Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Λόης Λαμπριανίδης, ο οποίος θεωρείται ο πλέον ειδικός στην Ελλάδα στη μελέτη του φαινομένου της «διαρροής εγκεφάλων» στο εξωτερικό («brain drain»), αναλαμβάνει γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας.
Σύμφωνα με απόφαση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Σταθάκη, που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κ. Λαμπριανίδης αναλαμβάνει χρέη γενικού γραμματέα αναδρομικά από τις 7 Απριλίου 2015.
Ο κ. Λαμπριανίδης σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ, έκανε το μεταπτυχιακό του σε Αστικές και Περιφερειακές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ στην Αγγλία και έλαβε το διδακτορικό του στην Οικονομική Γεωγραφία στο Tμήμα Γεωγραφίας του London School of Εconomics (LSE). Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομική Γεωγραφία και Περιφερειακή Ανάπτυξη για περισσότερα από 20 χρόνια και διευθύνει την Ερευνητική Μονάδα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής (ΕΜΠΑΠ).
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θεωρείται ειδικός στη μελέτη του φαινομένου του «brain drain» στην Ελλάδα, έχει τεκμηριώσει ότι στο εξωτερικό ζει μία μεσαία πόλη ελλήνων επιστημόνων και έχει υπερασπιστεί πολλές φορές την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας, προκειμένου να παραμείνει στη χώρα μας το πλέον καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς η «διαρροή εγκεφάλων» καταδικάζει τον τόπο σε ισχνή ανάπτυξη.
Ο κ. Λαμπριανίδης απορρίπτει τη θεωρία περί υπερεκπαίδευσης των Ελλήνων και υπογραμμίζει ότι η ίδια η διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας δεν δημιουργεί ζήτηση για ανθρώπινο κεφάλαιο υψηλής γνώσης. Όπως σημειώνει, η χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης από τον ιδιωτικό τομέα είναι χαμηλότατη στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη και φέρει μεγάλη ευθύνη για το παραγωγικό πρόβλημα της χώρας.
«Υπάρχει ένα ζήτημα με το αναπτυξιακό μας μοντέλο. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η χώρα να αρχίσει να παράγει πιο σύνθετα προϊόντα με ενσωματωμένη γνώση. Υπάρχει ένα σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Με αυτή την έννοια, αυτό το φαινόμενο είναι απόρροια αυτού του αναπτυξιακού μοντέλου και έχει ενταθεί λόγω της κρίσης» έλεγε ο καθηγητής στο «Βήμα» το 2011, όταν εκδόθηκε το βιβλίο του «Επενδύοντας στη φυγή» (εκδόσεις «Κριτική»).
Μάλιστα, υποστηρίζει ότι η αξιοποίηση της επιστημονικής διασποράς μέσω «γεφυρών» και δικτύων μπορεί να επιφέρει κέρδη στη χώρα και υπογραμμίζει ότι το ανθρώπινο κεφάλαιο καταλαμβάνει σταδιακά τη θέση του πλέον σημαντικού παράγοντα για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
Ο κ. Λαμπριανίδης αντικαθιστά τον λέκτορα του Τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Πέτρο Σελέκο ο οποίος είχε αρχικά τοποθετηθεί γενικός γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων τον Ιούλιο του 2011, ενώ στην κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο των ιδιωτικών επενδύσεων και του αναπτυξιακού νόμου.
Ο κ. Σελέκος θεωρείται εκ των υπευθύνων για τη θέσπιση φιλικών προς τις επενδύσεις ρυθμίσεων, όπως το Fast Track και η Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή που διευκόλυναν κατά πολύ την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων στη χώρα. Η παραίτηση του κ. Σελέκου ισχύει αναδρομικά από 28ης Φεβρουαρίου 2015.
Ο κ. Σελέκος είναι ειδικός στο δίκαιο του Ανταγωνισμού και ασχολείται με υποθέσεις του οικονομικού δικαίου και του δικαίου των επιχειρήσεων. Αποφοίτησε το 1989 από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου με υποτροφία του Μax Planck Institut στο δίκαιο του ανταγωνισμού και της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.