Ο αριθμός των 1655 διοικητικών υπαλλήλων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ περιλαμβάνεται τελικά σε καταλόγους που έστειλε αργά την Πέμπτη το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με τους καταλόγους του υπουργείου Παιδείας πλεονάζουν και θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας:

– 600 διοικητικοί υπάλληλοι από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

– 438 απο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

– 240 από το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

– 153 από το Πανεπιστήμιο Πατρών

– 96 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης

– 53 από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

– 40 από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και

– 35 από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Γι αυτό το θέμα, ωστόσο, και τους τελικούς αριθμούς των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα αποφασίσει την Παρασκευή το κυβερνητικό συμβούλιο πριν την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.


Αντίδραση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΑΠΘ
Η πρυτανεία του ΕΜΠ αποφάσισε την συμβολική αναστολή λειτουργιών του Ιδρύματος Πέμπτη και Παρασκευή
Πάντως, οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών δηλώνει ότι «η μείωση του διοικητικού προσωπικού στο Ίδρυμά μας θα έχει ακριβώς το ίδιο αποτελέσματα: την αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αυτή τη φορά όχι συμβολικά, αλλά στην πραγματικότητα». Ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος προειδοποιεί σε πρώτη φάση για νέα πενθήμερη κινητοποίηση από την ερχόμενη εβδομάδα και τις 23 του μήνα.
Όπως αναφέρει ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος λόγω της απεργίας του κλάδου δεν έγιναν και αυτή την εβδομάδα οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, δεν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες εξετάσεις των σχολών, αλλά και οι ορκωμοσίες των τελειόφοιτων.
«Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν, τόσο οι νεοεισερχόμενοι όσο και οι εγγεγραμμένοι φοιτητές του ιδρύματός μας, ζητάμε από το υπουργείο και τη διοίκηση του ιδρύματος (πρύτανης, κοσμήτορες Σχολών) να ορίσουν νέες ημερομηνίες μετά τη λήξη της απεργίας μας» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
Επιπλέον, στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Ενημερώνουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία ότι ο Σύλλογός μας διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα της συμμετοχής του σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, από τις 23.9.2013, εφόσον το υπουργείο δεν έχει προβεί σε δημόσια δήλωση διάψευσης της φημολογούμενης, (και σε μεγάλη έκταση) αποδιοργάνωσής και υποβάθμισης του Ιδρύματός μας».
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η Σύγκλητος αποφάσισε συμβολική αναστολή της διοικητικής λειτουργίας του Ιδρύματος από σήμερα Πέμπτη ως και τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου για το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων. Η Σύγκλητος ανακοίνωσε «ως περαιτέρω βήμα την παραίτηση όλων των οργάνων διοίκησης του ΑΠΘ από τα διοικητικά τους καθήκοντα και τις αντίστοιχες διοικητικές θέσεις, στην περίπτωση πραγμάτωσης της κυβερνητικής σχεδιαζόμενης διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων».

Αντδρά η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών οδηγείται σε «λειτουργική απαγόρευση» αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Αθηνών για το θέμα της διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων της.

Σε σημερινή συνεδρίασή τους, τα μέλη της Συγκλήτου του Ιδρύματος επαναλαμβάνουν ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει το εύρος των δραστηριοτήτων του σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, σε ερευνητικό και κλινικό έργο και το πλήθος των διεθνών του υποχρεώσεων εάν εφαρμοστεί η πολιτική αυτή (εξυπηρετούμενος φοιτητικός πληθυσμός 65.682, διδάσκοντες 1.974, διοικητική υποστήριξη τριών Γενικών Διευθύνσεων, τριών ανεξάρτητων Διευθύνσεων, 40 Γραμματειών Σχολών και Τμημάτων, 32 βιβλιοθηκών ενοποιημένων σε 8 μεγάλες κεντρικές Βιβλιοθήκες, 66 κλινικών, 174 εργαστηρίων, 18 μουσείων, κάλυψη αναγκών φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης κτιρίων).

Αναφέρουν ότι η «πολιτική της διαθεσιμότητας στο πανεπιστήμιο Αθηνών οδηγεί το Ίδρυμα σε εκ των πραγμάτων λειτουργική απαγόρευση» και «ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία να αναθεωρήσουν την πολιτική τους ως προς το μέτρο της διαθεσιμότητας για τα ΑΕΙ της χώρας».

Αναστολή λειτουργίας και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Αναστολή λειτουργίας ως τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου και την εκ νέου αναβολή των εισαγωγικών εξετάσεων στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, αποφάσισε σήμερα η Σύγκλητος του Ιδρύματος για το θέμα της διαθεσιμότητας.

Πάντως, η γενική συνέλευση του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και η Σύγκλητος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών διαβεβαιώνουν με ανακοίνωσή τους για τη διεξαγωγή των εξετάσεων σε χρόνο και συνθήκες που θα εγγυώνται τις προϋποθέσεις για την ομαλή διεξαγωγή τους.