Την δραματική πρόβλεψη-εκτίμηση ότι μέχρι τέλους του 2014 θα έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των μεταναστών που εισρέουν στην χώρα μας, έκανε στην Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μ. Βαρβιτσιώτης. Όπως είπε «υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα διασχίσουν τα σύνορά μας 30.000 παράνομοι μετανάστες», σημειώνοντας ότι «το αντίστοιχο νούμερο για το 2013 ήταν 9.000».

Μιλώντας στην Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για θέματα του υπουργείου του και την αναδιάρθρωση των Λιμενικών Αρχών, ο κ. Βαρβιτσιώτης απέδωσε την αναμενόμενη αύξηση στις εξελίξεις στην Συρία λέγοντας ότι «κάθε μέρα που βγαίνει στην τηλεόραση κάποιος απ’ αυτά τα θύματα των ισλαμιστών που του κόβουν το κεφάλι, ή κάθε μέρα που εκπέμπεται η είδηση για ομαδικούς τάφους ή ομαδικές εισβολές, την επομένη ακριβώς μέρα διπλασιάζεται η πίεση που αισθανόμαστε εμείς στα σύνορά μας».

Όσον αφορά τα μέτρα από ελληνικής πλευράς είπε ότι «έχουμε μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που έχει τεράστια επιτυχία και είμαστε υπερήφανοι για αυτό». «Παρότι στα νερά της Μεσογείου έχουμε θρηνήσει χιλιάδες ανθρώπους – δραματικά αλλά λίγα τα περιστατικά τα οποία είχαμε στις θάλασσές μας – παράλληλα έχουμε και έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων των οποίων αποτρέπουμε την είσοδο και ζητάμε από τις τουρκικές αρχές να τους περισυλλέξουν, πράγμα το οποίο γίνεται», ανέφερε ο υπουργός, εκτιμώντας ότι «ως το τέλος του χρόνου, υπολογίζουμε ότι θα είναι περίπου 15.000 αυτοί, τους οποίους θα έχουν περισυλλέξει οι τουρκικές αρχές μετά από δικές μας υποδείξεις».