«Μόλις ενημερώθηκα για τον διαγωνισμό φωτογραφίας το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν «Τι έχω να χάσω; Θα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για μένα!»» αναφέρει στο «Βήμα» η μαθήτρια του 1ου Λυκείου Αμαρουσίου Ηρώ Στεργίου, η οποία έλαβε το πρώτο βραβείο στον μαθητικό διαγωνισμό ασπρόμαυρης φωτογραφίας που προκήρυξαν τα Αρσάκεια Λύκεια Ψυχικού.
Με θέμα «Αθήνα, η πόλη μου» ο διαγωνισμός έχει στόχο να αναδείξει τις διαφορετικές πλευρές της πόλης μέσα από τα μάτια των σημερινών εφήβων και την ατμοσφαιρικότητα της ασπρόμαυρης φωτογραφίας.
«Μέσα από τον διαγωνισμό αυτόν είδα πράγματα τα οποία μού περνούσαν απαρατήρητα. Εβλεπα τη χαρά, τη λύπη, τη μοναξιά των ανθρώπων αλλά και την ομορφιά της Αθήνας μέσα στην κίνηση και την καθημερινότητα» σχολιάζει η Ηρώ.
Σε μια εποχή που η καθημερινότητα στην πόλη αλλάζει διαρκώς και οι Αθηναίοι έρχονται αντιμέτωποι με εικόνες αντιθετικές και απροσδόκητες που αντικατοπτρίζουν τον παραλογισμό και τις αυξανόμενες ανισότητες μεταξύ των πολιτών, οι μαθητές κλήθηκαν να «ακινητοποιήσουν τη στιγμή» και να εκφράσουν μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας τη δική τους ματιά πάνω στην πόλη.
Η συμβουλή της μητέρας της να αρπάζει κάθε ευκαιρία που θα βρεθεί στον δρόμο της, για να εξελίξει τις γνώσεις και τις ανησυχίες της αποτέλεσε την πρώτη σκέψη της Κατερίνας Ζαννή, από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, όταν ενημερώθηκε για τον διαγωνισμό.
«Ο διαγωνισμός αυτός αποτέλεσε μια πρόκληση για μένα, καθώς και την αρχή του μεγάλου μου ταξιδιού στον κόσμο της φωτογραφίας» περιγράφει. Μια πρόκληση που της χάρισε το δεύτερο βραβείο.
Για την Πηνελόπη Στεργίου, μαθήτρια του Α’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, η φωτογραφία είναι το χόμπι της, το οποίο τής «έδωσε» και το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό.
«Μου αρέσει που καταγράφει τις στιγμές και αποτυπώνει τη διαδρομή της ζωής μου. Η πρώτη μου φωτογραφική μηχανή ήταν με φιλμ, μια μηχανή που αποτύπωνε μόνο στο χαρτί την πραγματικότητα. Αντίθετα με τη σύγχρονη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, που σου δίνει περισσότερες δυνατότητες και την οποία πλέον χρησιμοποιώ και προσπαθώ να αποτυπώνω κάθε στιγμή που μου προκαλεί συναισθήματα, είτε θετικά είτε αρνητικά» λέει.
Οι τρεις φωτογραφίες που βραβεύθηκαν

Τα τρία βραβεία του διαγωνισμού έχουν «απομονώσει» τρεις διαφορετικές εικόνες της Αθήνας. Μιας πόλης με μεγάλη ιστορία. «Η πόλη που γέννησε τον πολιτισμό. Είναι η πόλη που ζω και μεγαλώνω βλέποντας και τα καλά και τα άσχημα. Είναι ευθύνη όλων μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει καλύτερη και αντάξια της ιστορίας της» περιγράφει η Ηρώ.
«Εχοντας ζήσει 17 χρόνια στην Αθήνα, αυτή η πόλη στη συνείδησή μου είναι ένα μέρος γεμάτο ερεθίσματα που εν μέρει διαμόρφωσαν την προσωπικότητά μου» τονίζει η Κατερίνα.
«Η Αθήνα είναι μια πόλη με πολλά πρόσωπα. Τα θέματα που σου προσφέρει για φωτογράφιση είναι ανεξάντλητα. Οι άνθρωποί της, οι γειτονιές της, τα μνημεία της, ο ήλιος της αποτελούν πηγές έμπνευσης» σχολιάζει η Πηνελόπη.
Στη φωτογραφία της Ηρώς «παρουσιάζεται ένας χορευτής στο Μοναστηράκι ο οποίος κατά τη διάρκεια της χορογραφίας του ανέβηκε πάνω στο βάθρο σαν να ήθελε να τον προσέξουν όλοι και σχημάτισε με τα χέρια του μια καρδιά. Μου άρεσε πάρα πολύ αυτό. Ετσι έβγαλα αμέσως τη φωτογραφία, γιατί καρδιά σημαίνει αγάπη και το να αγαπάς και να αγαπιέσαι είναι το παν στη ζωή για τον άνθρωπο».

«Η Αθήνα για μένα είναι ένα μεγάλο σχολείο. Τα βιβλία είναι οι παραστάσεις που κάθε μέρα βιώνουμε σε αυτήν και οι καθηγητές είμαστε όλοι εμείς. Η φωτογραφία μου θίγει ένα θέμα που αντικρίζω καθημερινά. Απεικονίζει μια κούνια με δύο θέσεις, εκ των οποίων η μία είναι σπασμένη» περιγράφει η Κατερίνα, υπογραμμίζοντας ότι «μεγάλο μέρος της παιδικής ξενοιασιάς έχει χαθεί, και αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας. Οπως έχει σπάσει το παιχνίδι αυτό, έτσι έχει εξαφανιστεί και η ευκαιρία των παιδιών να απολαύσουν την ηλικία τους».
Από την άλλη, η Πηνελόπη απεικονίζει μέσα από τη φωτογραφία της «την καθημερινότητα των παιδιών που δυστυχώς είναι γκρίζα, ασπρόμαυρη, με άγχος για την επιβίωση. Αραγε αυτά τα παιδιά δεν θα έπρεπε να παίζουν μπάλα σε κάποια αλάνα ή να είναι σε μια παιδική χαρά;» αναρωτιέται.
Ως υπέροχη εμπειρία χαρακτηρίζει η Ηρώ τη συμμετοχή και τη διάκρισή της στον διαγωνισμό. «Ούτε που μου είχε περάσει από το μυαλό ότι θα βγω πρώτη, ίσως κιόλας επειδή η φωτογραφία τραβήχτηκε από κινητό. Αλλά περισσότερο νιώθω συγκινημένη με τα λόγια που είπαν οι κριτές για τη φωτογραφία μου, γιατί μετά από αυτό νιώθω πιο δυνατή και σίγουρη για τον εαυτό μου, καθώς αυτός ο διαγωνισμός ήταν ένα κίνητρο για να ασχοληθώ από ‘δώ και πέρα πιο σοβαρά με τη φωτογραφία».

Για την Κατερίνα η διάκριση αυτή τής έδωσε μεγάλη χαρά, γιατί της έδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει σε έναν χώρο που αγαπά. «Σίγουρα είναι ένα κίνητρο για να συνεχίσω να ελπίζω στα όνειρά μου. Πλέον κατάλαβα ότι κανένας στόχος δεν είναι άπιαστος και μαζί με την ιδιότητα να είμαστε άνθρωποι μας δίνεται η δυνατότητα να αγωνιζόμαστε για τους στόχους μας» λέει.
«Η διάκριση μου έδωσε χαρά και τόνισε την αυτοπεποίθηση μου, γιατί συμμετείχα σε έναν διαγωνισμό με συνομηλίκους μου και κατάφερα να κερδίσω την τρίτη θέση ανάμεσα σε δεκατέσσερα σχολεία» συμπληρώνει η Πηνελόπη.
Τις φωτογραφίες των μαθητών αξιολόγησαν ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, η φωτογράφος-φωτορεπόρτερ Μάρω Κουρή και ο διευθυντής φωτογραφίας Αργύρης Θέος, οι οποίοι βράβευσαν τους μαθητές που διακρίθηκαν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 20 Μαρτίου 2015

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 180 μαθητές από συνολικά 14 λύκεια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Β’ Αθηνών. Συγκεκριμένα, το 1ο Λύκειο Αμαρουσίου, το 6ο Λύκειο Αμαρουσίου, το 1ο Λύκειο Νέου Ψυχικού, το Λύκειο Φιλοθέης, το 2ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής, το ΕΠΑΛ Αγίας Παρασκευής, το Κολλέγιο Αθηνών, το Κολλέγιο Ψυχικού, το Αμερικανικό Κολλέγιο Αγίας Παρασκευής, τη Σχολή Μωραΐτη, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, την Ιόνιο Σχολή, το Α’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού και το Β’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού.

HeliosPlus