Αίτηση ακύρωσης υπέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Καλλιστώ, μαζί με τον Δήμο Κόνιτσας, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA) κατά του σχεδιαζόμενου έργου εκτροπής του ποταμού Αώου.
Οι αιτούντες ζητούν την ακύρωση του «Σχεδίου Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ηπείρου» και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της προσφυγής, οι αρμόδιοι υπουργοί με τις αποφάσεις τους παραβιάζουν τις προβλέψεις της κοινοτικής νομοθεσίας για την προστασία των υδάτων.
Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους φορείς της περιοχής, το έργο της εκτροπής απειλεί συνολικά την περιοχή της Βάλια Κάλντα, καθώς:
Πραγματοποιείται εντός της Ζώνης ΙΙ του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Θα επηρεάσει αρνητικά τη λεκάνη απορροής του Αώου ποταμού ειδικά κατάντη του έργου.
Δεκάδες είδη χλωρίδας και πανίδας εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από την ποιοτική και ποσοτική κατάσταση των νερών του Αώου ποταμού.
Θα πλήξει προστατευόμενες περιοχές και οικότυπους που αποτελούν καταφύγιο για πολλά απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας.
Επίσης, όπως καταγγέλλουν, συνοδά έργα, όπως δρόμοι πρόσβασης, θα δημιουργήσουν σημαντικές παράπλευρες απώλειες.