Ανοιχτά θα είναι από την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου τα σχολεία της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης, όπως αποφασίσθηκε σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Θανάση Κυριαζή και των αρμόδιων φορέων εκπαίδευσης του νησιού.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις σχολικές μονάδες του Ληξουρίου και του Αργοστολίου, ενώ αποφασίσθηκε ο προσωρινός χώρος και ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων που αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές ζημιές.
«Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που μας παρουσίασαν τα τεχνικά κλιμάκια το αργότερο μέχρι τις 3 Μαρτίου θα έχουν τοποθετηθεί όλες οι προκατασκευασμένες αίθουσες που απαιτούνται» δήλωσε στο Βήμα ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Δημήτρης Μαρκάτος «έτσι ώστε οι μαθητές των σχολείων, που παραμένουν κλειστά λόγω εργασιών, να μεταφερθούν με ασφάλεια στις νέες αίθουσες».
Στο Ληξούρι
Το 2ο Δημοτικό Ληξουρίου θα μεταστεγασθεί στις εγκαταστάσεις του 1ου Δημοτικού, ενώ, λόγω της επάρκειας των αιθουσών, τα μαθήματα θα γίνονται τις πρωινές ώρες για το σύνολο των μαθητών. Στην συνέχεια οι μαθητές θα μεταφερθούν στις προκατασκευασμένες αίθουσες που θα τοποθετηθούν στον προαύλιο χώρο του ΕΠΑΛ της πόλης.
Οι μαθητές του γυμνασίου θα κάνουν μάθημα στις αίθουσες του ΕΠΑΛ, ενώ οι σπουδαστές του επαγγελματικού λυκείου θα στεγασθούν στις 7 προκατασκευασμένες αίθουσες που έχουν ήδη τοποθετηθεί εκεί, αλλά και σε ορισμένες αίθουσες του ΤΕΙ.
Το γενικό λύκειο έως και την Πέμπτη θα λειτουργεί τις απογευματινές ώρες στους χώρους του ΕΠΑΛ και στις αίθουσες που έχουν τοποθετηθεί. Στη συνέχεια οι μαθητές θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε προκατασκευασμένες αίθουσες στο παλιό γήπεδο του «Παλληξουριακού» στην παραλία της πόλης.
«Παρά το γεγονός ότι το Πετρίτσειο γυμνάσιο έχει κριθεί κατάλληλο από τα συνεργεία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και θα μπορούσαν να μεταφερθούν εκεί οι μαθητές του λυκείου, λάβαμε υπόψη μας την ανησυχία των γονέων για την παλαιότητα του κτιρίου. Ήδη έχουν τοποθετηθεί οι βάσεις και αναμένονται περίπου 12-13 αίθουσες» υπογράμμισε ο κ. Μαρκάτος.
Στο Αργοστόλι
Προβλήματα αντιμετωπίζει όμως σχολικό συγκρότημα και στην πόλη του Αργοστολίου στο οποίο στεγάζονται το 2ο και 3ο Γυμνάσιο, το εσπερινό γυμνάσιο, το δημόσιο ΙΕΚ, αλλά και η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια διοίκηση.
Από την Δευτέρα λοιπόν οι μαθητές του 2ου και 3ου Γυμνασίου θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους σε απογευματινές βάρδιες στους χώρους του 2ου Λυκείου και του 5ου Δημοτικού αντίστοιχα.
Επίσης, οι σπουδαστές του εσπερινού γυμνασίου και του δημόσιου ΙΕΚ θα μεταφερθούν προσωρινά στις αίθουσες του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου και του ΕΠΑΛ αντίστοιχα. Η διοίκηση θα μεταφερθεί σε κάποιες αίθουσες του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και στο πρώην κτίριο στρατολογίας.
Αυτή τη στιγμή έχουν ήδη τοποθετηθεί 7 αίθουσες στο Ληξούρι που μπορούν άμεσα να φιλοξενήσουν τους μαθητές, ενώ στο νησί βρίσκονται ακόμα 4 οι οποίες περιμένουν την ολοκλήρωση της κατασκευής των βάσεων που θα τις φιλοξενήσει.
«Χρειάζονται αρκετές αίθουσες για να μεταφερθούν στα νέα σχολικά προκατασκευασμένα συγκροτήματα όλοι οι μαθητές, η αποστολή των οποίων έχει ανασταλεί προσωρινά έως την ολοκλήρωση της υποδομής που απαιτείται» δήλωσε ο κ. Μαρκάτος.