«Από την πρώτη κιόλας μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας είχαμε δηλώσει σε όλους τους τόνους πως, η επωφελής για τη χώρα εφαρμογή της καινούργιας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που θα τεθεί σε λειτουργία από την 1.1.2015, αποτελεί την πρώτιστη προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός κ. Γιώργος Καρασμάνης στην παρουσίαση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη διαρκή επιτροπή παραγωγής και εμπορίου στη Βουλή, χθες Πέμπτη.
Συνέχισε λέγοντας: «Για να μπορέσουμε να προσαρμόσουμε το μηχανισμό της ΚΑΠ στα δεδομένα της Ελλάδας, εκείνο που προαπαιτείται είναι ένας ευρύς, ειλικρινής και οργανωμένος διάλογος με όλους τους φορείς του αγροτικού κόσμου και όλους όσοι δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα επαγγελματικά στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας».
«Δεν σας κρύβω πως «στην πίσω μεριά του μυαλού μου» έχω πάντα τη στόχευση ότι η ελληνική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν έναν από τους βασικούς μοχλούς για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ακόμα και τα τελευταία δύσκολα χρόνια απέδειξαν ότι, πρέπει και μπορούμε να βασιστούμε και να στηριχθούμε σε έναν παραγωγικό, αποτελεσματικό πρωτογενή τομέα, τόσο για τη διατροφική επάρκεια της χώρας, όσο και γιατί τα αγρο-διατροφικά προϊόντα αποτελούν, και στο μέλλον θα αποτελούν περισσότερο, στρατηγικά προϊόντα» επεσήμανε ο κ. Καρασμάνης.
Πριν ξεκινήσει την παρουσίαση του Εθνικού Φακέλου της νέας ΚΑΠ ο υπουργός ανέφερε πως πρόκειται για μια οριζόντια ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία καθοδηγεί τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα, άλλοτε σε μεγαλύτερο και άλλοτε σε μικρότερο βαθμό. Η φιλοσοφία και οι στόχοι της ΚΑΠ είναι ίδιοι και κοινοί για όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης αφήνοντας όμως ένα σημαντικό βαθμό ελευθερίας για κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει εκείνο τον τρόπο εφαρμογής της ανά τομείς και κλάδους με ορίζοντα την προσεχή επταετία και με πόρους και χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, όπως αυτός έχει καθοριστεί για το ίδιο χρονικό διάστημα, χωρίς βέβαια να αποκλίνει από τους γενικούς κανόνες.
Επίσης «η καινούργια ΚΑΠ στηρίζει όχι μόνο την αγροτική δραστηριότητα ως προς την παραγωγή προϊόντων, αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρει ο αγρότης στα δημόσια αγαθά. Γι’ αυτό προβλέπεται η λεγόμενη «πράσινη ενίσχυση», ενώ από τον λεγόμενο δεύτερο Πυλώνα, τις ενισχύσεις για έργα και υποδομές στην αγροτική ανάπτυξη, έτσι παρέχονται επιπλέον δυνατότητες για ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος».
«Η τρίτη και τελευταία εισαγωγική μου επισήμανση είναι ότι, όπως προείπα με την καινούργια ΚΑΠ παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε κράτος μέλος να ασκήσει μέσα στο γενικότερο πλαίσιο μια δική του, πιο εξειδικευμένη, πολιτική σε τομείς που επιθυμεί και θέλει να ενισχύσει περισσότερο. Και φυσικά πρόκειται για τους τομείς και τις επιλογές που κάνει κάθε χώρα μέλος, γιατί αυτούς θεωρεί πως έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αγροτική της και την εν γένει εθνική της οικονομία, καθώς και για τη ζωή και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο. Αυτό έγινε και με εμάς».
«Με βάση αυτά τα δεδομένα και τους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της ΚΑΠ για την περίοδο μέχρι και το 2020, δηλαδή την παραγωγή επαρκών, ασφαλών και υγιεινών τροφίμων, τη διασφάλιση ενός λογικού αγροτικού εισοδήματος και ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για τον αγρότη, με ταυτόχρονη διασφάλιση ενός λογικού επιπέδου τιμών για τους καταναλωτές, σε συνδυασμό με τη φροντίδα για το περιβάλλον και την ύπαιθρο, την αειφορική χρήση της γης και γενικότερα τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των αγροτικών περιοχών και κοινωνιών της υπαίθρου, προχωρήσαμε στην εκπόνηση των προτάσεών μας για τον Εθνικό Φάκελο της νέας ΚΑΠ».
Επίσης ο κ. Καρασμάνης ανέφερε ότι οι αρμόδιοι γνωρίζουν «ότι τα κονδύλια του λεγόμενου πρώτου Πυλώνα της ΚΑΠ, δηλαδή οι άμεσες ενισχύσεις, θα είναι για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες μέλη, μειωμένα τα προσεχή χρόνια, σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους, λόγω της σύγκλισης και της περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πιστεύουμε πως και μετά το 2020 οι αγροτικές ενισχύσεις θα αποτελούν ένα βασικό μέρος της όποιας μελλοντικής ΚΑΠ. Όμως, δεν είμαστε βέβαιοι ότι θα κινούνται στα επίπεδα της προσεχούς επταετίας. Γι αυτό λοιπόν σας ξεκαθαρίζω πως μια από τις βασικές μας επιδιώξεις ως χώρα είναι να θέσουμε από τώρα τις βάσεις για έναν αγροτικό τομέα, που δεν θα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις κοινοτικές ενισχύσεις, αλλά θα στηρίζεται σε προϊόντα ανταγωνιστικά, με αυξημένη προστιθέμενη αξία».
Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Καρασμάνης ανέφερε πως η όλη προσπάθεια αναλώθηκε στο πως θα κρατήσουν ζωντανή, ακμαία και προσοδοφόρα την ύπαιθρο αλλά και πως θα βοηθήσουν τον αγροτικό τομέα να γίνει ένας από τους στυλοβάτες για την ανάκαμψη της χώρας και της ελληνικής οικονομίας.