Σε μια περίοδο κατά την οποία οι λιμενικοί που υπηρετούν στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αντοχές τους για την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών με σκάφη που έχουν καταπονηθεί αρκετά λόγω των συνεχόμενων περιπολιών, στο υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε τελετή για την παραλαβή του δεύτερου από τα έξι συνολικά παράκτια περιπολικά σκάφη θαλάσσιας επιτήρησης.
Η τελετή είχε ειδική σημασία καθώς παρέστη ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας για τελευταία φορά με τη συγκεκριμένη ιδιότητα καθώς αναλαμβάνει υπηρεσιακός υπουργός ως τις εκλογές ενώ αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα εάν θα είναι τελικά υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Πειραιά.
Ο κ. Δρίτσας επίσης αφήνει ανοικτή επίσης και μια άλλη σημαντική εκκρεμότητα που ήταν ο επανασχεδιασμός των λιμενικών υπηρεσιών μετά τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει ο «λιμενικός Καλλικράτης».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συγκεκριμένη αγορά των έξι παράκτιων περιπολικών σκαφών θαλάσσιας επιτήρησης συγχρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και κατά 25% από εθνικούς πόρους, ενώ το συνολικό ποσό της ανέρχεται στα 13.387.998 ευρώ.
Τονίζεται ότι με την παραλαβή αυτή ενισχύεται η κεντρική στόχευση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την ισχυροποίηση της φύλαξης των συνόρων της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις.
Τα περιπολικά σκάφη θαλάσσιας επιτήρησης είναι τύπου POB-24G με σύγχρονο ναυτιλιακό και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, φέρουν δύο πετρελαιοκίνητες, τετράχρονες, κύριες μηχανές, νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, το ολικό τους μήκος είναι 24,70 μ. και το πλάτος τους 6 μ., ενώ θα έχουν μέγιστη ταχύτητα τους 30 κόμβους σε ήρεμη θάλασσα με το 100% του φόρτου. Τα εν λόγω σκάφη, επίσης, έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 25 ατόμων, ενώ οι χώροι ενδιαιτήσεων δύνανται να φιλοξενήσουν πλήρωμα επτά ατόμων.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Δρίτσας ευχήθηκε καλά ταξίδια στο πλήρωμα και έκανε λόγο απευθυνόμενους στους λιμενικούς για «το πάρα πολύ σημαντικό ρόλο που αναλαμβάνετε και που ήδη χρόνια τώρα επιτελείτε με μεγάλη επαγγελματική και υπηρεσιακή ευσυνειδησία, ξεπερνώντας διπλά και τριπλά και πολλαπλά τον εαυτό σας και τις αντοχές σας και αυτό το γνωρίζει όχι μόνο η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος αλλά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου».
Για το θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «αυτός ο ρόλος πέρα από την πρωταρχική ανθρωπιστική διάσταση που αναφέρεται σε όλες τις συμβάσεις και τις συνθήκες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών των διεθνών Οργανισμών, της Συνθήκης της Γενεύης και πολλές άλλες συνθήκες με τις οποίες η χώρα μας ορθά έχει πορευθεί δεκαετίες τώρα αλλά και τα τελευταία χρόνια, εκτός από την ανθρωπιστική διάσταση της διάσωσης και της πρώτης υποδοχής αυτών των ανθρώπων και κυρίως των προσφύγων η δράση αυτή σηματοδοτεί και εμπεριέχει μια λειτουργία που εκτός από την ανθρωπιστική της παράμετρο έχει και τεράστια γεωστρατηγική σημασία. Η διάσωση έχει πρώτα από όλα ανθρωπιστική διάσταση, αλλά μέσα από αυτήν κατοχυρώνεται και σταθεροποιείται η κυριαρχία της χώρας. Γύρω από τα ζητήματα της έρευνας και διάσωσης δομούνται διαστάσεις και δράσεις που μπορούν να δημιουργήσουν επισφάλειες και ανταγωνισμούς αναφορικά με τη διατήρηση της ακεραιότητας και της κυριαρχίας -διεθνώς- αλλά και για τη χώρα μας».
Και συμπλήρωσε: «Η διάσωση ανθρώπων, η βοήθεια σε ανθρώπους, η υπέρτατη αποστολή του ανθρώπου, στο δικό σας έργο συνδέεται άρρηκτα με την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Όσο περισσότερο επιτελείτε το ανθρωπιστικό σας έργο τόσο περισσότερο επιτελείτε το πατριωτικό σας καθήκον. Αυτό δεν το συναντά κανείς τόσο στενά συνδεδεμένο σε αποστολές Σωμάτων Ασφαλείας, Σωμάτων των Ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας μας».