Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης των περίπου 700 μεταναστών στο φορτηγό πλοίο «Μπάρις»υπό σημαία Κιριμπάντι,το οποίο ρυμουλκείται από φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού. Τα ξημερώματα έμεινε ακυβέρνητο ενώ έπλεε 30 μίλια νοτιανατολικά της Ιεράπετρας.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ξεκίνησε η ρυμούλκηση του πλοίου από τη φρεγάτα «Ύδρα» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό των ενεργειών, ως τοπικός διοικητής, έπειτα από εντολή του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας

Στο ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο έχει κατέβει ένας εκ των διασωστών του ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών.

Επιτόπου βρίσκεται η φρεγάτα «Ύδρα» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό των ενεργειών, ως τοπικός διοικητής, έπειτα από εντολή του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Κοντά στο πλοίο βρίσκονται, επίσης, παραπλέοντα εμπορικά σκάφη, ενώ στην περιοχή πετάει ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στόχος της επιχείρησης είναι να δέσουν με σκοινί το φορτηγό πλοίο στη φρεγάτα ώστε να το ρυμουλκήσει στην Κρήτη. Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δυσχερές και σημειώνεται ότι είναι από τις πλέον δύσκολες διασώσεις σε ελληνική θαλάσσια περιοχή καθώς πνέουν ήδη άνεμοι 7 μποφόρ και ο κυματισμός έχει φτάσει τα 2,5 μέτρα. Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός των μεταναστών και το σκοτάδι που αρχίζει και πέφτει δυσχεραίνουν έτι περαιτέρω την προσπάθεια. «Η κατάσταση είναι οριακή», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ύστερα από την αποτυχημένη προσπάθεια παραπλέοντος εμπορικού πλοίου να ρυμουλκήσει το ακυβέρνητο σκάφος, αυτήν τη στιγμή η φρεγάτα «Ύδρα» ανέλαβε να το προσεγγίσει προκειμένου να το ρυμουλκήσει προς την Κρήτη.

Για τις εξελίξεις ενημερώνεται συνεχώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας από τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος πραγματοποιεί προγραμματισμένη διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ.

Η επιχείρηση διεξάγεται σε απόσταση 60- 70 μιλίων νοτιανατολικά της Ιεράπετρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλοίο επιβαίνουν περίπου 700 μετανάστες.

Συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες της Ιεράπετρας

Συναγερμός έχει σημάνει στις υπηρεσίες της Ιεράπετρας για τη φιλοξενία των εκατοντάδων παράτυπων μεταναστών που επιβαίνουν στο πλοίο το οποίο έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Επίσης, σε συναγερμό έχουν τεθεί και οι υγειονομικές υπηρεσίες του νησιού για την περίθαλψη όσων μεταναστών χρειασθεί και για την υποβολή τους σε ιατρικές εξετάσεις, ενώ λαμβάνονται όλα τα μέτρα, λόγω και του Έμπολα.