«Πυροσβεστική» προσπάθεια για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια έγινε την Τετάρτη από την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Με πρωτοβουλία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ευτέρπη Γκουτζαμάνη υπήρξε επικοινωνία με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, με αντικείμενο και σκοπό να ανοίξουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Όπως έγινε γνωστό από πηγές της πανεπιστημιακής κοινότητας, ο πρύτανης του Ιδρύματος ενημερώθηκε ότι μπορούν να αποδοθούν και ποινικές ευθύνες σε βάρος των διοικήσεων των ΑΕΙ, για το κλείσιμό τους.
Και οι δύο πλευρές δεν επιβεβαιώνουν την επικοινωνία αυτή, αλλά αποτελεί κοινό μυστικό ότι η συνομιλία αυτή έγινε το πρωί της Τετάρτης και μετά την έκδοση της απόφασης που έκρινε την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων ως παράνομη αλλά όχι καταχρηστική.
Πάντως, κατάληξη της κουβέντας που έγινε ήταν ότι η υπόθεση πρέπει να λυθεί με ειρηνικό τρόπο και με γνώμονα το όφελος των χιλιάδων οικογενειών των φοιτητών της χώρας.
Νέα 48ωρη οι διοικητικοί
Την ίδια στιγμή όμως στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οι διαθέσεις κινούνταν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Οι διοικητικοί υπάλληλοι της Αθήνας, που συνεδρίασαν την Τετάρτη, επαναεπιβεβαίωσαν την απόφασή τους για 48ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ στην επόμενη συνεδρίαση τους στο τέλος της εβδομάδας θα εισηγηθούν στην Ομοσπονδία τους μία 48ωρη απεργία και για την ερχόμενη εβδομάδα.
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποί τους, η απόφαση για την αγωγή που εκδόθηκε την Τετάρτη από το Πρωτοδικείο δεν αφορούσε τον σύλλογο του Πανεπιστημίου Αθηνών επειδή είχε κατατεθεί από το υπουργείο Παιδείας εναντίον της Ομοσπονδίας των συμβασιούχων διοικητικών υπαλλήλων που υπάγεται στη ΓΣΕΕ, ενώ οι ίδιοι υπάγονται στην ΑΔΕΔΥ και στην Ομοσπονδία των μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων.
Από το υπουργείο Παιδείας απαντούσαν χθες σε αυτό το θέμα ότι έχουν κατατεθεί και άλλες συμπληρωματικές προσφυγές στο δικαστήριο σχετικά με την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.
Παραίτηση Συγκλήτου και στο ΑΠΘ
Στο μεταξύ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο και δεν αντιμετωπίζεται πρόβλημα εξαμήνου, η διοίκηση του Ιδρύματος αποφάσισε να προσχωρήσει στο κλίμα «ανταρσίας» που επικρατεί στην Αθήνα. Τις παραιτήσεις τους έτσι κατέθεσαν την Τετάρτη στον πρύτανη του ΑΠΘ τα μέλη της Συγκλήτου, επικαλούμενα την αδυναμία του Ιδρύματος να λειτουργήσει μετά τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων του.
«Υπό το βάρος του συνδυασμού των δυσμενών αυτών εξελίξεων είναι βέβαιο ότι η λειτουργία του ΑΠΘ θα καταρρεύσει, κατάρρευση για την οποία αποκλειστικώς υπεύθυνη θα είναι η Πολιτεία και ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας που, αρνούμενος καν να δει το πρόβλημα, πόσο δε μάλλον να συμβάλει στην αναζήτηση λύσης του, οδηγεί το ΑΠΘ σε ολοσχερή διάλυση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του Ιδρύματος.
Όπως αναφέρουν τα μέλη της, «με την αποχώρηση του μεγαλύτερου αλλά και πλέον ειδικευμένου μέρους του προσωπικού της οικονομικής και διοικητικής του υπηρεσίας, καθώς και της Επιτροπής Ερευνών του, το ΑΠΘ θα αντιμετωπίσει ανυπέρβλητο πρόβλημα στην οικονομική και λοιπή του διαχείριση, με τεράστιες πλέον καθυστερήσεις στην έγκριση εκταμιεύσεων και διακοπή εξυπηρέτησης των χρηματοδοτούμενων έργων, κάτι που αυτονόητο είναι ότι θα «γονατίσει» το σύνολο της λειτουργίας του».
Αίτημα των μελών της Συγκλήτου είναι η ανάκληση της υπουργικής απόφασης για τη διαθεσιμότητα στο Ίδρυμα.
Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας όπως αποφασίστηκε την Τετάρτη από τη Σύγκλητό του θα γίνουν οι εγγραφές των φοιτητών του την περίοδο από 25 Νοεμβρίου ως 13 Δεκεμβρίου.
Συνεδρίαση και στην ΠΟΣΔΕΠ
Πρόταση για 48ωρη απεργία για τη διαθεσιμότητα έγινε από τις παρατάξεις της Αριστεράς και στην ηγεσία της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) η οποία ωστόσο δεν υπερψηφίστηκε.
Αντιθέτως η ηγεσία της Ομοσπονδίας ζητάει να γίνει ολιγοήμερη διαπραγμάτευση για το θέμα μεταξύ των πανεπιστημίων και της κυβέρνησης.
Πάντως, όπως διευκρινίστηκε σήμερα, όσοι διοικητικοί υπάλληλοι περιλαμβάνονται στις καταστάσεις μοριοδότησης, όπως ανακοινώθηκαν οι σχετικοί πίνακες στα πλαίσια του μέτρου Διαθεσιμότητας και επιθυμούν να υποβάλλουν «αίτηση Θεραπείας» γιατί διαπιστώνουν λάθος στοιχεία, θα πρέπει άμεσα και πριν επιληφθεί των πινάκων η αρμόδια 3μελής επιτροπή που έχει ορισθεί από το υπουργείο Παιδείας για το θέμα, να υποβάλουν στο ΑΣΕΠ την αίτησή τους με όλα τα συνημμένα δικαιολογητικά.