Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίσσεται η υπόθεση απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ 2014-2015 –πρόκειται για τις πεντάμηνες συμβάσεις προς κάλυψη αναγκών στη δημόσια διοίκηση.

Η κυβέρνηση προωθεί το μέτρο, προβάλλοντας ότι είναι εργαλείο για την ένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας εν μέσω οικονομικής κρίσης. Η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει επί μέρους διαφωνίες και υψώνει τους τόνους αντιπαράθεσης, με προεξάρχουσα την περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου, καθώς δήμοι και περιφερειες εμπλέκονται στην όλη διαδικασία.
Απαιτεί μόνιμο προσωπικό
Η Περιφέρεια Αττικής αρνείται να συμμετάσχει στα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης επειδή οι θέσεις εργασίας που ζητά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και επομένως απαιτεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η χρησιμοποίηση των πεντάμηνων συμβάσεων θα μπορούσε να λάβει χώρα, σύμφωνα με την Περιφεριακή Αρχή Αττικής, μόνο για θέσεις εργασίας οι οποίες από τη φύση τους θα δικαιολογούσαν τον προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα τους.
Ωστόσο, το ζήτημα είναι εμφανές ότι έχει ευρεία βάση, ως… πάγια προοπτική, και εντάσσεται στο πλαίσιο για την εν γένει ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.
Στο όνομα της μείωσης της ανεργίας, αλλά κατ’ ουσίαν διαμορφώνοντας επί το δυσμενέστερον τους εργασιακούς / μισθολογικούς όρους και ανακυκλώνοντας την ανεργία, προωθείται, οργανωμένα πλέον, η απασχόληση μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ 2014-2015.
Ήδη δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’, αρ. φύλλου 3172 / 26.11.2014) οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία απασχόλησης μέσω της πρόσληψης προσωπικού (αποκαλούνται «ωφελούμενοι/ες»), για χρονικό διάστημα πέντε μηνών σε δήμους, περιφέρειες και άλλες δημόσιες υπηρεσίες (αποκαλούνται «Επιβλέποντες Φορείς»).
Εκπαιδευτικές ανάγκες
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι με τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν και εκπαιδευτικά κενά σε σχολεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφέρεται στο ΦΕΚ πως σε ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις που εμπίπτουν στον τομέα αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων το χρονικό διάστημα απασχόλησης των ωφελουμένων δύναται να ανέλθει κατά ανώτατο όριο έως 6 μήνες και 15 ημερολογιακές ημέρες. Επίσης, σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις αυτές η σύμβαση αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα.
Ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει το μισθολογικό κόστος των ωφελουμένων που θα προσλάβει ο επιβλέπων φορέας στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας και τις ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη – εργαζόμενου). Για κάθε άνεργο που θα
προσληφθεί από τον επιβλέποντα φορέα για την υλοποίηση της πράξης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινοφελούς χαρακτήρα») το μισθολογικό κόστος αντιστοιχεί:
* σε 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 490 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους άνω των 25 ετών
* σε 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 427 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους κάτω των 25 ετών, κατά παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις οικείες συλλογικές συμβάσεις.
Χωρίς άλλη παροχή
Εκτός από τα ποσά που καταβάλλονται στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, ο ΟΑΕΔ δεν υποχρεούται να καταβάλει οποιαδήποτε άλλη παροχή ή ενίσχυση στους ωφελούμενους (άδεια, επίδομα αδείας, ειδικές άδειες κ.ά.) και γενικώς δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, πέραν των ρητώς προβλεπομένων στην παρούσα κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ).
Ως χρόνος συμμετοχής στο πρόγραμμα θεωρείται ο χρόνος που ο ωφελούμενος βρίσκεται στη διάθεση του εργοδότη/επιβλέποντα φορέα και απασχολείται προσηκόντως.
Στην περίπτωση που η συμμετοχή στο πρόγραμμα λαμβάνει χώρα καθόλες τις εργάσιμες ημέρες του μήνα, κάθε ωφελούμενος ασφαλίζεται και λαμβάνει αμοιβή / ενίσχυση για 25 ημέρες και συγκεκριμένα 490 ευρώ ο άνω των 25 ετών και 427 ευρώ ο κάτω των 25 ετών…
Η πράξη για τα κοινωφελή προγράμματα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013 του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και θα αξιοποιηθεί από δήμους, περιφέρειες και δημόσιες υπηρεσίες σε υπουργεία και άλλους φορείς.
Ως στόχος της προβάλλεται η άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων, που πλήττονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της μακράς ύφεσης που υφίσταται η ελληνική οικονομία, βάσει των στοχείων της εγγεγραμμένης ανεργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Αποβλέπει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στην «ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων, στην ένταξη/επανένταξη τους στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα στην αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ΚΥΑ υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αργύρης Ντινόπουλος, ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Σφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης.
Τι λέει η κυρία Δούρου
Σήμερα, Τρίτη, η περιφερειάρχης Αττικής δημοσιοποίησε τις απόψεις της για το ζήτημα των κοινοφελών προγραμμάτων που προωθούνται σε δήμους, περιφέρειες και υπουργεία.
Τα σημεία τα οποία συνοψίζουν τη θέση της είναι τα εξής:
* Η Περιφερειακή Αρχή Αττικής δεν συμμετέχει στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ για πεντάμηνη απασχόληση.
* Γιατί οι ανάγκες σε προσωπικό στην Περιφέρεια Αττικής είναι πιεστικές για θέσεις εργασίας που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
* Η χρησιμοποίηση των 5μηνων συμβάσεων θα μπορούσε να λάβει χώρα μόνο για θέσεις εργασίας, που από τη φύση τους θα δικαιολογούσαν τον προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα τους.
* Η χρησιμοποίηση των 5μηνων συμβάσεων για την κάλυψη τακτικών αναγκών όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το οξυμμένο πρόβλημα της ανεργίας, αλλά ανακυκλώνει τις θέσεις ανεργίας χωρίς να αντιμετωπίζει την ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία της Περιφέρειας.
* Η παραβίαση της προστασίας των τακτικών θέσεων εργασίας μέσω της προσωρινότητας ή της επισφαλούς εργασίας, από το ίδιο το Δημόσιο, σηματοδοτεί τελικά τη διαιώνιση πρακτικών εκτεταμένης καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων.
* Το γεγονός ότι το ίδιο το Δημόσιο καταστρατηγεί το ύψος του κατώτερου μισθού (από 571 ευρώ σε 495) στέλνει μήνυμα σε όλους ότι μπορούν και παραβιάζουν ακόμα και την εναπομένουσα σε εφαρμογή εργατική νομοθεσία.
* Όσο και να μοιάζει δευτερεύουσα σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, η υπεράσπιση της σταθερής και με δικαιώματα εργασίας, το Δημόσιο οφείλει να σηματοδοτεί ότι η αποκατάσταση της έννοιας της εργασίας και των αξιών που την συνοδεύουν, αποτελεί ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας.
* Η Περιφερειακή Αρχή Αττικής για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε προσωπικό, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (387/14, 26η Συνεδρίαση), έχει ζητήσει την πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των επειγουσών-στοιχειωδών αναγκών της και στην κατεύθυνση αυτή θα πάρει και νέες πρωτοβουλίες.