Την Τετάρτη συνεδρίασε και το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στο οποίο διαβιβάστηκαν περίπου 200 καταγγελίες (συμπεριλαμβάνονται αναρτήσεις στο Facebook και στο Twitter) ιδιωτών για μέσα ενημέρωσης και για δημοσιογράφους, όπως και η επιστολή ενός μέλους του Πειθαρχικού σχετικά με τον τρόπο που παρουσιάστηκε η καμπάνια του «Ναι» ως και την παραμονή του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα μεγάλα κανάλια, αν και οι καταγγελίες αφορούσαν διάφορα μέσα ενημέρωσης. Τρία από τα πέντε τακτικά μέλη με κραυγές και απειλές –του τύπου «σήμερα θα πάρουμε κεφάλια!», «και μην τολμήσετε να φέρετε θέμα για τον Τάδε», εννοώντας γνωστούς δημοσιογράφους που στήριξαν το «Οχι» με ανοίκειους τρόπους –επέβαλαν την παραπομπή των Ολγας Τρέμη, Γιάννη Πρετεντέρη, Μαρίας Σαράφογλου, Μανώλη Καψή, από το Mega, Σταμάτη Μαλέλη, Νίκου Κονιτόπουλου (αρχισυντάκτη της εκπομπής του Κωνσταντίνου Μπογδάνου), Αρη Πορτοσάλτε, Δημήτρη Οικονόμου, από τον Σκάι, και Μαρίας Χούκλη από τον ΑΝΤ1.
Η συνεδρίαση ήταν θυελλώδης και γι’ αυτό ορίστηκε και δεύτερη έκτακτη συνεδρίαση για την Παρασκευή το πρωί. Είναι όμως αμφίβολο αν θα συζητηθούν και η μετατροπή της ΕΡΤ σε προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης υπέρ του «Οχι», η μονομέρεια της «Αυγής». Αποφασίστηκε όμως η παραπομπή του Γ. Δελαστίκ ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «σκυλιά που αλυχτάνε» και «γερμανοτσολιάδες» όσους συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις του «Ναι».
Το κατηγορητήριο βασίστηκε επιλεκτικά σε σημεία του προοιμίου του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ ότι τα μέλη της Ενωσης επιβεβαιώνουν την προσήλωσή τους «στην άσκηση του δικαιώματος της πληροφορήσεως στο όνομα και προς το συμφέρον του λαού, στην προάσπιση και διεύρυνση της ελευθεροτυπίας για την πληρέστερη δυνατή διασφάλιση του δικαιώματος της ενημερώσεως της κοινής γνώμης».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ