα με μια μεγάλη δωρεά σε μηχανήματα, και συγκεκριμένα με ένα χειρουργικό λέιζερ αξίας 35.000 ευρώ για την Οφθαλμολογική Κλινική και ένα αξίας 40.000 ευρώ για την κλινική ΩΡΛ, καθώς και φορητές συσκευές υπερήχων για την Καρδιολογική Κλινική, μαζί με το πακέτο αναβάθμισης σε 3D του νέου μηχανήματος υπερήχων της Καρδιολογικής Κλινικής αξίας 100.000 ευρώ» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο κ. Γιάνναρος. Επίσης αναφέρει ότι την Τετάρτη έφθασε στο νοσοκομείο υγειονομικό υλικό κατόπιν ενεργειών του, το οποίο δεν γνωρίζει αν τελικά έγινε αποδεκτό.
Μήνυση


Εξαλλος με την αντιμετώπισή του από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την Επιτροπή Αξιολόγησης είναι ο πρώην διοικητής του Λαϊκού κ. Γιάννης Πατσόγιαννης. Οπως δηλώνει, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την απόλυσή του.
Θα στραφεί και κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμηση σχετικά με τις δηλώσεις του περί επιλεκτικής πληρωμής προμηθευτών τη στιγμή που υπήρχε έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων. «Για το θέμα αυτό είχα στείλει έξι επιστολές τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στην Υγειονομική Περιφέρεια. Ζητούσα να μου στείλουν γραπτή εντολή προκειμένου να προμηθευτώ φάρμακα χωρίς να έχω την αντίστοιχη πίστωση στον κωδικό, αλλά δεν μου απάντησαν ποτέ. Ο κ. Πολάκης είναι φανερό από τη δήλωσή του ότι έχει μπερδέψει τις πιστώσεις για φάρμακα και υγειονομικό υλικό με τις επιχορηγήσεις για την πληρωμή των προμηθευτών. Γι’ αυτό ζητούσα γραπτή εντολή, επειδή δεν μπορώ να πάρω χρήματα από έναν κωδικό για άλλον. Από τη μία λένε ότι νοιάζονται, από την άλλη δεν έδωσαν καμία σημασία…».
Ο κ. Πατσόγιαννης προσθέτει ότι τόσο τον ίδιο όσο και άλλους συναδέλφους του δεν τους κάλεσε ποτέ στο υπουργείο Υγείας η σημερινή ηγεσία. «Ακόμη και ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας μάς κάλεσε μία φορά και αυτή ήταν 15 ημέρες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου» αναφέρει.


Στη Δικαιοσύνη
Η πρώτη απόλυση

Η πρώτη απόλυση διοικητή από τη σημερινή κυβέρνηση έγινε στις 5 Ιουνίου 2015 και ήταν του πρώην διοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής κ. Παύλου Θεοδωράκη. Δεν πέρασε καν από αξιολόγηση, απολύθηκε για την «αποκατάσταση της εργασιακής ειρήνης» και έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Οταν διαπίστωσαν από τα πεπραγμένα μου ότι η αξιολόγησή μου δεν θα μπορούσε να καταλήξει στο αποτέλεσμα που ήθελαν, δηλαδή στην αποπομπή μου ως βορά στις συντεχνίες τους»
, δηλώνει, «προσέφυγαν στην αυθαιρεσία, αδιαφορώντας για τη ζημιά που προκαλούσαν στην ίδια την ψυχιατρική μεταρρύθμιση».

«Θέλω να δω την υπουργική απόφαση, με τι δικαιολογία μάς απέπεμψαν, και να ενημερωθώ για την έκθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης, καθώς και για την εισήγηση του διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας. Από εκεί και έπειτα επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου»
δηλώνει ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Κιλκίς κ. Θεμιστοκλής Ανθρακίδης. Οπως αναφέρει, η θητεία τους είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη (με τον νόμο 4052/2012) και λήγει τον Δεκέμβριο του 2016. «Αρα», σημειώνει, «είχαμε ακόμη έναν χρόνο θητείας, η οποία έληξε βιαίως και παρανόμως».
Πάντως όσοι πρώην διοικητές ζήτησαν από την Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία ανήκουν να ενημερωθούν για την εισήγηση του ΥΠΕάρχη έφαγαν… πόρτα. Μάλιστα, δεν τους παραπέμπουν στην αρμόδια, ανεξάρτητη και μη κυβερνητικά ελεγχόμενη –κατά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας –Επιτροπή Αξιολόγησης, αλλά κατευθείαν στο γραφείο του υπουργού Υγείας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ