Την Τρίτη το βράδυ ο κ. Θοδωρής Δρίτσας με στελέχη του συνδυασμού «Το Λιμάνι της Αγωνίας –Πειραιάς η πόλη μας» θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους εν όψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών. Η τελική απόφαση θα γνωστοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συνδυασμός δεν θα πάρει θέση υπέρ κανενός μονομάχου και θα ζητήσει από τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Συνεργάτες του κ. Δρίτσα δεν έκρυβαν μάλιστα τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι στα τηλεοπτικά πάνελ το βράδυ της Κυριακής κάποιοι έσπευσαν να προδικάσουν τις «συμμαχίες» είτε με τον κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο είτε με τον κ. Γιάννη Μώραλη.
Ο κ. Δρίτσας περπατώντας τη Δευτέρα στους δρόμους του Πειραιά δέχθηκε τα συγχαρητήρια διερχόμενων δημοτών για τον προεκλογικό αγώνα που έκανε και για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά παράλληλα τον ρωτούσαν τι να ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή. Ο ίδιος τους παρέπεμπε στη συνάντηση της Τρίτης.
Ομάδες κρούσης
Μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Δρίτσας εξέφρασε την ανησυχία του για το κλίμα που είχε διαμορφωθεί δύο ημέρες πριν από τις εκλογές με τη διανομή τροφίμων μαζί με ψηφοδέλτια του συνδυασμού του κ. Μώραλη και τόνισε πως πρέπει να ελεγχθεί η κατάσταση. Είπε ότι οι δηλώσεις με τις διαψεύσεις δεν επαρκούν καθώς ανήμερα των εκλογών είχαν δημιουργηθεί ομάδες κρούσης.
Επιπλέον σημείωσε πως κάποιοι είχαν δημιουργήσει ομάδες επηρεασμού των ψηφοφόρων και αναφερόμενος στο επεισόδιο στο λύκειο στην οδό Τζαβέλα κατήγγειλε ότι σε εκλογικά τμήματα είχαν εισβάλει άγνωστοι οι οποίοι προέτρεπαν με φωνές τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον συνδυασμό του κ. Μώραλη. Έκανε λόγο για πρωτόγνωρη κατάσταση στην πόλη, που παραπέμπει σε εικόνες που έβλεπε κανείς πριν από τουλάχιστον 40 χρόνια.
Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων το βράδυ της Κυριακής ο υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο του Πειραιάανέφερε ότι«οργανωμένα συμφέροντα αποδείχθηκαν για ακόμη μία φορά ισχυρά στην πόλη μας, και μάλιστα με δύο εκδοχές».
Πρόσθεσε πως «το προηγούμενο διάστημα εξηγήσαμε με κάθε δυνατό τρόπο τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για την πόλη και τους κατοίκους της μια επόμενη δημοτική αρχή είτε υπό τον κ. Μιχαλολιάκο είτε υπό τον κ. Μώραλη. Σε αυτό επιμένουμε».

Ο Θ.Δρίτσας εξέφρασε επίσης την ανησυχία του επειδή, όπως είπε, σε αυτές τις εκλογές ο Πειραιάς«έζησε στιγμές ντροπής για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας. Καταγράφτηκαν γεγονότα που θέτουν θέμα νομιμότητας της εκλογικής διαδικασίας».

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τον Πειραιά, την περιφέρεια, την Ελλάδα, για την Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός και οι πολίτες του Πειραιά δικαιούνται ένα άλλο μέλλον. Θα το διεκδικήσουμε μαζί τους»κατέληξε.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τους δύο «μονομάχους»
Αργά το βράδυ της Κυριακής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μιχαλολιάκο και τον κ. Μώραλη «γιατί αυτό επιτάσσει η αντίληψή μας για τη δημοκρατία», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μώραλης σε δηλώσεις του είχε σημειώσει ότι συζήτησαν για την πόλη χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μιχαλολιάκος σε δηλώσεις του εν όψει του δεύτερου γύρου, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους, είχε πει: «Θέλω να απευθυνθώ ασφαλώς στους πολίτες που ψήφισαν τους άλλους συνδυασμούς, με γνωρίζουν και τους γνωρίζω, τους αριστερούς πολίτες, γνωρίζουν και την κοινωνική μου προέλευση και την κοινωνική μου ευαισθησία. Να υπερβούν απαγορευτικά κριτήρια του παρελθόντος γιατί μας ενώνει το σήμερα και το αύριο. Είμαστε αισιόδοξοι για την Κυριακή στον Πειραιά την επόμενη Κυριακή θα έχει λήξει μια απειλή. Ένας κίνδυνος θα έχει εξαφανιστεί από τη ζωή μας».
Κάλεσμα να στηρίξουν τον συνδυασμό του απηύθυνε και ο κ. Μώραλης λέγοντας: «Θέλω να απευθύνω ένα μήνυμα στους πολίτες που δεν μας ψήφισαν την πρώτη Κυριακή. Να τους καλέσω να έρθουν μαζί μας ώστε με σεβασμό και αξιοπρέπεια να δώσουμε ακόμα έναν αγώνα μιας εβδομάδας. Να δημιουργήσουμε τον «Πειραιά Νικητή»».