Πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα διατηρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχοντας απέναντί του παραταγμένους δικαστικούς, δικηγόρους και πανεπιστημιακούς.
Στο φόντο ήλθε να προστεθεί την Παρασκευή συμπλοκή μεταξύ εγκλείστων και σωφρονιστικών υπαλλήλων στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού «Αγιος Παύλος», ύστερα από εντοπισμό τοξικών ουσιών.
Παράλληλα δύο κρατούμενοι έχουν καταφύγει στην έσχατη μορφή διαμαρτυρίας, την απεργία πείνας –από τις 29 Οκτωβρίου και τις 10 Νοεμβρίου αντιστοίχως -, με αίτημα τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών.


Τον χορό σέρνουν οι δικαστικοί

Η μία μορφή διαμαρτυρίας διαδέχεται την άλλη, με κορυφαία αυτή των δικαστικών ενώσεων, οι οποίες έφθασαν να κάνουν λόγο για κυβέρνηση κράτους απολυταρχικού, που δεν σέβεται και δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Με αιχμή τα οικονομικά τους, οι δικαστές κάλεσαν λίγες ημέρες αργότερα τους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου να καταψηφίσουν την τροπολογία με την οποία προβλέπεται η μερική –και όχι εξ ολοκλήρου –αναδρομική καταβολή των αποδοχών τους, περίπου για μία διετία.
Οι βολές δεν σταμάτησαν εκεί, με την κυβέρνηση να κατηγορείται για αποσπασματική και άρρυθμη νομοθέτηση, η οποία ίσως υποδηλοί σκοπούς άλλους πλην της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.

Δικηγόροι εναντίον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Οι δικαστικές ενώσεις έδειξαν ακόμη μία φορά τα δόντια τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης, συνεπικουρώντας τους δικηγόρους της χώρας, όταν αυτοί έλαβαν θέση κατά του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, ως προς τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Οι δικηγόροι, με εκπρόσωπο τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Βασίλη Αλεξανδρή, έβαλαν κατά του «άνισου» νομοθετήματος, το οποίο θέλει εν πολλοίς τις τράπεζες να ευνοούνται και τους οφειλέτες να ταλαιπωρούνται, με προφανή μάλιστα τον κίνδυνο αύξησης των «κόκκινων» δανείων.
Οι δικηγόροι έκαναν επίσης λόγο για «βουβές δίκες» που θα γίνονται στα χαρτιά, χωρίς μάρτυρες, και για πρακτικές, όπως τα υψηλά παράβολα, που παρεμποδίζουν την πρόσβαση του απλού πολίτη στη Δικαιοσύνη. Παρατείνουν μάλιστα την αποχή από τα καθήκοντά τους από τις 25 Νοεμβρίου ως στις 5 Δεκεμβρίου.
Πανεπιστημιακοί αντιδρούν στις φυλακές τύπου Γ

Ο κατάλογος με τις υπογραφές –πέρα από τα συνήθη κομματικά στεγανά –από 41 πανεπιστημιακούς έφερε στο προσκήνιο ακόμη ένα καυτό θέμα: τη δημιουργία των φυλακών υψίστης ασφαλείας, τύπου Γ όπως αποκαλούνται, στον Δομοκό.
Οι καθηγητές καταγγέλλουν ευθέως αντισυνταγματικότητα των διατάξεων, τονίζοντας ότι οι φυλακές αυτές είναι από μόνες τους μια ιδιότυπη ποινή, η οποία δεν θα ανακοινώνεται από κανένα δικαστήριο αλλά θα συνιστά σκληρή πραγματικότητα για όποιον κρατούμενο την υποστεί.
Σε σχετική συνέντευξη Τύπου προχώρησαν επίσης γονείς και φίλοι κρατουμένων κάνοντας λόγο για «λευκά κελιά», σε συνθήκες ισχνής επικοινωνίας με το οικείο περιβάλλον (καθώς τα επισκεπτήρια δεν θα είναι συχνά και οι άδειες ανύπαρκτες), που μόνο τιμωρητική διάθεση μπορεί να υποκρύπτουν, μακριά από όποιο σχέδιο κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων.
Ανακοίνωσαν μάλιστα την οικεία προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ επέκτειναν την παρέμβασή τους και στο ζήτημα της απεργίας πείνας δύο κρατουμένων: ο Ηρακλής Κωστάρης και ο Νίκος Ρωμανός αποφάσισαν να καταφύγουν στην έσχατη μορφή διαμαρτυρίας, καθώς το συμβούλιο των φυλακών αρνείται να τους χορηγήσει εκπαιδευτικές άδειες.
Σαν να μην έφθαναν τα μέτωπα αυτά, η σύλληψη μιας ηλικιωμένης γυναίκας που επιχείρησε να περάσει ναρκωτικά στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» μετέτρεψε το πρωί της Παρασκευής σε πόλο έντασης τον Κορυδαλλό, προκαλώντας πονοκέφαλο στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Η μεγάλη κρίση απεφεύχθη πάντως με δύο διμοιρίες των ΜΑΤ να «ζώνουν» τις φυλακές.

HeliosPlus