Oλοκλήρωσε την κατάθεσή του ως μάρτυρας ο κ. Οσβαλντ. Δηλώνει ότι δεν διαθέτει λίστα με ονόματα πολιτικών.

Αύριο απολογείται στους ανακριτέςΤσιρώνη και Μάρκουκαι τη Μεγάλη Πέμπτη στην κυρία Μπράτηγια την υπόθεση της Erickson.

Να σημειωθεί ότι ο Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, ο οποίος από τη Μεγάλη Δευτέρτα κρατείται από τις ελληνικές αρχές δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με τους έλληνες ανακριτές
Σύμφωνα με πληροφορίες στις πρώτες του συναντήσεις με τους ανακριτές Νίκο Τσιρώνη και Χριστόφορο Μάρκου, καθώς και με τους Βασιλική Μπράτη και Γαβριήλ Μαλλή εμφανίζεται πρόθυμος να αποκαλύψει όσα γνωρίζει για τη διακίνηση μιζών από έλληνες λειτουργούς από την Ελλάδα στην Ελβετία.
Το πρωί της Τρίτης κατέθεσε ως μάρτυρας στον κ Μαλλή ο οποίος έχει ερευνήσει το σκάνδαλο των υποβρυχίων για το οποίο ο κ Οσβαλντ έχει παραπεμφθεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.
Σύμφωνα με το βούλέυμα εμφανίζεται να διακίνησε περίπου 1.740.000 ευρώ από τις μίζες που κατέληξαν σε έλληνες κρατικούς αξιωματούχους. Η υπόθεση αυτή έχει ήδη παραπεμφθεί στο ακροατήριο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων με 34 συνολικά κατηγορουμένους.

Ο κ. Οσβαλντ καταθέτει ως μάρτυρας διότι λόγω της δικονομικής του θέσης βρέθηκε αυτή η φόρμουλα για να εμφανιστεί στον ανακριτή.

Τα χρήματα πάντως τα οποία διακίνησε στην υπόθεση που ερευνούσε ο κ Μαλλής φαίνεται ότι προέρχονταν από τον επιχειρηματία Πάνο Ευσταθίου και αφορούσαν τα αντιαεροπορικά συστήματα τύπου ASRAD από τη γερμανική εταιρεία STN Atlas.
Ως κατηγορούμενος θα απολογηθεί τη Μεγάλη Τετάρτη στους ανακριτές Τσιρώνη και Μάρκου για τις προμήθειες από την εταιρεία WEGMAN, αλλά και ενώπιον της κυρίας Μπράτη για τις παράνομες πληρωμές στον πρώην διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα.
Ο Οσβαλντ θεωρείται πρόσωπο-κλειδί για τα μεγάλα σκάνδαλα που απασχόλησαν τη χώρα μας και βρίσκεται στα χέρια των ελληνικών αρχών για να απολογηθεί για το «ξέπλυμα» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από εξοπλιστικά, μίζες για φοροδιαφυγή, αλλά και το σκάνδαλο της Siemens. Όλα «ξεπλένονταν» μέσω των λογαριασμών του Πρόδρομου Μαυρίδη στη γερμανική τράπεζα Dresdner στην Ελβετία και κατέληγαν σε λογαριασμούς των αποδεκτών των μιζών στην ίδια χώρα.
Ο ελβετός τραπεζίτης, ο οποίος είχε στενό συνεργάτη του τον άλλον εκζητούμενο Φάνη Λυγινό, συνελήφθη στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Αν δεν μιλήσει, έλεγε στο «Βήμα» δικαστής, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να παραμείνει στη φυλακή ως την έναρξη της δίκης της Siemens μετά τον Σεπτέμβριο.
Υψηλή πελατεία είχε ο τραπεζίτης στη χώρα μας. Πολιτικοί, μεγάλοι επιχειρηματίες, αξιωματούχοι της τρίτης εξουσίας, όλοι «ξέπλεναν» τα χρήματα μέσω του τραπεζίτη.
Χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή του πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, ο οποίος αποκάλυψε όλο το κύκλωμα. Τον βρήκαν οι ανακριτές της υπόθεσης Siemens και ο σημερινός προϊστάμενος κ. Σπύρος Γεωργουλέας.
Αποκαλυπτική η κατάθεση Όσβαλντ το 2006. Είχε πει και είχε περιγράψει στις τέσσερις καταθέσεις του στην Ελβετία, ενώπιον του ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Λωζάνης τον τρόπο με τον οποίο η Dresner Bank συμβούλευε τον πελάτη της κ Μαυρίδη να ιδρύει υπεράκτιες εταιρείες προτιμώντας τις βρετανικές Παρθένους Νήσους και τον Παναμά από το Λιχτενστάιν και την Ελβετία. Η ίδια τράπεζα έβρισκε πελάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Γίνονταν αντισταθμιστικές εγγραφές για λόγους ανταγωνισμού, οι οποίες όμως δεν επιτρέπονται και γι αυτό η τράπεζα επισήμως δεν γνώριζε τίποτα.
Τρεις ήταν οι πηγές άντλησης πελατών για τον κ Οσβαλντ: μέσω αντιπροσώπου, μέσω συμβολαιογράφων και τέλος μέσω δικηγόρων που πληρώνονταν από τους ίδιους τους πελάτες.
Μέσα από τις δύο εταιρείες του κ Μαυρίδη Martha Holdings, Martha Overseas και τον λογαριασμό του γινόταν η διακίνηση σημαντικών ποσών που διερεύνησε και η εξεταστική επιτροπή της Βουλής με έγγραφο που έστειλε στην Τράπεζα της Ελλάδος το ΣΔΟΕ και η Αρχή για Ξέπλυμα Βρώμικους Χρήματος.
Στη λίστα Οσβαλντ περιέχονται 16 ονόματα με ποσά που ξεκινούν από τις 27.045 ευρώ και φτάνουν στις 760.000 ευρώ. Οι αποδέκτες των αντισταθμιστικών πληρωμών είναι και φυσικά πρόσωπα και εταιρίες.
Έκανε συναντήσεις σε καφέ και έπαιρνε βαλίτσες με μετρητά. Ο τραπεζίτης στη συνέχεια κατηύθυνε τα χρήματα στη γαλλική BNP Paribas όπου επίσης δούλευε.