Καθώς η Αϊτή παλεύει να ξεπεράσει τη μεγαλύτερη επιδημία χολέρας του αιώνα, οι υπάλληλοι ύδρευσης και αποχέτευσης εργάζονται μέσα στις κοινότητες για την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών και παρέχουν ζωτικής σημασίας υποστήριξη για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της νόσου. Αποτελούν τους κρισιμότερους συνεργάτες της UNICEF στην περιοχή. Οταν η επιδημία αυτή ξεκίνησε το 2010, στην Αϊτή αναφέρθηκαν περισσότερα κρούσματα χολέρας από ολόκληρη την ήπειρο της Αφρικής, η οποία είναι χίλιες φορές το μέγεθος της χώρας.
Ο Ζαν-Πετί Μαρσέιγ, συντονιστής μηχανικός στην Κεντρική Περιφέρεια του Τμήματος Υδρευσης και Αποχέτευσης (DINEPA), πιστεύει βαθιά στο έργο της ομάδας του, τα μέλη της οποίας ονομάζει «foot soldiers» –σε ελεύθερη μετάφραση, στρατιώτες στη μάχη ενάντια στη χολέρα. Καθημερινά, όταν εκείνος και η ομάδα του ξεκινούν το οδοιπορικό από το Πορτ-ο-Πρενς στα βουνά της Αϊτής, ένα μικρό πλήθος ανθρώπων τρέχει ξοπίσω τους εκφράζοντας την ανάγκη για ταμπλέτες καθαρισμού του νερού στα σπίτια τους. Σημαντική πτυχή της δουλειάς τους είναι να εντοπίζουν τις εστίες μόλυνσης.
Επιπλέον είναι οι πρώτοι που μαθαίνουν τα νέα περιστατικά καθώς έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς με τους κατοίκους. «Η χολέρα δεν σκοτώνει αν δοθεί θεραπεία μέσα στις πρώτες 48 ώρες. Για να γίνει αυτό χρειάζεται άμεσος και αποτελεσματικός συντονισμός στο πεδίο ώστε να περιοριστεί και η μετάδοση της νόσου» επισημαίνει η συντονίστρια της UNICEF στην περιοχή κυρία Κλόντια Εβερς. Στη συνέχεια η δράση των φορέων περιλαμβάνει επίσκεψη στο νοικοκυριό, εφαρμογή κανόνων υγιεινής και ταμπλετών καθαρισμού νερού –επειδή τα βακτήρια που προκαλούν τη χολέρα εξαπλώνονται μέσω του μολυσμένου νερού και των τροφίμων.


768 εκατ. χωρίς πόσιμο νερό

Η μάχη εναντίον της χολέρας στην Αϊτή είναι μόνο μία πτυχή της δράσης της UNICEF σε όλον τον κόσμο για ασφαλές πόσιμο νερό. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τη διακήρυξη της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα, 768 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, σύμφωνα με εκτιμήσεις της UNICEF και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ). Οι περισσότεροι από αυτούς είναι φτωχοί και ζουν σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές ή αστικές παραγκουπόλεις.
Σύμφωνα με τη UNICEF, 1.400 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε ημέρα από διαρροϊκές ασθένειες που συνδέονται με την έλλειψη ασφαλούς πόσιμου νερού και επαρκούς αποχέτευσης και υγιεινής. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, όπως έχει καθοριστεί η 22α Μαρτίου κάθε έτους, ο επικεφαλής των παγκοσμίων Προγραμμάτων της Οργάνωσης για το Nερό, την Aποχέτευση και την Yγιεινή κ. Sanjay Wijesekera δήλωσε: «Κάθε παιδί, πλούσιο ή φτωχό, έχει το δικαίωμα να επιβιώσει, το δικαίωμα στην Υγεία, το δικαίωμα στο μέλλον. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να εφησυχάζει ώσπου κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί να έχουν πρόσβαση σε νερό και υγιεινή όπως τους αναλογεί ως ανθρώπινο δικαίωμα».
Υπολογίζεται ότι δέκα χώρες φιλοξενούν σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού χωρίς πρόσβαση σε βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού: Κίνα (108 εκατομμύρια), Ινδία (99 εκατ.), Νιγηρία (63 εκατ.), Αιθιοπία (43 εκατ.), Ινδονησία (39 εκατ.), Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (37 εκατ.), Μπανγκλαντές (26 εκατ.), Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας (22 εκατ.), Κένυα (16 εκατ.) και Πακιστάν (16 εκατ.). Οπως αναφέρει μάλιστα η UNICEF, οι γυναίκες και τα κορίτσια πλήττονται δυσανάλογα από την έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλές νερό καθώς εκτιμάται ότι το 71% του βάρους της συλλογής πόσιμου νερού το επωμίζονται εκείνες.
Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WaterIs

Τα Προγράμματα της Οργάνωσης για το Νερό και την Υγιεινή υλοποιούνται σε περισσότερες από 100 χώρες και νέες πρωτοβουλίες, όπως οικονομικά αποδοτικές γεωτρήσεις και κοινοτικής βάσης σχεδιασμός για την ασφάλεια του νερού, φέρνουν πόσιμο νερό σε οικογένειες που ζουν σε μερικές από τις πιο απομονωμένες περιοχές. Χρησιμοποίησε ως παράδειγμα γεωτρήσεις σκαμμένες με το χέρι στο Πακιστάν για την παροχή ασφαλούς νερού σε περίπου 100.000 ανθρώπους από το 2012. Προγράμματα που υποστηρίζει η UNICEF για νερό και υγιεινή στα σχολεία έχουν προσφέρει ασφαλές νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής και αποχέτευσης σε εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας σε όλον τον κόσμο.
Με αφορμή λοιπόν την εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η UNICEF ξεκίνησε παγκόσμια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απαιτήσει δράση για τα 768 εκατομμύρια ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές νερό με hashtag το #WaterIs. Χαρακτηριστικό της δυσκολίας κάλυψης του τεράστιου αυτού κενού είναι το γεγονός ότι ο στόχος για ασφαλές πόσιμο νερό των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας επιτεύχθηκε και ξεπεράστηκε ήδη το 2010. Τότε το 89% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε πρόσβαση σε βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού, όπως δίκτυα ύδρευσης, γεωτρήσεις με αντλίες και προστατευόμενα φρεάτια. Ωστόσο αυτό το βασικό δικαίωμα συνεχίζει να αποστερείται από τους φτωχότερους αυτού του πλανήτη.
«Αυτό που εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακό, ως και συγκλονιστικό, είναι ότι ακόμη και σε χώρες μεσαίου εισοδήματος υπάρχουν εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι που δεν έχουν καθαρό νερό να πιουν. Πρέπει να στοχεύσουμε στις περιθωριοποιημένες και συχνά ξεχασμένες κοινωνικές ομάδες: σε εκείνους που είναι πιο δύσκολο να προσεγγισθούν, στους φτωχότερους και εκείνους που βρίσκονται στην πιο μειονεκτική θέση» κατέληξε ο κ. Wijesekera.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 21 Μαρτίου 2014

HeliosPlus