Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 21.00 με αφορμή την τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Αρχικά συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια μέλη αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων μαζί με εκπροσώπους κοινοτήτων μεταναστών και στη συνέχεια η πορεία αφού πέρασε από τη Βουλή κατευθύνθηκε προς τα γραφεία της ΕΕ. Προς στιγμήν είχαν κλείσει η Αμαλίας και η Βασ. Σοφίας στην κατεύθυνση προς το Χίλτον.

Οι συγκεντρωμένοι, περίπου 500 άτομα, μεταξύ των οποίων και αρκετοί μετανάστες, έφτασαν στα γραφεία της ΕΕ στο ύψος της Ηρώδου Αττικού. Αντιπροσωπεία τους, αποτελούμενη από τον δημοτικό σύμβουλο Αθηναίων κ. Πέτρο Κωνσταντίνου, τον πατέρα του δολοφονημένου στα Πετράλωνα Πακιστανού Σαχτζάτ Λουκμάν και άλλων εκπροσώπων οργανώσεων μεταναστών, βρέθηκε εντός του κιτρίου και παρέδωσε ψήφισμα.

Το συλλαλητήριο διοργανώνεται από την Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ), μαζί με την Αφγανική Κοινότητα Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος η ΕΝΟΤΗΤΑ, την Ένωση Μεταναστών Εργατών, την Αιγυπτιακή Κοινότητα, το Μπαγκλαντεσιανό Επιμελητήριο Αθήνας, φοιτητικούς συλλόγους και συνδικάτα.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Ευρώπη-φρούριο, των κλειστών συνόρων, της FRONTEX και των στρατοπέδων συγκέντρωσης με τη στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου δολοφονεί πρόσφυγες και μετανάστες στο βωμό της πιο άθλιας ρατσιστικής πολιτικής. Μια πολιτική που ανοίγει το δρόμο στο νεοναζισμό σε όλη την Ευρώπη».

Η ΚΕΕΡΦΑ ζητά να τιμωρηθούν οι ένοχοι «για το έγκλημα στο Φαρμακονήσι», να ανασυρθούν οι νεκροί και να δοθεί άσυλο και στέγη στους διασωθέντες πρόσφυγες.

Συγκέντρωση στους Αμπελοκήπους

Περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης έξω από τον σταθμό Αμπελόκηποι του μετρό με σκοπό να εκδράσουν τη διαμαρτυρία τους για τη στάση της Αστυνομίας και τις προσαγωγές που έγιναν κατά το επεισόδιο στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.