Η υγεία, η ομορφιά και η ευεξία κάθε γυναίκας βρίσκονται στο πιάτο της. Η κάλυψη των ξεχωριστών διατροφικών αναγκών που έχει στα σημαντικότερα στάδια της ζωής της παρουσιάζεται με εύληπτες συστάσεις και οδηγίες στον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για Γυναίκες, Εγκύους και Θηλάζουσες που εκπονήθηκε μέσω του προγράμματος «Ευ Δια… Τροφήν» από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis». «Είναι άξια συγχαρητηρίων η απόφαση των συντελεστών να δώσουν έμφαση στη γυναίκα, μέλος της κοινωνίας που είναι τροφός και τρεφόμενη ταυτόχρονα» ανέφερε η επίκουρη καθηγήτρια του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κυρία Μαρία Γιαννακούλια στην ημερίδα παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2014 στη Θεσσαλονίκη.
Ενίσχυση γονιμότητας


Η ενίσχυση της γονιμότητας, που απασχολεί σήμερα όλο και περισσότερες γυναίκες, σχετίζεται σημαντικά με τη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους. Η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με σωματική άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο για μια γυναίκα που επιθυμεί να γίνει μητέρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι γυναίκες με διαταραχές του εμμηνορρυσιακού κύκλου, είτε παχύσαρκες είτε λιποβαρείς, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες όταν το βάρος τους προσεγγίσει το φυσιολογικό. Επίσης, οι παχύσαρκες γυναίκες αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας μιας θεραπείας γονιμότητας ή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής χάνοντας βάρος.
Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ δεν θα πρέπει να ξεπερνά το ένα ποτηράκι κρασί ημερησίως και του καφέ τα τρία φλιτζάνια, καθώς η υψηλή κατανάλωση ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη γονιμότητα. Οπως φυσικά και το κάπνισμα, που θα πρέπει να αποφεύγεται –και το παθητικό -, καθώς συνδέεται επιπλέον με αύξηση του κινδύνου εξωμήτριων κυήσεων και αποβολών.
Σημαντικό συστατικό στη διατροφή κάθε γυναίκας σε αναπαραγωγική ηλικία και κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης αποτελεί ο σίδηρος, με κύρια πηγή του το κόκκινο κρέας, ενώ ακολουθούν τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι καλή πηγή σιδήρου αποτελούν ακόμη τα όσπρια, μόνο που για να βελτιωθεί η απορρόφηση από τον οργανισμό χρειάζεται να συνδυαστούν με μια πηγή βιταμίνης C. Βάζουμε, για παράδειγμα, λεμόνι στα ρεβίθια και φρέσκια ντομάτα στις φακές, ενώ μετά το γεύμα συνιστάται να φάμε ένα πορτοκάλι ή ένα μανταρίνι.
Δεν τρώμε για δύο


Κατά την εγκυμοσύνη οι ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία βρίσκονται στα ύψη. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η έγκυος τρώει για δύο, αλλά σκέφτεται για δύο», όπως τόνισε η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος κυρία Κατερίνα Μπελογιάννη κατά τη διάρκεια της ημερίδας. Ποια θεωρείται όμως φυσιολογική αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη; Μια έγκυος συνιστάται να πάρει συνολικά 12 κιλά κατά μέσο όρο, με το μεγαλύτερο μέρος να αποκτάται το τελευταίο τρίμηνο. Για το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης προβλέπονται 4-5 κιλά, αν και όλες οι συστάσεις εξαρτώνται από το βάρος που είχε κάθε γυναίκα προ της εγκυμοσύνης.
Η αύξηση του βάρους πέραν του συνιστώμενου ορίου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης ή η υπέρταση κατά την εγκυμοσύνη. Ακόμη, αυξάνει την πιθανότητα διενέργειας καισαρικής τομής, αλλά και τον κίνδυνο γέννησης πρόωρου ή με αυξημένο βάρος γέννησης νεογνού.
Η ποιότητα της διατροφής είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Οταν μια γυναίκα «μπαίνει» σε μια εγκυμοσύνη με φυσιολογικό βάρος, κατά το πρώτο τρίμηνο δεν χρειάζεται επιπλέον πρόσληψη ενέργειας. Από το δεύτερο τρίμηνο οι ανάγκες αυξάνονται κατά περίπου 300 θερμίδες την ημέρα, οι οποίες ενδεικτικά αντιστοιχούν σε μία παραπάνω μερίδα φρούτου, π.χ. 1 μήλο ή 1 πορτοκάλι, και μία μερίδα γαλακτοκομικού προϊόντος, όπως ένα ποτήρι γάλα ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι ή 30 γραμμάρια τυρί, και μία επιπλέον μερίδα δημητριακών, κατά προτίμηση ολικής άλεσης.
Η αυξημένη ανάγκη για ασβέστιο από τον πρώτο κιόλας μήνα, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της γαλουχίας, επιβάλλει οι γυναίκες να καταναλώνουν μία επιπλέον μερίδα γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων, δηλαδή από δύο μερίδες που συνιστώνται στην αναπαραγωγική ηλικία να τις αυξήσει σε τρεις. Επίσης, από το δεύτερο τρίμηνο μπορούν να απολαύσουν ένα επιπλέον αβγό την εβδομάδα. Σημαντική είναι από την πρώτη ημέρα και η αύξηση της κατανάλωσης υγρών σε 9-11 ποτήρια, εκ των οποίων τα 7-9 να είναι νερό, το οποίο βοηθά και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Μικρές συμβουλές για την καταπολέμηση συνηθισμένων ενοχλήσεων όπως ναυτία, εμετός, δυσκοιλιότητα, καούρα υπάρχουν στον Οδηγό που διατίθεται δωρεάν στο www.diatrofikoiodigoi.gr.


Συμβουλές
Θηλασμός, η φυσική διατροφή του βρέφους

Η περίοδος της γαλουχίας είναι αντίστοιχα απαιτητική, καθώς οι διατροφικές ανάγκες του μωρού καλύπτονται μέσω του «θαύματος» της φύσης που λέγεται μητρικό γάλα. Ο αποκλειστικός θηλασμός συνιστάται για το πρώτο εξάμηνο της ζωής ενός μωρού. «Φτάσαμε σε εποχή που χρειάζεται να εξηγήσουμε την ανάγκη του αυτονόητου. Το μητρικό γάλα προσαρμόζει τη σύστασή του για να καλύψει όλες τις ανάγκες του βρέφους και αποτελεί τον φυσικό τρόπο διατροφής του» τόνισε η επίκουρη καθηγήτρια Μαιευτικής του ΤΕΙ Αθήνας κυρία Φανή Πεχλιβάνη κατά την παρουσίαση του Οδηγού, ο οποίος περιλαμβάνει συμβουλές και πρακτικές οδηγίες για την επιτυχία και εδραίωση του μητρικού θηλασμού.
Για το πρώτο εξάμηνο, που συνιστάται το μητρικό γάλα να είναι η μοναδική τροφή του βρέφους, η μητέρα συνεχίζει να τρέφεται όπως στη διάρκεια της κύησης. Μάλιστα ο αποκλειστικός θηλασμός τη βοηθάει στην απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης, η οποία πρέπει να γίνεται ήπια και σταδιακά. Οσο μεγαλύτερη η ποικιλία τροφίμων που καταναλώνει, τόσο το μωρό της ανακαλύπτει και εξοικειώνεται με νέες γεύσεις καθώς το άρωμα των τροφίμων περνάει στο μητρικό γάλα.

Τι να αποφεύγουν οι έγκυοι

  • Ετοιμες σαλάτες / φρουτοσαλάτες
  • Μαλακά τυριά (ανθότυρο, μυζήθρα, κατίκι, μη συσκευασμένη φέτα, μπλε τυρί)
  • Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά
  • Συκώτι και πατέ
  • Αλλαντικά
  • Κρύο κοτόπουλο / γαλοπούλα σε έτοιμα σάντουιτς
  • Ωμά ή καπνιστά ψάρια και θαλασσινά
  • Ωμά αβγά (σπιτική μαγιονέζα, μους)
  • Προϊόντα σόγιας
  • Παγωτό μηχανής
  • Αλκοόλ (ειδικά το πρώτο τρίμηνο)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ