Ως μια βάση διαλόγου με κοινό στόχο να λυθούν τα προβλήματα που έχουν εκδηλωθεί στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας θεωρούν οι πρυτάνεις της χώρας την πρόταση των πέντε σημείων που κατέθεσε στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Μετά από συζήτηση τριών ωρών μεταξύ του προεδρείου της Συνόδου πρυτάνεων (Γ. Μυλόπουλος πρύτανης ΑΠΘ, Π. Τσάρτας, πρύτανης πανεπιστημίου Αιγαίου και Δημ. Αναγνωστόπουλος πρύτανης Χαροκόπειου πανεπιστημίου) και του υπουργού Παιδείας αποφασίστηκε η συγκρότηση τριμερούς επιτροπής από τις διοικήσεις των ΑΕΙ, της ηγεσίας του υπουργείου και των εκπροσώπων των διοικητικών υπαλλήλων, προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα που έχουν προκύψει.

Οι τρεις πρυτάνεις δήλωσαν βέβαια ότι είναι αντίθετοι με το μέτρο της διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ και ζήτησαν τροποποίηση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης του υπουργείου Παιδείας ώστε να εξεταστούν όλες οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από τους διοικητικούς υπαλλήλους τους. Και αφού πήγαν στο Μαρούσι, αποφάσισαν να τα θέσουν όλα, οπότε ζήτησαν και να επιστρέψουν οι προϋπολογισμοί των Ιδρυμάτων τους στα περυσινά επίπεδα (δηλαδή κατ’ ουσίαν ζήτησαν αύξηση των προυπολογισμών τους…). Το υπουργείο ωστόσο έχει δώσει σε αυτό την διέξοδο να μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα ποσοστό των κονδυλίων των ειδικών λογαριασμών τους.
Τα βλέμματα όλων ωστόσο στρέφονται τώρα στην αυριανή συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών και τον πρύτανή του κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, καθώς είναι γνωστό ότι το Ίδρυμα δίνει τον «τόνο» τους τελευταίους μήνες στις κινητοποιήσεις του κλάδου. Εαν υπάρξει συμφωνία από την αυριανή συνάντηση, αυτό εμφανώς θα συμπαρασύρει και τους εργαζόμενους στο Πολυτεχνείο οι οποίοι, σε αντίθετη περίπτωση, θα απομονωθούν πολιτικά αλλά και ακαδημαικά.
Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα σε ανακοίνωση των πρυτάνεων:
Όπως κατ’ επανάληψη η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει δηλώσει, τα προβλήματα της παιδείας αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από διάλογο. Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η συζήτηση για το θέμα της διαθεσιμότητας, το οποίο έχει ταλανίσει τα πανεπιστήμια και την ελληνική κοινωνία, έχει ήδη ανοίξει.
Το μέτρο της διαθεσιμότητας είναι ένα μέτρο με ολέθριες συνέπειες για τα πανεπιστήμια και για το λόγο αυτό η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει ζητήσει την ακύρωση της σχετικής ΚΥΑ. Κινούμενα στο πλαίσιο της νομιμότητας, τα οχτώ πανεπιστήμια που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της ΚΥΑ. Η αίτηση ακύρωσης εκκρεμεί στο ΣτΕ και αναμένεται η εκδίκασή της στις 14 Ιανουαρίου.
Να τροποποιηθούν οι διαπιστωτικές πράξεις που έθεσαν διοικητικούς υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα με τον επανέλεγχο των στοιχείων και την εξέταση των ενστάσεων των διοικητικών υπαλλήλων.
Να συσταθεί τριμερής επιτροπή αποτελούμενη από εκπρόσωπους του Υπουργείου, της Συνόδου των Πρυτάνεων και των διοικητικών υπαλλήλων, προκειμένου να εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.
Ο τακτικός προϋπολογισμός του 2014 να μείνει τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με αυτόν της φετινής χρονιάς.
Να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση για τη φοιτητική μέριμνα.
«Επιδίωξη της Συνόδου των Πρυτάνεων είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια να είναι ανοιχτά, πλήρως λειτουργικά και διεθνώς ανταγωνιστικά» κατέληξαν οι πρυτάνεις.