Στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων κατυθύνθηκαν οι σχολικοί φύλακες που είχαν συγκεντρωθεί το πρωί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς στο Αυτόφωρο δικάστηκαν συνάδελφοί τους που είχαν συλληφθεί το πρωί στην αιφνιδιαστική κίνησή τους να μπουν στο κτίριο.

Τελικά πήραν αναβολή για να δικαστούν στις 31 Μαρτίου 2014 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για διατάραξης κοινής ειρήνης και αντίσταση κατά της Αρχής.

Ενταση στο Σύνταγμα

Το πρωί της Τρίτης επικράτησε ένταση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επί της Βασ. Σοφίας, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών κατά των σχολικών φυλακών που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

«Ζητούμε να δοθεί λύση· είτε να υπάρξει κατάθεση κοινής υπουργικής απόφασης για μετακινήσεις σε συγκεκριμένες θέσεις είτε ένταξη στην ενδοδημοτική κινητικότητα ή οποιαδήποτε λύση η οποία να απαντά στο αίτημά μας που είναι να απορροφηθούμε όλοι, μια θέση εργασίας για όλους τους σχολικούς φύλακες» δήλωσε στο «Βήμα» ο κ. Χάρης Μπάστας, πρόεδρος του σωματείου των σχολικών φυλάκων του Δήμου Αθηναίων και εκπρόσωπος του πανελλαδικού συντονιστικού τους.

Οι σχολικοί φύλακες δεν δέχτηκαν να συναντηθούν με τον κ. Διονύση Μελιτσιώτη, τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως τους ειπώθηκε από αρμοδίους του υπουργείου, αλλά εμμένουν στο αίτημά τους να συναντηθούν με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εμφανίζονται αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί μέχρι να τους δοθούν εγγυήσεις. Ήδη βρίσκονται σε καθεστώς κινητικότητας εδώ και πέντε μήνες και σε τρεις μήνες, τον ερχόμενο Μάρτιο, εκπνέει η προθεσμία να απορροφηθούν σε άλλη θέση και συνακόλουθα θα βρεθούν χωρίς δουλειά.

Έφτασαν ως την ταράτσα

Νωρίτερα η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές σχολικών φυλάκων οι οποίοι κινούμενοι αιφνιδιαστικά είχαν φθάσει ως την ταράτσα του κτιρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις 05:00 τα ξημερώματα της Τρίτης, περίπου 18 από τους συγκεντρωμένους σχολικούς φύλακες μπήκαν στο υπουργείο και κάποιοι εξ αυτών έφθασαν ως την ταράτσα.

Για το περιστατικό ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, που προχώρησε σε εννέα προσαγωγές οι οποίες στη συνέχεια μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Οι υπόλοιποι σχολικοί φύλακες (από την Αττική και την περιφέρεια) συνέχισαν την κινητοποίησή τους έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ παρατάχθηκαν στην είσοδο του κτιρίου.

Η είδηση των προσαγωγών οδήγησε στην ενίσχυση του αριθμού των συγκεντρωμένων και οι σχολικοί φύλακες επιχείρησαν να επεκτείνουν τη συγκέντρωσή τους σε ένα ρεύμα κυκλοφορίας της Βασ. Σοφίας.

Ωστόσο, οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν απωθώντας τους εργαζόμενους και κάνοντας χρήση χημικών να τους περιορίσουν στο πεζοδρόμιο. Από τη χρήση χημικών δύο εργαζόμενοι αισθάνθηκαν δυσφορία και παρελήφθησαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Στη συνέχεια η Αστυνομία προχώρησε σε ακόμη τρεις προσαγωγές, ανεβάζοντας των αριθμό των προσαχθέντων στους δώδεκα.

«Αυτή είναι η δημοκρατία. Να τρώμε ξύλο χωρίς λόγο» δήλωσε μία από τις διαμαρτυρόμενες.

Πορεία ΑμεΑ στο κέντρο της Αθήνας

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ (3 Δεκεμβρίου). Αρχικά συγκεντρώθηκαν στην Κοραή και κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου. Περίπου 150 συγκεντρωμένοι εμποδίζονται από αστυνομικές δυνάμεις στο ύψος της Ηρώδου Αττικού να προσεγγίσουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ρεύμα της Βασ. Σοφίας από το Σϋνταγμα προς το Χίλτον είναι κλειστό.