Τα «καλοκαιρινά μυστήρια» της Σέχτας Επαναστατών επιχειρεί να λύσει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία προκειμένου να βρει την «άκρη του νήματος» με τη δολοφονία δύο νεαρών μελών της Χρυσής Αυγής και τον τραυματισμό ενός άλλου το βράδυ της Παρασκευής στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης στο Νέο Ηράκλειο. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι «προκειμένου να αντιληφθούμε τι ακριβώς συνέβη με τη διπλή δολοφονία στο Νέο Ηράκλειο, ανάμεσα στα άλλα ψάχνουμε τις δύο προηγούμενες αιματηρές επιθέσεις, τα καλοκαίρια του 2009 και του 2010, της Σέχτας Επαναστατών, η οποία αμέσως μετά εξαφανίστηκε για τρία χρόνια. Ωστόσο η οργάνωση φέρεται να επανενεργοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2013 σε μια συνεχή θερινή επανάκαμψη και εξαΰλωση που μας προβληματίζει. Ακολουθούμε ένα παιχνίδι ημερομηνιών που ίσως έχει μεγάλη σημασία».
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. λοιπόν εκτιμούν με βάση αυτά τα δεδομένα ότι σε τρεις ως επτά ημέρες θα υπάρξει προκήρυξη της οργάνωσης που επιτέθηκε και δεν αποκλείουν να την αφήσουν σε τόπο συμβολικό σε σχέση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπως είχαν κάνει και παλαιότερα. Γι’ αυτόν τον λόγο μάλιστα οι αστυνομικοί λαμβάνουν σχετικά μέτρα και είναι σε επιφυλακή. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ερευνούν το ενδεχόμενο η Σέχτα να εμφανιστεί με το ίδιο όνομα προκειμένου να ανταποκριθεί σε σχετική προαναγγελία –στις 7 Ιουνίου –της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς που αναφερόταν στο σχέδιο «Φοίνικας» για την αναβίωση του εγχώριου αντάρτικου πόλης, όπου υπήρξε σαφής αναφορά στην επάνοδο της οργάνωσης αυτής. Ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο «οι δράστες της επίθεσης στο Νέο Ηράκλειο να εμφανιστούν με νέο όνομα, όπως εξάλλου υπάρχει σχετική τάση στο εγχώριο αντάρτικο πόλης. Ετσι θα προκαλέσουν όμως νέα σύγχυση σχετικά με το ποιος κρύβεται πίσω από τι και ποια ένοπλη προϊστορία έχει».
Εκτιμούν επίσης ότι εκείνοι που σκότωσαν τους δύο νεαρούς στο Ηράκλειο θα επανέλθουν με νέες αιματηρές επιθέσεις σε στόχους «μεσαίου» ή μικρού βεληνεκούς –όπως ήταν η επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής –με σχετική συμβολικότητα. Δεν θα διακινδυνεύσουν ίσως να χτυπήσουν κεντρικότερους στόχους, όπως έκαναν παλαιότερα η «17 Νοέμβρη» και άλλες ένοπλες οργανώσεις με πληρέστερο ένοπλο σχεδιασμό, ώστε να μην εντοπίζονται από τις διωκτικές αρχές.
Οι ιστορίες της Σέχτας


Τα πρώτα χτυπήματα της Σέχτας Επαναστατών πραγματοποιήθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου 2009, όταν τουλάχιστον τέσσερα-πέντε μέλη της γάζωσαν το Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού στις 4.10 τα ξημερώματα, ενώ έριξαν και χειροβομβίδα που δεν εξερράγη. Στις 17 Φεβρουαρίου μέλη της οργάνωσης άνοιξαν πυρ σε αυτοκίνητα του τηλεοπτικού σταθμού Alter ενώ πέταξαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, ο οποίος επίσης δεν εξερράγη. Τις προκηρύξεις για αυτές τις επιθέσεις τις έστειλαν μέσα σε διάστημα λίγων ωρών μέχρι τεσσάρων ημερών.
Το τρίτο χτύπημα της Σέχτας έγινε τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου του ίδιου έτους στα Ανω Πατήσια, όταν ο 41χρονος υπαρχιφύλακας των ΕΚΑΜ Αντώνης-Νεκτάριος Σάββας έπεσε νεκρός από 24 σφαίρες. Δέχθηκε πολλές από τις σφαίρες στο κεφάλι, όπως και τα δύο θύματα στο Νέο Ηράκλειο. Η προκήρυξη στάλθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» πέντε ημέρες αργότερα. Ενώ τότε υπήρχαν προαναγγελίες για διαδοχικές αιματηρές επιθέσεις, η οργάνωση σιώπησε. Επανήλθε τα ξημερώματα της 19ης Ιουλίου 2010 στην Ηλιούπολη, όπου σκότωσε τον δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια με 16 σφαίρες. Οκτώ ημέρες αργότερα η οργάνωση ανέλαβε την επίθεση με έντυπη προκήρυξη που εστάλη στα «Νέα». Τότε ανάμεσα στα άλλα ανέφερε για την πολύμηνη εξαφάνισή της: «Αρκετοί εκπαιδευτήκαμε στα όπλα, μάθαμε νέες τεχνικές, διαβάσαμε, ενημερωθήκαμε για άγνωστες μέχρι τότε καταστάσεις αγώνα, ανταλλάξαμε εμπειρίες και σκεπτικά με άλλους μαχητές και ανεφοδιαστήκαμε στον υλικοτεχνικό τομέα. Οι υπόλοιποι μαχητές μας δεν έμειναν ανενεργοί. Δημιούργησαν ένα απαραίτητο δίκτυο πληροφοριών, συνέλεξαν στοιχεία, φρόντισαν τη συνειδητή αεργία μας». Τότε υπήρξε προαναγγελία νέων αιματηρών επιθέσεων. Από τότε όμως δεν επανεμφανίστηκαν.
Συλλήψεις


Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αποδίδουν την εξαφάνιση σε συλλήψεις τριών-τεσσάρων ατόμων για λόγους άσχετους με τις συγκεκριμένες ένοπλες επιθέσεις. Σε κείμενο της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς στις αρχές του εφετινού καλοκαιριού και με αφορμή τη βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού στις 2 Ιουνίου προαναγγέλθηκε σύμπτυξη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς με τη Σέχτα. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναλύουν μάλιστα εκ νέου κείμενα που είχαν στείλει κρατούμενοι αντιεξουσιαστές οι οποίοι ως εκείνη την περίοδο διαχώριζαν τη θέση τους από άλλους συγκρατουμένους τους με τους οποίους αντιμετώπιζαν ίδιου τύπου κατηγορίες. Η Σέχτα από τις αρχές Ιουνίου –στις 28 Ιουνίου πάντως εκλάπη η μοτοσικλέτα με την οποία έγινε η επίθεση –ως τη διπλή δολοφονία της Παρασκευής δεν είχε εμφανιστεί και πάλι. Και οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι αυτό το χτύπημα ίσως είναι το όγδοο του σχεδίου «Φοίνικας» για την αιματηρή επάνοδο του εγχώριου αντάρτικου πόλης.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 4 Νοεμβρίου 2013

HeliosPlus