Την Παρασκευή ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα ανακοινώνονται τελικά οι υπουργικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για την εφαρμογή του θεσμού των μετεγγραφών, ο οποίος τον επόμενο μήνα και με την ολοκλήρωση της εφετινής διαδικασίας αλλάζει.

Αντιστοιχίσεις πανεπιστημιακών τμημάτων

Αντιστοιχίσεις ΤΕΙ

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος» η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ξεκινήσει την επεξεργασία νέου σχεδίου για τον θεσμό των μετεγγραφών προκειμένου να διορθωθούν τα προβλήματα που προέκυψαν εφέτος. Για το θέμα αυτό θα ζητηθεί η γνώμη της Αρχής Διασφάλισης της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας (ΑΔΙΠ), αλλά και η γνώμη των διοικήσεων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Τα θέματα αυτά συζήτησε ο υπουργός Παιδείας με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ σε συνάντηση που είχε μαζί τους το Σάββατο, όπου και συζήτησαν τα θέματα που απασχολούν την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, με κυρίαρχα εκείνα των μετεγγραφών και της υποχρηματοδότησης των ανώτατων ιδρυμάτων.
Το νέο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές αναμένεται να ανακοινωθεί ταχύτατα και σίγουρα μέσα στον Οκτώβριο.
Πάντως, στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται ότι θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα του αριθμού των δικαιούχων μετεγγραφών που θα αιτηθούν να σπουδάσουν σε ένα τμήμα κεντρικού πανεπιστημίου. Και αυτό γιατί την Παρασκευή 26 του μήνα λήγει η ημερομηνία εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, στην οποία και θα δηλώσουν παράλληλα την πρόθεσή τους να μετεγγραφούν. Παράλληλα θα δηλώσουν και σε ποιο τμήμα θέλουν να μετεγγραφούν.
Κατά τα άλλα, καθυστερούν λόγω αναζήτησης της κατάλληλης νομικής οδού για την προώθησή τους οι δυο υπουργικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για την εφετινή εφαρμογή του θεσμού των μετεγγραφών. Οι αλλαγές αυτές θα συνδυαστούν και με την έκτακτη επιδότηση κατά 2 εκατομμυρίων ευρώ που όπως ανακοινώθηκε ήδη θα μοιραστούν από το υπουργείο Παιδείας στα 36 πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας για τις διαχειριστικές τους ανάγκες.
Οι υπουργικές αποφάσεις, όπως έχει γράψει ήδη το «Βήμα», θα περιλαμβάνουν τα παρακάτω σημεία:
  • Ενα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα γρήγορης διεκπεραίωσης των αιτημάτων για μετεγγραφή.
  • Απαγόρευση μετεγγραφής απλώς σε συγγενές τμήμα, αλλά μετεγγραφή μόνο βάση πλήρους αντιστοίχισης των γνωστικών αντικειμένων των τμημάτων, όπως αυτή καθορίστηκε με τη γνωμοδότηση της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας).
  • Οσον αφορά τις αναπηρίες ως προϋπόθεση μετεγγραφής θα προβλέπεται ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η βεβαίωση από ΚΕΠΑ και όχι απλώς από γιατρό. Αντίστοιχη τροπολογία έχει καταθέσει ήδη στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας.
  • Επιτρέπονται οι αμοιβαίες μετεγγραφές από περιφερειακό πανεπιστήμιο και ΤΕΙ σε κεντρικό.
  • Στις περιπτώσεις των δύο αδελφών θα προβλέπεται ότι η μετεγγραφή του δευτέρου γίνεται στο ίδρυμα όπου έχει εγγραφεί ο πρώτος. Αν όμως πρόκειται για περιφερειακά ιδρύματα, η μετεγγραφή γίνεται ελεύθερα και στο ίδρυμα του προσφάτως επιτυχόντος.
Τέλος, στα εργαστήρια, όπου υπάρχουν, θα εκπαιδεύονται κατά προτεραιότητα οι φοιτητές που επέτυχαν στο οικείο τμήμα και στη συνέχεια οι εκ μετεγγραφής φοιτητές.
Παράλληλα δημοσιεύθηκαν ήδη οι εφετινές αντιστοιχίες τμημάτων των ΤΕΙ και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δημοσιευθούν και οι αντιστοιχίες τμημάτων των πανεπιστημίων, με βάση τις οποίες και θα μπορούν να γίνουν οι μετεγγραφές των ενδιαφερομένων.

HeliosPlus