Αεροφωτογραφίσεις και βιντεοσκοπήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί στους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) της Αττικής, ξεκινά ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Στόχος, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, είναι να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση των συγκεκριμένων χώρων και να διασφαλιστεί ότι δεν γίνονται παράνομες αποθέσεις απορριμμάτων.
Με κάθε τρόπο και με τη χρήση νέων τεχνολογιών επιδιώκεται, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, να δοθεί τέλος στις πρακτικές της ανεξέλεγκτης ρύπανσης και απόρριψης αποβλήτων. «Παιχνίδια με τους ΧΑΔΑ της Αττικής δεν πρόκειται να ανεχτούμε» τόνισε ο κ. Σγουρός.
Διαμάχη για τη διαχείριση
Πάντως, την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη διαμάχη για τη διαχείριση απορρίμμάτων, με έντονες τις αντιδράσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που καταγγέλει συνεχώς την ενίσχυση επιχειρηματικών συμφερόντων.
Η κίνηση περί αεροφωτογραφιών δεν μπορεί να θεωρηθεί αποκομμένη από την ευρύτερη προσπάθεια του ΕΔΣΝΑ να λειτουργεί απρόσκοπτα το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ). Το εργοστάσιο βρίσκεται εντός της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Φυλή και έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 1.200 τόνων απορριμμάτων ανά ημέρα.
Ηδη η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου έχει δρομολογήσει συμφωνίες με τα κοινοπρακτικά σχήματα που λειτουργούν το ΕΜΑΚ και τον αποτεφρωτήρα Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ). Περιλαμβάνεται σε αυτές η ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης από τον ΕΔΣΝΑ για την περαιτέρω λειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων, και επέκταση άλλων, από τα ίδια κοινοπρακτικά σχήματα, με αντάλλαγμα, εκτός των άλλων, «κούρεμα» ληξιπρόσθεσμων οφειλών του Συνδέσμου.
Μόλις την Τρίτη, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης που «διασφαλίζει τη λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης στη Φυλή για τα επόμενα τρία χρόνια». Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο από τον νόμο προσυμβατικό έλεγχο.
Έξι διαγωνισμοί για 11 ΧΑΔΑ
Παράλληλα ο ΕΔΣΝΑ έχει προκηρύξει έξι διαγωνισμούς για την αποκατάσταση 11 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην Αττική και στα νησιά. Η χρηματοδότηση των έργων –ο συνολικός προϋπολογισμός είναι της τάξης των € 21,8 εκατ. –γίνεται από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013.
Ήδη έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για τους τρεις από τους έξι διαγωνισμούς που αφορούν αποκαταστάσεις των ΧΑΔΑ Σπετσών, Μεθάνων, Αγκιστρίου, Αυλώνα, Γραμματικού, Βαρνάβα και Καλάμου όπου, σύμφωνα με τον ΕΔΣΝΑ, ξεκινούν σύντομα οι εργασίες.
Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποκατάσταση χωματερών έχει τεθεί σε προτεραιότητα, καθώς η χώρα μας συνεχίζει να εγκαλείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή –με ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο –για μη εφαρμογή της νομοθεσίας που όσον αφορά τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.