Τραγικά προηγούμενα έχει η υπόθεση της δολοφονίας -και των άλλων φρικαλεοτήτων που ακολούθησαν- της 4χρονης Άννυ από τον 27χρονο βούλγαρο πατέρα της προκειμένου, όπως εκτιμούν αξιωματούχοι, «να εκδικηθεί τις απιστίες της συζύγου του». Εγκληματικές ενέργειες με αυτό το ιδιόμορφο κίνητρο, που τα παιδιά πέφτουν θύματα των… αντιποίνων από τους γονείς τους, έχουν διαπραχθεί στο Άργος και στην Κρήτη. Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα περιστατικά με τεμαχισμούς θυμάτων από τους δράστες για να εξαλείψουν τα ίχνη τους –και όχι μόνο. Μάλιστα μία από αυτές παραμένει ανεξιχνίαστη…
Για λόγους αντιζηλίας
Μία από τις δολοφονικές επιθέσεις για λόγους εκδίκησης στη σύζυγό του είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2013 στο Άργος όταν ένας 47χρονος επιχειρηματίας πυροβόλησε στο κεφάλι την ανυποψίαστη 17χρονη κόρη του -τελικώς επέζησε- και ύστερα έθεσε τέλος στη ζωή του. Ο επιχειρηματίας πίστευε και σε εκείνη την περίπτωση ότι η γυναίκα του διατηρούσε εξωσυζυγικό δεσμό. Όπως έγραφε στο σημείωμα που άφησε, «θα σκοτώσω την κόρη μας και δεν θα την αφήσω να την κάνεις σαν τα μούτρα σου. Εγώ ήμουνα κύριος μαζί σου και εσύ διέδιδες ότι σε χτύπαγα. Τώρα να πας να σε παρηγορήσει ο φίλος μας…».
Μία άλλη περίπτωση σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999. Ο 40χρονος εργάτης Γιώργος Μεταξάκης δηλητηρίασε και στη συνέχεια έπνιξε στον ποταμό Αλμυρό του Ηρακλείου τα τρία αγόρια του, ηλικίας δύο, τεσσάρων και δέκα ετών, προκειμένου να εκδικηθεί τη σύζυγό του με την οποία είχε χωρίσει.
Και στον υπόλοιπο κόσμο έχουν σημειωθεί παρόμοιες εγκληματικές ενέργειες. Τον Νοέμβριο του 2010, στη Μελβούρνη, ο 24χρονος Ραμαζάν Ακάρ μαχαίρωσε και σκότωσε τη δίχρονη κόρη του για να εκδικηθεί τη σύζυγό του με την οποία βρισκόταν σε διάσταση. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ο 24χρονος είχε προαναγγείλει τον φόνο στο facebook και όταν σκότωσε το παιδί προχώρησε σε σχετική ανάρτηση, περιλαμβάνοντας και ύβρεις για την εν διαστάσει σύζυγό του.
Για τον ίδιο λόγο τον Ιούλιο του 2012 η 29χρονη Λιζέτ Μπαμένγκα που εργαζόταν ως καθηγήτρια στο Μπρούκλιν κατηγορήθηκε ότι δηλητηρίασε τα δύο μωρά της, ηλικίας πέντε και τεσσάρων μηνών.
Η 43χρονη Κέλι Λιν Μέρφι κατηγορήθηκε ότι έπνιξε τον Μάιο του 2011 στο Κολοράντο των ΗΠΑ την εξάχρονη κόρη της και τον εννιάχρονο γιο της προκειμένου να εκδικηθεί και εκείνη τον εν διαστάσει σύζυγό της.
Τον Ιανουάριο του 2009 ο 37χρονος Άρθουρ Φρίμαν, στη Μελβούρνη, πέταξε από μια γέφυρα ύψους 56 μέτρων και σκότωσε την τετράχρονη κόρη του σε αντίποινα για την πρώην σύζυγο.
Φρικτές πράξεις
Όσον αφορά τις αποτρόπαιες δολοφονικές ενέργειες με τεμαχισμό των θυμάτων, μία εξ αυτών που διαπράχθηκε προ μερικών μηνών, τον Σεπτέμβριο του 2014, με θύμα έναν Έλληνα ηλικίας περίπου 70 ετών, μέλη του οποίου βρέθηκαν σε κάδο απορριμμάτων στην Καλλιθέα, παραμένει ανεξιχνίαστη.
Ανεξιχνίαστες παραμένουν και τουλάχιστον έξι περιπτώσεις ανεύρεσης τεμαχισμένων πτωμάτων αλλοδαπών -κυρίως ασιατικής καταγωγής- της περιόδου 2010-2014. Ένας φόνος εξ αυτών είχε αποδοθεί σε πιθανή δράση δουλεμπορικών κυκλωμάτων και άλλοι σε δράσεις απαγωγέων.
Τον Σεπτέμβριο του 2013 είχαν ανακαλυφθεί σε κάδο απορριμμάτων στη Ραφήνα ανθρώπινα μέλη μιας 84χρονης, την οποία, όπως διαπιστώθηκε, δολοφόνησε ο 28χρονος εγγονός της που εργαζόταν ως τοπογράφος Υποστήριξε ότι ο θάνατος της γιαγιάς του ήταν «ατύχημα όταν στη διάρκεια φιλονικίας καρφώθηκε κατά λάθος με το μαχαίρι που κρατούσε».
Ίσως το πιο χαρακτηριστικό από αυτά τα εγκλήματα ήταν εκείνο που αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 1987, όταν ένας ρακοσυλλέκτης ανακάλυψε στην οδό Αιλιανού στα Πατήσια μέσα σε νάιλον σακούλες τα κομμάτια μιας 18χρονης κοπέλας. Το κεφάλι της εντοπίστηκε σε άλλο σημείο, στην οδό Πιπίνου. Όπως προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα, επρόκειτο για τη Ζωή Γαρμάνη, την οποία σκότωσε και τεμάχισε ο 27χρονος τότε σύζυγός της, φοιτητής της ΑΣΟΕΕ και πλασιέ, Παναγιώτης Φραντζής. Ο Παναγιώτης Φραντζής υποστήριξε ότι έσπρωξε τη γυναίκα του και αυτή χτύπησε σε ένα έπιπλο. Μετά την τεμάχισε σε δεκάδες κομμάτια στο λουτρό. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και σήμερα είναι ελεύθερος…
Τον Ιανουάριο του 1996 συνελήφθη ο 22χρονος κατά συρροήν δολοφόνος Αντώνης Δαγκλής για τον φόνο και τον τεμαχισμό τριών ιερόδουλων. Ο νεαρός, που ήταν αρραβωνιασμένος, υποστήριξε στην απολογία του ότι «στα θύματά του σκότωνε τη… μητέρα του, με την οποία διαφωνούσε που εργαζόταν σε νυκτερινό κέντρο». Ο Αντώνης Δαγκλής αυτοκτόνησε στις φυλακές έναν χρόνο μετά τη σύλληψή του…
Τον Αύγουστο του 1996 ανακαλύφθηκε η μαζική δολοφονία από τον 24χρονο φοιτητή Θεολογίας Θεόφιλο Σεχίδη πέντε συγγενών του στον Λιμένα Θάσου. Σκότωσε τα θύματά του και την επόμενη ημέρα τα τεμάχισε, τα έβαλε σε σακούλες σκουπιδιών και τα πέταξε σε χωματερή του Δήμου Καβάλας. Μέλη των σωμάτων είχε κρύψει στον καταψύκτη του σπιτιού του. Στους αστυνομικούς υποστήριξε ότι «σκότωσα τα θύματά μου αμυνόμενος. Υπήρξε οικογενειακή συνωμοσία». Σήμερα είναι κρατούμενος στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.
Τον Ιανουάριο του 1999 συλλαμβάνεται ο 24χρονος ναυτικός Γιώργος Σκιαδόπουλος, ο οποίος κατηγορήθηκε για τον φόνο και τον τεμαχισμό της 31χρονης αμερικανίδας μνηστής του Τζούλι Μαρί Σκάλι, μητέρας ενός τρίχρονου κοριτσιού, τα μέλη της οποίας έκρυψε -εκτός από το κεφάλι της-σε μία βαλίτσα. Ο δράστης γνωρίστηκε με την Αμερικανίδα σε μια κρουαζιέρα και ανέπτυξαν δεσμό. Υποστήριξε ότι προχώρησε σε αυτή την αποτρόπαια ενέργεια επειδή «φοβόταν ότι θα χάσει την Τζούλι μιας και στρατευόταν τις επόμενες εβδομάδες»…
Τον Αύγουστο του 2008, στο χωριό Βούρβουλο, κοντά στα Φηρά Σαντορίνης, ο 31χρονος μάγειρας Θανάσης Αρβανίτης τριγύριζε στους δρόμους κρατώντας επιδεικτικά στο χέρι το κομμένο κεφάλι της συζύγου του, της 25χρονης δασκάλας Αδαμαντίας Κάρκαλη. Όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν, ο 31χρονος τραυμάτισε δύο αστυνομικούς και πέταξε σαν… μπάλα το κεφάλι της συζύγου του από το παράθυρο του περιπολικού. Συνολικός απολογισμός του μακελειού της Σαντορίνης, μία νεκρή και τέσσερις τραυματίες.
Σε ισόβια καταδικάστηκε ο 35χρονος Νίκος Γκόγκος από τους Κεραμάτες της Άρτας, ο οποίος σκότωσε έναν 48χρονο από τη Φιλιππιάδα στις 11 Φεβρουαρίου 2013. Δύο εβδομάδες αργότερα ο δράστης ομολόγησε ότι τον πυροβόλησε τραυματίζοντάς τον θανάσιμα σε καβγά για υπόθεση ναρκωτικών και για να εξαφανίσει τα ίχνη τον τεμάχισε, τον έβρασε και πέταξε τα τεμαχισμένα μέλη του στον βόθρο του σπιτιού του και στον ποταμό Άραχθο.