Με μια ηχηρή κίνηση (συμβολικής ως φαίνεται) παραίτησης, που θέλει να καταδείξει ότι η οικονομική ασφυξία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο, ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ κ. Γιάννης Σγουρός, εντείνει την πίεση προς την κυβέρνηση για διέξοδο στα οικονομικά προβλημάτα του Συνδέσμου.

Επιδιώκει με κάθε τρόπο την ένταξη του ΕΔΣΝΑ στο μητρώο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ώστε ο Σύνδεσμος, που έχει την εποπτεία της διαχείρισης και διάθεσης των απορριμμάτων της Αττικής, να τύχει των ευνοϊκών ρυθμίσεων περί ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αυτή τη φορά, δεν απευθύνθηκε, όπως άλλοτε σε αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες αλλά ζητά την παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά. Και τούτο σε μια περίοδο, που ο ΕΔΣΝΑ έχει –εκτός των άλλων- να αντιμετωπίσει, εκ παραλλήλου, πυρά για τον τρόπο λειτουργίας του αλλά και καταγγελίες για ολιγωρία απέναντι σε περιπτώσεις «επίορκων» -υπαλλήλων του συνδέσμου.

Με κοινή επιστολή τους, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, περιλαμβανομένου του κ. Σγουρού, έθεσαν την Δευτέρα (4.11.2013) την παραίτησή τους στη διάθεση του κ. Σαμαρά.

Μέχρι τώρα έχουν αποβεί άκαρπες οι προσπάθειες του ΕΔΣΝΑ να πείσουν τους αρμοδίους υπουργούς ότι είναι απόλυτη ανάγκη να ενταχθεί στο μητρώο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης –άλλωστε τόσο η Περιφέρεια Αττικής, όσο και οι Δήμοι της Αττικής που είναι μέλη του, περιλαμβάνονονται σε αυτή- για να έχει τη δυνατότητα ρύθμισης χρεών του, με αποτέλεσμα και ο Σύνδεσμος να ανασάνει οικονομικά , και να μειώσει εισφορές των δήμων μελών του.

Όπως επισημαίνεται από τον Σύνδεσμο, «παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, από 1-1-2012 έχει απευθυνθεί εγγράφως και επανειλημμένως στα αρμόδια Υπουργεία, δεν έχουν δοθεί λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν, με κυριότερη τη μη ένταξη του φορέα στο Μητρώο των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να τύχει των ευνοϊκών ρυθμίσεων περί ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Παράλληλα, στην επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής σημειώνουν ότι «η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ σηκώνει εδώ και ένα χρόνο ένα μεγάλο βάρος, ένα βάρος που δεν της αναλογεί, το οποίο αυξάνεται καθημερινά, υποδαυλιζόμενο από την μη ανταπόκριση της Κεντρικής Διοίκησης και από διάφορα παράκεντρα με ανομολόγητους σκοπούς».

Την παραίτησή τους έθεσαν στη διάθεση του πρωθυπουργού, εκτός από τον προεδρό της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ κ. Σγουρό, και τα 6 τακτικά μέλη της κ.κ. Νίκος Χιωτάκης – Αντιπρόεδρος της Ε.Ε., Δήμαρχος Κηφισιάς, Γεώργιος Μαστοράκος –Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου Αττικής, Αγγελος Λιόσης – Περιφεριακός Σύμβουλος Δυτ. Αττικής, Ανδρέας Βαρελάς – Δημοτικός Σύμβουλος δήμου Αθηναίων, Χρήστος Τεντόμας –Δημοτικός Σύμβουλος δήμου Αθηναίων, Αναστάσιος Ζαννιάς – Περιφερειακός Σύμβουλος