Σε μια στιγμή που καθημερινά εντοπίζονται δεκάδες μετανάστες στα ανατολικά σύνορα της χώρας η επίτροπος κυρία Σεσίλια Μάλμστρομ,αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τη Μετανάστευση, βρίσκεται την Ελλάδαστις 21 και 22 Ιουλίου προκειμένου να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση τα μέτρα για την υποστήριξη των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.


Την Τρίτη η ευρωπαία επίτροπος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Εν συνεχεία, η επίτροπος Μάλμστρομ συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια. Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι επιδιώκει την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή επίσκεψή της στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μυτιλήνη, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που η κατάσταση στη Μυτιλήνη φαίνεται όσο καλή όσο πιστεύω ότι είναι. Γιατί για εμάς, το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι αποτελούσε ντροπή η προηγούμενη κατάσταση. Και πέρα από την προβολή του θέματος, υπήρχε και ένα ζήτημα ανθρωπιστικό, καθώς επρόκειτο για μία τραγική κατάσταση. Νομίζω, λοιπόν, ότι τώρα έχουμε κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν παράδειγμα».

Η κ. Μάλμστρομ θα συναντηθεί, επίσης, με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια και με την νεοεκλεγείσα περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.

Το απόγευμα της Δευτέρας η επίτροπος συνοδευόμενη από τον κ. Κικίλια και τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη επισκέφτηκε το στρατόπεδο της Μόριας στη Λέσβο, που λειτουργεί ως Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας.

Η κυρία Μάλμστρομ σε ανάρτηση της στο twitter την Τρίτη δηλώνει εντυπωσιασμένη από τη δέσμευση του κ. Κικίλια και της ομάδας του να εργαστεί πάνω σε εκκρεμή θέματα για το ελληνικό σχέδιο δράσης σχετικά με τη μετανάστευση και το άσυλο.

Σε προηγούμενη συνάντηση που είχε με την κυρία Μάλμστρομ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας την ενημέρωσε για τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στο θέμα της υποδοχής των παράνομων μεταναστών και της παροχής υπηρεσιών ασύλου, όπως σημειωνόταν σε ανακοίνωση του υπουργείου, και τόνισε επίσης ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών είναι προτεραιότητα για τη χώρα μας. Είναι ανάγκη, επεσήμανε, να προσφέρουμε σε αυτές τις ανθρώπινες ψυχές στήριξη και καθαρές σχέσεις.
Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ακόμη ότι τα σύνορα της Ελλάδα είναι και σύνορα της Ευρώπης, καθώς και ότι μέσα στο πλαίσιο αυτό απαιτείται να υπάρχει συνεργασία από όλα τα κράτη-μέλη με βάση την αρχή της αλληλεγγύης και της κοινής ευθύνης στην κατανομή των βαρών.
Με αφορμή την επίσκεψη της επιτρόπου στην Αθήνα,ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδακ. Πάνος Καρβούνης δήλωσε: «Η συνεχιζόμενη ροή μεταναστών προς την Ελλάδα, η εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική για τη διαχείριση των συνόρων αλλά και τα αποτελέσματα των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων της επιτρόπουΜάλστρομ».
Πρόσθεσε πως «η παρουσία της επιτρόπου στη χώρα μας καταδεικνύει ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, έτοιμη να παράσχει υποστήριξη ώστε να διασφαλιστούν οι καλύτερες διαδικασίες προστασίας των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. Η Ελλάδα, παρά το τέλος της προεδρίας, δεν επαναπαύεται και συνεχίζει να δουλεύει, με τη βοήθεια της ΕΕ, για ένα λειτουργικό και αποδοτικό σύστημα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών».