Δώδεκα μετανάστες έχασαν τη ζωή τους – μεταξύ αυτών τέσσερα μικρά παιδιά ηλικίας από τριών έως έξι χρόνων – νωρίς το πρωί της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή Πάλαιρος στην Αιτωλοακαρνανία, απέναντι από τη Λευκάδα, όταν αναποδογύρισε το σκάφος στο οποίο επέβαιναν. Αξίζει να σημειωθεί πως η βάρκα ήταν δεμένη με κάβο στην ακτή.

Αξιωματικοί του Λιμενικού εκτιμούν πως οι σύγχρονοι δουλέμποροι εξανάγκασαν τους άτυχους μετανάστες να επιβιβαστούν γρήγορα και βεβιασμένα στη βάρκα προκειμένου να φύγουν προς την Ιταλία προτού τους αντιληφθούν οι ελληνικές Αρχές. Οι αλλοδαποί πάνω στον πανικό τους έγειραν με το βάρος τους προς μια κατεύθυνση με αποτέλεσμα η βάρκα να ανατραπεί και να πέσουν όλοι στη θάλασσα. Από την πλευρά τους οι διασωθέντες, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν πει στους λιμενικούς και στους αστυνομικούς τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι μετανάστες ενημέρωσαν με κινητό τηλέφωνο αστυνομικούς ότι βρίσκονται σε σκάφος και κινδυνεύουν, γύρω στις 7:30 το πρωί. Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες από στεριά και θάλασσα για τον εντοπισμό τους.

Αμεσα στο σημείο μετέβησαν αστυνομικοί και λιμενικοί, οι οποίοι εντόπισαν στη στεριά 15 αλλοδαπούς και αναζήτησαν τους αγνοούμενους.

Δυστυχώς οι υπόλοιποι δώδεκα επιβαίνοντες εντοπίστηκαν νεκροί μετά από έρευνες που έγιναν σε στεριά και θάλασσα. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν τέσσερα παιδιά, τρία αγόρια και ένα κορίτσι.

Όσον αφορά την υπηκοότητα των μεταναστών πιθανόν, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ σχετικά με τα αίτια του ναυαγίου, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μετατόπιση βάρους, δεδομένου ότι στη θαλάσσια περιοχή επικρατούσαν πολύ καλές καιρικές συνθήκες.

Επίσης, σε εξέλιξη είναι και οι έρευνες του Λιμενικού και της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των διακινητών, ενώ με βάση τα στοιχεία του σκάφους που έχουν στην διάθεσή τους οι Αρχές, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι κλεμμένο.

Τα τελευταία χρόνια, όπως προκύπτει από τις συλλήψεις που έχουν γίνει, τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών επιλέγουν ακτές της δυτικής Αιτωλοακαρνανίας για την παράνομη μεταφορά, επειδή υπάρχουν πολλές ερημικές τοποθεσίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού «πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Λευκάδας ενημερώθηκε για την ύπαρξη αναποδογυρισμένου πλαστικού σκάφους ( 7 – 8 μέτρα περίπου ), το οποίο βρισκόταν δεμένο με κάβο σε ακτή, στη θαλάσσια περιοχή Πάλαιρος».

Στη συνέχεια «με εντολή του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στο σημείο έσπευσαν δύο πλωτά περιπολικά του Λιμενικού και στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής από ξηράς, όπου εντόπισαν δεκαπέντε αλλοδαπούς στη στεριά καλά στην υγεία τους και οκτώ σορούς (4 ενήλικες και 4 παιδιά), οι οποίες περισυνελέγησαν από τα πλωτά περιπολικά».

Ακολούθως, με τη συνδρομή ιδιώτη δύτη, κατόπιν ερευνών, εντοπίστηκαν τέσσερις επιπλέον σοροί εγκλωβισμένες στο αναποδογυρισμένο σκάφος, οι οποίες επίσης περισυνελέγησαν από τα πλωτά περιπολικά.

Οι διασωθέντες αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Λευκάδας και Πρέβεζας, καθώς και στο Κέντρο Υγείας Βόνιτσας για προληπτικές εξετάσεις, ενώ αναμένεται η παραγγελία διενέργειας νεκροψίας – νεκροτομής για τις σορούς, οι οποίες θα μεταφερθούν επίσης στα συγκεκριμένα νοσοκομεία.

Ανακοινώσεις κομμάτων για το ναυάγιο

«Η νέα τραγωδία έξω από τη Λευκάδα, με θύματα και μικρά παιδιά, επιβεβαιώνει την ανάγκη άμεσης υλοποίησης των πρωτοβουλιών που ανέλαβε και με ελληνική πρωτοβουλία η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Αναφερόμενος στο περιστατικό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου λύπη για το τραγικό γεγονός που συνέβη στη Λευκάδα, για το θάνατο μικρών παιδιών και άλλων ανθρώπων που αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη. Αυτά τα φαινόμενα, που έφτασαν σε ακραίο βαθμό στη Lampedusa και τη Σικελία, είναι απαράδεκτα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιληφθεί ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες, χρειάζονται κεφάλαια, χρειάζονται μηχανισμοί και χρειάζεται μια πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

»Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην εξάρθρωση των δικτύων που στήνουν οι δουλέμποροι, κερδοσκοπώντας πάνω στη ζωή απελπισμένων ανθρώπων» τόνισε ο κ. Κεδίκολου σημειώνοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει χρόνια τα κύματα της λαθρομετανάστευσης αλλά δεν είναι πλέον μόνον ελληνικό το πρόβλημα. Η απάντηση πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή».


Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της ΔΗΜΑΡ για το Μεταναστευτικό ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη λύπη του «για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, την ελπίδα μου για λιγότερες δυνατές απώλειες και βεβαίως να διαβεβαιώσω ότι η χώρα θα κάνει ό,τι μπορεί για να περιθάλψει τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι διεσώθησαν. Αυτό άλλωστε συμβαίνει πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις στην Ελλάδα».

Σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι: «Μετά τη Λαμπεντούζα, η Λευκάδα. Τα συνεχή ναυάγια πλοιαρίων που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες συνιστούν ντροπή για την Ευρώπη συνολικά, και κάθε μία χώρα ξεχωριστά -της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης».

Αναφέρει επίσης στην ανακοίνωση του πως «τα ναυάγια δεν μπορούν να θεωρηθούν απλά ατυχήματα, από τη στιγμή που επαναλαμβάνονται συνεχώς. Αποτελούν τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που δεν σταματάει να δημιουργεί ανθρώπινο πόνο. Από τη μια μεριά χώρες όπως η Συρία ή η Παλαιστίνη (από όπου κατάγονταν οι ναυαγοί της Λευκάδας) καταστρέφονται, με την ανοχή ή τη συνενοχή της Ευρώπης. Από την άλλη, η Ευρώπη επιδίδεται σε θανάσιμη καταδίωξη των θυμάτων της καταστροφής, όταν αυτά αναζητούν ασφαλές καταφύγιο».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ως εδώ! Η Μεσόγειος πρέπει να πάψει να είναι θάλασσα θανάτου. Χρειαζόμαστε επειγόντως να στηριχθούν οικονομικά και πολιτικά οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Χρειαζόμαστε επειγόντως άλλη προσέγγιση του μεταναστευτικού, ώστε να σταματήσουν οι πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες».

Επίσης το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του τονίζει ότι «οι νεκροί μετανάστες – ανάμεσά τους και μικρά παιδιά – ανοιχτά της Λευκάδας, έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των ξεκληρισμένων, θυμάτων της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των ιμπεριαλιστικών πολέμων που βρίσκουν τραγικό θάνατο στην προσπάθεια αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής» και υπογραμμίζει ότι «το τραγικό ναυάγιο επιβεβαιώνει ότι, όσα μέτρα καταστολής και αν αποφασίσει και προωθήσει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, αυτά δεν αποτρέπουν τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα, θα αυξάνουν τους θανάτους των απελπισμένων και τις τιμές του δουλεμπορίου».